Zuurstof in bloed verhogen
Onderwerp: zorg voor meer zuurstof in bloed
Leestijd: 6 minuten
Het belang van zuurstof in bloed in het dagelijks leven en tijdens sport – Wil je je zuurstof in bloed verhogen tijdens sport, in het dagelijks leven of om wat voor reden dan ook? In het artikel zuurstof in bloed verhogen leggen we je het één en ander uit met betrekking tot:
- Zuurstof in bloed verhogen met betrekking tot sport en hoe het nou precies werkt om zuurstof goed te kunnen ‘binden’ en ‘in te zetten’.
Tijdens training is het namelijk super belangrijk om zuurstof goed in te kunnen zetten en te gebruiken. Anders is het eerder een straf dan een lust om te sporten en trainen.
Heel veel mensen ondervinden tegenwoordig problemen met onvoldoende zuurstof in bloed door allerlei verschillende redenen. In het artikel over zuurstof in bloed verhogen nemen we meerdere oorzaken van onvoldoende zuurstof in bloed met je door. En hoe je deze problemen kunt oplossen en kunt zorgen voor meer zuurstof in bloed.
Zuurstof is namelijk super belangrijk bij tal van lichamelijke processen en functies. Denk hierbij aan het optimaal kunnen functioneren van je lichaam. Maar ook aan herstel is super afhankelijk van zuurstof.
Hoe komt zuurstof in bloed terecht
Hieronder nemen we de weg door hoe zuurstof in bloed terecht komt. Zuurstof komt binnen via de neus of mond. Via de luchtpijp en de bronchi komt de zuurstof in de longen terecht. De bronchi vertakken zich in steeds kleiner wordende ‘buisjes’, deze worden de bronchioli genoemd. De bronchioli monden uiteindelijk in de alveoli, deze worden ook wel longblaasjes genoemd. Deze zorgen voor de uitwisseling van zuurstof via bloedvaatjes aan het bloed en komen zo in de bloedbaan terecht. Via de bloedbaan komt de zuurstof op locaties in het gehele lichaam terecht. Rode bloedcellen en moleculen die zich bevinden in erytrocyten (hemoglobine) dienen als de dragers van het zuurstof.
Daarom kan het bij bepaalde lichamelijke klachten soms super zinvol zijn om je rode bloedcellen te trainen (uithoudingsvermogen training). Meer rode bloedcellen zorgen voor meer zuurstof is sneller herstel.
De motor van het bloed dat door je lichaam wordt gepompt is je hart. De hoeveelheid zuurstof die door je lichaam wordt gepompt is afhankelijk van hoe snel en hoeveel bloed er door je lichaam wordt gepompt. Een hart pomp gemiddeld 5 tot 35 liter bloed door een lichaam, afhankelijk van de getrainde status en eisen die iemand aan het lichaam stelt.
Beter ademen tijdens sport
Je zuurstof in bloed verhogen, in dit artikel leggen we uit hoe je dat kunt doen. Het belang van zuurstof en goed kunnen ademen in het dagelijks leven en tijdens sport is groot. Veel mensen doen aan conditie training, maar heb jij de basis om aan conditie trainen te doen? De volgende vraag heeft daar grote invloed op.
Heb jij een essentiële vetzuren tekort of een ijzer tekort? Dan kun je slecht zuurstof binden. Dan ‘uit je je’ alsof je een slechte conditie hebt, bijvoorbeeld tijdens een training. Maar dat komt dan puur door bepaalde tekorten.
Conditie training en zuurstof tekort
Ga je dan ‘conditie trainen’ of vraag je in wat voor situatie om zuurstof (en krijg je dit moeilijk) dan is het eigenlijk een soort marteling. Want je knijpt eigenlijk iemands strot dicht en gaat functie vragen om te ademen. Je vraagt iets waar iemand niks mee kan. Je mist hetgeen wat nodig is om goed te kunnen ademen.
