Zelf nadenken doe je dat eigenlijk nog wel
Onderwerp: Zelf nadenken doe je dat eigenlijk nog wel
Leestijd: 11 minuten
Zelf nadenken, doe je dat eigenlijk nog wel? Waarom doe je wat je doet? Wanneer we om ons heen kijken zien we dat mensen heel vaak handelen uit automatismen, geloofsovertuigingen of iedereen doet het, dus daarom doe ik het ook. Terwijl het in veel gevallen niet zo is dat, wanneer de meerderheid het doet, dat altijd het juiste is.
We geven een voorbeeld:
We nemen als voorbeeld een warming up voor voetbal. Kijk je bij het gemiddelde amateurteam dan gaat de warming up vaak als volgt:
- in een langzaam tempo en er worden relatief lange afstanden gerend
- daarna wordt er lang en statisch gerekt
Terwijl je bij voetbal in de wedstrijd:
- zelden langzaam en relatief lange afstanden achter elkaar rent, het zijn vaak korte sprints met heel veel rust ertussen.
- Voor die korte sprints heb je juist spierspanning nodig op je spieren, waarom zou je dan statisch rekken als warming up? Daardoor verlies je in veel gevallen juist ‘explosieve functie’ van de spier, daarvoor is spierspanning nodig en statisch rekken werkt daar niet bevorderlijk voor.
Maar toch doet iedereen het. Waarom wordt er tegenwoordig zo weinig zelf nagedacht? Er wordt maar gedaan wat iedereen doet terwijl het in heel veel gevallen niet de beste optie is.
Om over gezondheid nog maar te zwijgen, iedereen wilt gezond zijn en blijven, maar ernaar leven (leven naar de richtlijnen met betrekking tot gezondheid) wordt zelden ‘naar behoren’ uitgevoerd omdat simpelweg de discipline, juiste kennis of de mogelijkheden om over echte gezonde voeding te beschikken (door vervuiling) ontbreekt.
Van jongs af aan geprogrammeerd
Dat zit het volgens ons in het volgende: van jongs af aan word je al geprogrammeerd. Zelf nadenken wordt van jongs af aan letterlijk ‘uit ons geschopt’.
Vanaf de kleuterschool word je in Nederland al geprogrammeerd. Wanneer je binnenloopt op de kleuterschool heb je nog een eigen mening, maar vanaf dat moment volg je alleen nog maar de juf. Want wat zeggen papa en mama als je naar school gaat: “je moet luisteren naar de juf” of “je moet doen wat de juf zegt”.
Van jongs af aan word je geprogrammeerd om niet meer ‘zelf na te denken’ en alleen maar te doen wat de juf zegt en gelijk aan te nemen dat dat ook zo is..
Ook op de middelbare school en tijdens de studie tijd is iedereen zo gewend om iets aan de leraar te vragen en een vast en standaard antwoord te krijgen en er dan maar vanuit te gaan dat dat klopt, zonder zelf nog na te denken of het überhaupt nog wel klopt.
Het klinkt misschien heel zwart/wit maar er wordt in veel gevallen altijd vanuit gegaan dat alle (wetenschappelijke) artikelen die te lezen zijn altijd vol staan met correcte info, terwijl er zelden tot nooit wordt gecontroleerd wie de desbetreffende onderzoeken hebben gefinancierd, door welke partijen ze zijn uitgevoerd en welke economische belangen er mee spelen om een bepaalde conclusie ‘als uitkomst te geven’.
Met betrekking tot gezondheid weten wij dat het belang van vitamines en mineralen SUPER belangrijk zijn om gezond te blijven. Maar een dokter of advies uit een onderzoek zal zelden een broccoli voorschrijven als recept, maar altijd wijzen naar: medicijnen. Terwijl daar weer een verdienmodel aan gekoppeld is:
In de huidige maatschappij gaat het als volgt: Iemand wordt ziek –> de oplossing –> medicijnen die geld kosten voorschrijven. Soms is het nodig, maar in veel gevallen klopt deze gedachte in onze ogen niet, omdat je heel veel voor je gezondheid kunt betekenen zonder de nadelige bijwerkingen van medicijnen ‘erbij’ te nemen. Alles is ingesteld op: pas in actie komen als mensen klachten hebben, terwijl er onwijs veel winst te behalen is met betrekking tot preventie: Gezond eten en leven (sport en bewegen) en daardoor ziektes voorkomen.
Maar wil de huidige maatschappij dat wel? Want zo is zij niet ingericht.
Neem als voorbeeld diabetes, waar mensen hun leven lang voor moeten: spuiten terwijl je met gezonde voeding ervoor kunt zorgen, dat je nooit meer hoeft te spuiten. Dat scheelt een heel hoop ellende voor je lichaam en je bespaart een hoop geld.
