Wat is spierpijn?
Spierpijn, iedereen die (regelmatig) sport kent het gevoel. Moeilijk je bed uit kunnen komen de dagen nadat je hebt gesport en met moeite op de wc pot gaan zitten. Het zijn allemaal bekende berichten voor mensen die regelmatig spierpijn hebben. Vaak geeft spierpijn ook het gevoel van voldoening, want: ‘Als je spierpijn hebt, dan heb je een goede workout gehad’ toch? Maar is dat wel zo? Wat is spierpijn en wat zegt spierpijn na een workout? We nemen het onderwerp spierpijn met je door. We hebben acute spierpijn en later optredende spierpijn.
Acute spierpijn
Acute spierpijn wordt veroorzaakt wanneer spieren verkorten (en verlengen) waarbij de spierspanning groot genoeg is om de bloedtoevoer richting de spier te blokkeren. Door deze verminderde bloedvoorziening kunnen stofwisselingsproducten als melkzuur en kalium-ionen niet goed worden afgevoerd. Op deze manier ontstaat er een ophoping in je spierweefsel waardoor pijnsensoren geprikkeld worden. Dat is wat je voelt. Deze pijn blijf je voelen totdat het samentrekken van de spier stopt of minder intensief wordt. De bloedtoevoer wordt weer hersteld en de opgehoopte stofwisselingsproducten kunnen worden afgevoerd.
“Heb je veel en vaak last van spierpijn na je workout? De kans is groot dat je een essentieel vetzuren te kort hebt. Neem een aantal weken 2 eetlepels visolie per dag en je zult merken dat je geen tot veel minder spierpijn ervaart”
Later optredende spierpijn
Later optredende spierpijn is pijn die gemiddeld genomen 24 tot 48 uur na de spierbelasting ontstaat. Er zijn meerdere theorieën over spierpijn dat later voelbaar is.
Bindweefsel en spierpijn
Bindweefsel en de pezen in spier worden beschadigd tijdens contractie (samentrekken) van de spier, hierdoor veroorzaken ze spierpijn. Hydtroxproline is een afbraakproduct van het bindweefsel. Na een training bevat onze urine een hogere concentraties hiervan.
Delayed Onset muscular Soreness
Delayed Onset muscular Sorensess, ook wel DOMS genoemd. Dit houdt in: Schade aan je spierweefsel door te hoge spanning in het samentrekkende- en elastische spierweefsel. In simpele woorden gezegd: Er ontstaat schade in de spierweefsels, waarbij het ‘afstervende spierweefsel’ piekt rond 48 uur na een inspanning. Dit is afhankelijk van de gedane inspanning. Vervolgens zorgt het lichaam door allemaal moeilijk genaamde processen, dat het spierweefsel zich herstelt.
Wanneer is spierpijn het ergst?
Spierpijn treed het meest op na excentrische bewegingen. Een spier kan verkorten en verlengen, wanneer een spier verlengd is het een excentrische beweging. Excentrische bewegingen zijn onder andere belangrijk als je spiergroei wilt forceren. Dat is één van de redenen waarom het belangrijk kan zijn om te variëren in het tempo van een beweging. Dus wanneer een spier verlengd of verkort.
Spierpijn is het minst tijdens isometrische contracties. Dit zijn bewegingen waarbij de spier ‘stil staat’ of niet telkens samentrekt.
Wat zegt spierpijn over je gedane training
Spierpijn zegt HELEMAAL NIKS over de training die je gedaan hebt. Veel mensen denken dat als ze spierpijn ervaren, dit het gevolg is van een fantastische workout. Dit is helaas niet zo. Heb je veel en vaak last van spierpijn na je workout? De kans is groot dat je een essentieel vetzuren te kort hebt. Neem een aantal weken 2 eetlepels visolie per dag en je zult merken dat je geen tot veel minder spierpijn ervaart. Essentiele vetzuren oftwel omega 3 zijn van groot belang bij allerlei processen in het menselijk lichaam. Voor je gezondheid is het belangrijk dat je omega 3 en omega 6 balans in balans is. In dit artikel leggen we uit waarom en hoe je je omega 3 / omega 6 balans kunt herstellen.
Waarom zegt spierpijn niks? Uiteindelijk draait training om vooruitgang je wilt elke training net iets sterker zijn dan de training ervoor. Dan weet je dat je op het juiste moment traint, dat wordt het moment van supercompensatie genoemd. Je kunt de volgende test doen zodat je zelf kunt ervaren dat spierpijn niks zegt over het hebben gedaan van een goede training.
De waarom zegt spierpijn niks test
Je kunt de volgende waarom zegt spierpijn niks test doen. We geven je het volgende voorbeeld met push ups. Heb je inspiratie nodig hoe je push ups kunt uitvoeren? Dat kun je lezen en zien in dit artikel. Het is handig om dit uit te voeren met een groep of met meerdere personen, zodat je daadwerkelijk kunt ervaren dat spierpijn geen graadmeter is van een goede training. Je kunt het volgende doen:
Maak een tweetal en noteer al het aantal herhalingen wat je maakt:
Op dag 1 doe je: 6 sets push up, namelijk:
Set 1 is: zo veel mogelijk push ups in het tempo 3 seconden zakken, 1 seconde laag wachten, in 1 seconde omhoog en gelijk weer zakken. Je doet zo veel herhalingen als je kunt. Tijdens de rust gaat je maatje dit doen en tel jij het aantal seconden voor hem of haar. Vervolgens herhalen jullie dit allebei.
Set 2 is: zo veel mogelijk push ups in het tempo: 2 seconden zakken, gelijk zo snel mogelijk omhoog, 1 seconde wachten en opnieuw. Je doet zo veel herhalingen als je kunt. Tijdens de rust gaat je maatje dit doen en tel jij het aantal seconden voor hem of haar. Vervolgens herhalen jullie dit allebei.
Set 3 is: zo veel mogelijk push ups in het tempo: 1 seconden zakken, gelijk omhoog in 1 seconde en gelijk weer zakken in 1 seconde. Je doet zo veel herhalingen als je kunt. Tijdens de rust gaat je maatje dit doen en tel jij het aantal seconden voor hem of haar. Vervolgens herhalen jullie dit allebei.
Vervolgens doen jullie de volgende dag precies dezelfde push up training. En jullie zullen zien dat:
Kun je trainen met spierpijn
De antwoorden van bovenstaande test geven gelijk antwoord op de vraag of je kunt trainen met spierpijn en wat spierpijn zegt over de uitgevoerde training. De resultaten zijn:
- De één heeft wel spierpijn heeft na de eerste workout
- Sommige ervaren geen of minimaal spierpijn heeft na de eerste workout
- De één heeft spierpijn en kan meer herhalingen dan gisteren tijdens de tweede workout
- Sommige hebben spierpijn en kunnen minder herhalingen dan gisteren tijdens de tweede workout
- De één heeft geen spierpijn en kan minder herhalingen dan gisteren tijdens de tweede workout
- Sommige hebben geen spierpijn en kunnen meer herhalingen dan gisteren tijdens de tweede workout
De conslusie
Met deze informatie wetende kunnen we concluderen dat spierpijn NIKS zegt of je wel of niet kan trainen met spierpijn en of dat spierpijn staat voor een goede workout.
- Wil je aankomen in spiermassa? Bekijk deze video waarin we uitleggen hoe dat werkt en waarom het jou niet lukt.