Zuurstof tekort ouderen
Vooral veel ouderen hebben veel last van een zuurstof te kort in verband met vitamines en mineralen tekorten. Dit kunnen ze ondervinden tijdens sport of specifieke activiteiten in het dagelijks leven. Je vraagt iets van ze (conditie) waar ze eigenlijk niks mee kunnen omdat de bouwstoffen hiervoor op voorraad in hun lichaam zijn. Als je zuurstof niet kan binden of gebruiken mis je het fundament hiervoor.
Ouderen hebben vaak een zuurstof tekort omdat ze de essentiële vetzuren voor zuurstof en/of een ijzer tekort hebben. Maar ook op ‘jongere leeftijd’ komt dit ‘probleem’ steeds vaker voor. Wil je je zuurstof in bloed verhogen? Dan heeft dit advies waarschijnlijk grote gevolgen op het resultaat hiervan en het verhogen van zuurstof in het bloed.
Zuurstof in bloed verhogen vrouwen
Vrouwen (en mannen) hebben zuurstof in bloed nodig om onder andere vet te kunnen verbranden. Waarom hebben vrouwen vaker een tekort aan zuurstof in vergelijking met mannen? In bloed zit ijzer, dit is één van de dragers van zuurstof. Vrouwen menstrueren iedere maand, dus als jij maandelijks veel bloed verliest kun je ook ‘veel zuurstof kwijtraken’. Gebeurt dit enkele maanden zal dit niet zo’n probleem zijn, maar als dit al jaren gaande is, kan dit serieuze zuurstof ‘problemen’ veroorzaken.
Ook wanneer jouw maag en darmstelsel niet meer optimaal werkt (en dat is heel realistisch als je kijkt naar hoe de gemiddelde persoon in Nederland eet) zul je dus minder zuurstof halen uit producten die je eet (of je eet ze helemaal niet) waardoor je ook geen ijzer meer ‘aanvult’ en er dus langzaam een tekort ontstaat.
Voor meer informatie over het onderwerp, heftig menstrueren lees dit artikel.
Of wil jij je maag en darmstelsel optimaliseren? Lees dit artikel.
Zuurstof in bloed verhogen met voeding
Wil je je zuurstof in bloed verhogen door voeding? Wij adviseren je om meer voeding met essentiële vetzuren en ijzer toe te voegen aan je voedingsschema. Tegenwoordig kunnen we alle vitamines en mineralen niet optimaal meer uit onze voeding halen of is ons maagzuurniveau niet meer up to date waardoor we niet alles meer goed opnemen. Dan kun je je lichaam helpen met wat extra suppletie. Ook kunnen we ons maagzuurniveau terug up to date brengen. Voor meer informatie hierover bekijk deze link over je hormonen balanceren. Of lees verder welke voedingsadviezen kunnen bijdragen om zuurstof in bloed te verhogen en/of zuurstof terug te krijgen in de cel.
Zuurstof in bloed verhogen en in de cel
Je wilt naast je zuurstof in bloed verhogen ook de zuurstof in de cel verhogen. Dus ‘hoe komt de zuurstof in de cel’. Dit is een vrij ingewikkeld verhaal, maar er is ook een vrij simpele en kortere uitleg voor beschikbaar, namelijk: drink voldoende water met zout.
Dan hebben we het niet over een simpel potje keukenzout of zout wat in veel broden zit, maar over een specifiek zeezout met bijna 100 mineralen, die super belangrijk zijn om zuurstof in de cel te krijgen. Op het moment dat zuurstof in de cel komt, gaat alles in jouw lichaam ‘beter werken’.
Klachten als: hoofdpijnen, een hoge bloeddruk, weinig energie etc. kunnen als sneeuw voor de zon verdwijnen wanneer zuurstof terugkomt in de cel.