Nog een voorbeeld
Om een ander voorbeeld te geven: ‘iedereen’ gaat er maar vanuit dat alles wat je op tv of de radio hoort, ‘de waarheid’ is, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Blijf zelf nadenken, blijf kritisch, blijf zelf onderzoeken en dan zul je zien dat er vaak hele andere dingen veel logischer zijn.
Een recent voorbeeld: In Europa denken ze dat het nieuws wat we hier te horen krijgen ‘de waarheid’ is, in Rusland denken ze dat het nieuws wat ze daar te horen krijgen ‘de waarheid’ is. Hier denken we dat ‘zij’ gek zijn, en daar denken ‘ze’ dat wij gek zijn. Ergens gaat het mis.
Zo zie je maar, dat wat de mens ‘voorgeschoteld’ wordt op tv, heel makkelijk als waarheid gezien wordt en dat is natuurlijk niet altijd zo.
Blijf kritisch blijf zelf nadenken
Terwijl het hem er juist in zit om:
- JUIST WEL zelf na te blijven denken bij ALLES wat je ziet of hoort, overal! Denk na als je ergens iets ziet of hoort, op tv, op het nieuws. Is het wel waar? Is het wel logisch? etc.
Blijf zelf nadenken en neem niet klakkeloos alles zelf over.
Vanaf de kleuterschool ben je dat al niet meer gewend om zelf te doen, dus het is ook geen wonder dat weinig mensen alles voor zoete koek aannemen en niet meer zelf nadenken of iets waar of is of niet.
Ook met betrekking tot gezondheid
We begeleiden heel vaak mensen richting een gezondere leefstijl en het eerste wat we moeten doen is alle geloofsovertuigingen uitschakelen van:
- Dat is toch zo want dat heb ik daar gehoord
- En dat moet je toch doen wat dat zei die
Terwijl wij ons gelijk afvragen:
Leef je vanuit een geloofsovertuiging of luister je ernaar wat jouw specifieke lichaam nodig heeft om je gezondheid te verbeteren.
We willen iedereen meegeven: luister nu eens naar je lichaam en praat niet vanuit een gewoonte. Blijf zelf nadenken of de dingen die je hoort ook daadwerkelijk logisch zijn en kloppen.
Het lichaam is het meest eerlijke aan iedereen
Soms hoor je mensen zeggen: ‘Ik heb weinig slaap nodig’ en dan zeggen wij: maar je lichaam geeft iets anders aan. Het lichaam laat namelijk perfect zien, waar jij behoefte aan hebt of waar een bepaalde disbalans aanwezig is.
Enkele voorbeelden:
- Word je iedere nacht tussen 01.00-03.00 wakker? Dan is je lever waarschijnlijk overactief (vanwege bijvoorbeeld een ongezonde leefstijl, veel alcohol etc.).
- Heb je witte vlekjes op je nagels of ribbels? Dat heeft vaak te maken met een zink tekort en een niet optimaal werkend maag- en darmstelsel.
- Droogheid van de huid en je weinig haar glans = essentiële vetzuren te kort.
- Uiteinden van de wenkbrauwen zijn iets dunner zegt iets over de werking van de schildklier bij vrouwen. Hormonen hebben super veel effect op onze gezondheid, wanneer je op schildklier drukt, kun je een onwijs nuttig artikel lezen over hormonen en het effect op onze gezondheid.
- Vaak jeuk aan de neusbrug of droogheid, heeft een connectie met de dikke darm.
- Barsten je mondhoeken vaak open? = B vitamines te kort en je darm optimaliseren.
- Kun je heel kort je adem inhouden? Geeft aan dat je ‘verzuurd‘ bent.
- Palpeer je kaak en buitenkant enkels, zijn deze heel gevoelig? Dan zijn je bijnieren actief en zit je waarschijnlijk hoog in je stress.
- Palpeer je tractus (peesplaat, bovenkant en buitenkant van je bovenbeen) laag bij je knie. Is deze heel gevoelig? Dan heb je waarschijnlijk problemen met je darmen. (Bij aanhoudende darmklachten kunnen we je uitermate goed helpen en kom je van de stempel die je vaak krijgt: prikkelbare darm, lekkende darm (leaky gut) af.
Het zijn allemaal voorbeelden waarbij het lichaam perfect aangeeft wat er aan de hand is. Het meest eerlijke aan iedereen is het lichaam. Het lichaam liegt niet, een klant wel. Dat kan zijn: of vanuit een geloofsovertuiging of vanuit schaamte etc. Het meest lastigste om mee te werken is het menselijk brein, dit kan komen door: vroeger, sociale druk, collega’s waarbij ze geen groente in de ochtend willen eten of een supplement willen nemen etc.