Zuurstofopname en lichaamshouding
Zuurstofopname en je lichaamshouding hebben een connectie. Je lichaamshouding heeft ook een grote invloed op het zuurstof binden. Als test kun je het volgende doen:
Tegenwoordig zit bijna iedereen voorover gebogen op zijn/haar telefoon of laptop te kijken, of hangend/liggend op de bank.
Doe de volgende test:
Ga in de houding van de foto (voorover gebogen en ingezakt) zitten en probeer goed te focussen op wat er gebeurd. Probeer diep en maximaal in te ademen.
Dan voel je al druk.
Ga nu relatief normaal zitten en rechtop (zie foto), en haal wederom diep adem, dan voel je al, ik heb al meer capaciteit. Zie onderstaande foto:
Dus doordat je vaak in een bepaalde houding zit, gaat je lichaam ‘vast zitten’ en word je beperkt in je ademhaling tijdens bijvoorbeeld sport. Heel veel mensen ondervinden hier last van tijdens sport. Ze sporten met een trainer, betalen zich wezenloos en boeken weinig resultaat. Pak de oorzaken aan, door essentiële vetzuren toe te voegen of je spieren los te maken en kijk wat dit voor je doet. Wil je weten hoe we je spieren super effectief los kunnen maken binnen één of enkele behandelingen? Je zult al super snel een nieuw lichaam ervaren. Onze aanpak is vele malen effectiever en efficiënter dan wanneer je met je ‘klachten’ naar de fysiotherapeut gaat. Bekijk de link voor onze unieke behandelmethode.
Waar zitten je longen
In onderstaande foto zie je hoe je longen in je lichaam aanwezig zijn. Misschien kun je je nu wel voorstellen wat het met je longen doet als je veel en vaak in een voorovergebogen houding zit.
Om bovenstaande redenen heeft het vaak geen zin om oudere mensen net zo te trainen als jongeren omdat er altijd onderliggende problemen aanwezig kunnen zijn met betrekking tot vitamines en mineralen en of al langer leven in een bepaalde houding.
De rol van je diafragma
Je diafragma speelt een belangrijke rol met betrekking tot een goede houding aannemen. Je diafragma is de pomp van ons lymfestelsel. Ons lymfestelsel is van groot belang bij het afvoeren van afvalstoffen. Ook is het diafragma van groot belang voor ons cardiovasculaire systeem. Dus een optimaal werkend diafragma zorgt voor een optimale zuurstofopname.
Een verandering van spieren die zorgen voor een goede houding van ons lichaam, we bedoelen met name de wervelkolom (deze spieren zijn voornamelijk slow twitch), is van groot belang voor het goed kunnen functioneren van het diafragma. Slow twitch spiervezels zijn weer met name afhankelijk van zuurstof.
Wanneer we niet optimaal kunnen ademen, door wat voor reden dan ook, kan dit dus een grote invloed hebben op jouw houding. Kortom je houding heeft invloed op het goed kunnen ademen, maar goed kunnen ademen heeft ook invloed op je houding. Om winst te boeken zullen we deze cirkel ergens moeten doorbreken. Hierdoor zal de ademhaling en dus je zuurstofopname toenemen (het zuurstof in bloed toenemen).
Bekijk deze video op YouTube voor de belangrijkste adviezen uit deze alinea van het artikel zuurstof in bloed verhogen.
Een oefening om je borstkas te openen
Omdat we tegenwoordig allemaal voorovergebogen zitten, beperken we onze zuurstofopname. Door op de bovenstaande link te klikken en de video te bekijken leer je veel over het onderwerp: beter kunnen ademen. Ook hebben we een oefening toegevoegd in de video hoe je je borstkas weer meer open kunt trekken. Bij regelmatige beoefening van deze simpele oefening, trek je je borstkas meer open. En zul je beter kunnen ademhalen. Je kunt deze oefening ook toepassen in je wekelijkste trainingsschema.
Iliopsoas en de connectie met een goede houding
Om het verhaal nog ‘ingewikkelder’ te maken heeft ook de iliopsoas spier een connectie met ademhaling en een goede houding. De iliopsoas heeft namelijk ook een verbinding met het diafragma. Blijft jouw iliopsoas ‘zwak’ dan zou je eens kunnen proberen om je diafragma te activeren. Zo zie je dat je diafragma ook een rol speelt bij het stabiliseren van de wervelkolom, want:
- Wanneer je iliopsoas niet optimaal functioneert en een disfunctie heeft, kan dit zorgen voor een disfunctie rondom je heupen, bekken, billen. Het gevolg hiervan is vaak: instabiele bekken of een instabiele wervelkolom.
Zo is het plaatjes ‘weer rond’. Het activeren van je diafragma kan dus zeer goed werken om je houding te optimaliseren en om ervoor te zorgen dat er uiteindelijk meer zuurstof in bloed komt.
Activatiepunt voor je iliopsoas
Maar dit kan ook andersom werken. Wanneer er te veel of te weinig spanning (zwakke spier) heerst rondom de iliopsoas kan dit nadelige gevolgen hebben voor de ademhaling. Dan is het zorg om:
- De iliopsoas los te maken. Dit zouden wij voor je kunnen doen met onze super effectieve blessure behandelingen.
- De iliopsoas te activeren: dit doe je door ter hoogte van je navel, aan beide zijdes, 2 cm naar links en naar rechts te gaan. Vervolgens ga je ook 2 cm omhoog. Daar ‘poer’ / ‘wrijf’ je 1 tot 2 minuten flink. Je zou kunnen testen of dit iets doet door: je benen tegen elkaar te zetten en voorover te buigen / je hoofd van links naar rechts te draaien. Vervolgens activeer je deze plek en doe je dat opnieuw en kijk je of je mobiliteit is toegenomen. Voor blijvend resultaat zul je deze spier daarna moeten trainen. Dit is een simpele oefening waarmee je je iliopsoas dat traint.
- Ook zou je aan de onderkant van je voet, ter hoogte van je voetkussentjes, in het midden van je voet, kunnen wrijven/masseren om je iliopsoas te activeren. Test eerst je ademhaling tijdens je een oefening waarvan je flink gaat ademen, masseer daarna één van de bovenstaande punten en test of je verschil ervaart, qua ademhaling, tijdens dezelfde oefening.
Zooltjes kunnen indirect zorgen voor een slechtere ademhaling
Als je deze titel leest: zooltjes kunnen indirect zorgen voor een slechtere ademhaling, zul je misschien denken: yeah right! Maar was als we je vertellen dat jouw zooltjes een verband kunnen hebben met een ingezakte voetboog (platvoeten). En dat platvoeten kunnen zorgen voor blijvende klachten aan de achterkant van je lichaam. Denk hierbij aan:
- Strakke hamstrings
- Rugklachten
- Nek klachten
- Pijn tussen je schouderbladen
Stijve hamstrings kunnen een verband hebben met de iliopsoas. En zoals je nu al weet heeft die weer een connectie met je diafragma (de ademhalingsspier). Zo kun je links of rechtsom op allerlei manieren checken of je beter kunt ademen. Om dit te verbeteren (nee zooltjes zijn niet de oplossing). Is het handig om een afspraak te maken. Dit online uitleggen is vrij complex.
Meerdere leefstijl tips
Zie onderstaande video hoe je je diafragma kunt activeren. Lees de tekst in de beschrijving van de video (vanaf minuut 6:00) goed door voor volledige informatie.
Herken je bepaalde informatie? Bij BuitenFit Haarlem kunnen we veel voor je betekenen op dit gebied! Vraag een gratis proefles aan voor meer informatie.
Of kom langs in ons gezondheidscentrum voor een gratis kennismakingsgesprek om te kijken wat we voor jou kunnen betekenen.