Over supplementen gesproken, we weten dat mensen vaak heel spastisch gaan doen wanneer het over supplementen gaat. Maar wanneer supplementen zuiver zijn is dat niet zo spannend. Tegenwoordig gooien mensen makkelijker 15 bier achterover, allerlei soorten pillen en drugs, kip nuggets van de Mac Donalds en zelfs allerlei producten van de supermarkt zijn discutabel.
Het is de wereld op zijn kop.
Mocht je twijfelen over supplementen of waarom je iets juist wel of juist niet moet doen voor je gezondheid, dan kunnen we je dat uitermate goed uitleggen waarom je iets wel of juist niet moet doen.
De wetenschap is heilig maar is dat terecht
Overal waar je komt hoor je onwijs veel verschillende meningen: de één zegt dat het ene werkt, de ander zegt dat het andere werkt. Nog een ander gelooft weer heilig in die theorie of dat wetenschappelijke onderzoek.
Onze conclusie: Als er zo veel ‘waarheden’ zijn dan zullen er wel meerdere opties zijn die werken.
Wij denken dat wat voor de één werkt, niet altijd per definitie ook werkt voor de ander. Uit onderzoeken heb je ook altijd een gemiddelde waarvoor het werkt. Er wordt altijd een gemiddelde genomen uit een groep en daar wordt het advies op gebaseerd. Maar wat als je nu elke keer net buiten het gemiddelde valt?
Wij denken dat je wat betreft gezondheid het altijd persoonlijk moet betrekken en niet moet kijken wat er uit gemiddelden naar voren komt. Soms kan het handig zijn, maar zeker niet altijd!
Op dit moment hebben onwijs veel Nederlanders gezondheidsklachten. Het RIVM kondigde in 2018 aan dat 50% van alle Nederlanders 1 chronische ziekte heeft. Dat komt neer op: 8,5 miljoen Nederlanders.
In 2020 had 50% van de Nederlandse bevolking overgewicht. 13,9% had ernstig overgewicht en van de kinderen van 4 tot 17 jaar had AL 14,7% overgewicht. In deze cijfers doken we al eerder.
Waarom hebben we in Nederland al jaren deze dramatische gezondheidscijfers terwijl we al jaren ‘de wetenschap’ volgen en we altijd horen: ‘volg de landelijke richtlijnen’. Ergens gaat het mis in onze ogen, helemaal omdat we weten dat je met de juiste voeding, onwijs veel gezondheid kunt bereiken. Zelf nadenken was in deze tijd nog nooit zo belangrijk.
Wat zegt de wetenschap
De wetenschap zegt een heleboel zoals:
- Vet is slecht voor je
- Cholesterol is slecht voor je
- Margarine is gezond
- Vlees, zuivel en eieren je aderen dicht slippen
- Light frisdrank veilig is
- Suiker veroorzaakt geen diabetes
- Zonlicht is slecht voor je
- GMO voedsel is veilig
- Glyfosaat is veilig
- Mensen met diabetes moeten meer koolhydraten eten
- Fluoride beschermt je tanden
- Enzovoort
Nogmaals, er zijn zo onwijs veel gezondheidsklachten en mensen met overgewicht, dat deze uitkomsten wel eens goed onder de loep genomen mogen worden. Onze ervaring met gezondheidsklachten is, dat:
- Vet niet slecht voor je is
- Cholesterol niet slecht voor je is
- Margarine één stap verwijderd is van motorolie
- Mager vlees, zuivel en eieren goed voor je zijn afhankelijk van de bron waar het vandaan komt
- Light frisdrank oprecht ROMMEL is
- Zonlicht super goed voor je is, zonder zonnebrand, als je er maar niet volledig in verbrand
- Suiker zeker een verband heeft met diabetes
- GMO voedsel rotzooi is
- Glyfosaat (pesticiden) onwijs slecht is voor het menselijk lichaam
- Mensen herstellen van diabetes bij onder andere minderen met koolhydraten
- Fluoride niet bevorderlijk is voor je tanden
Zelf nadenken, uitvoeren, doen en de resultaten bekijken blijft in onze ogen super belangrijk. We boeken ongelofelijke gezondheidsresultaten met ons unieke gezondheidsprogramma (ook online mogelijk). Stel je vragen via het gratis proefles formulier en dan nemen we contact met je op met betrekking tot het bevorderen van je gezondheid.
Het onderstaande artikel en de video over diëten kunnen ook interessant zijn om je eigen denkwijze te stimuleren. Ons advies stimuleer zelf nadenken, blijf kritisch, stel vragen en neem niet alles voor zoete koek aan. Blijf ook naar jezelf kijken: volg je alle richtlijnen en ervaar je meerdere mentale en fysieke klachten? Dan is er voor jou veel winst te behalen. Blijf zelf nadenken!