Voeding opwarmen in een magnetron
Onderwerp: Voeding opwarmen in een magnetron
Leestijd: 7 minuten (exclusief andere bronnen openen)
Voeding opwarmen in een magnetron – Je voeding opwarmen in een magnetron is sinds de jaren 70 heel normaal. Het is handig om voeding van de dag ervoor snel op te warmen in een magnetron of om iets wat bevroren is snel te ontdooien. Maar is dit bevorderlijk voor je gezondheid? We hebben het al vaker gehad over voeding. Uiteindelijk gaat het er niet alleen om wat je eet, maar wat je opneemt. Wat heeft hier invloed op?
- Of je maagzuur niveau van voldoende kwaliteit is, in dit artikel over het maag en darmstelsel vertellen we daar iets meer over.
- Dat er voldoende voedingstoffen in de voeding zit, wat je eet.
In dit artikel gaan we een onderwerp bespreken wat invloed heeft op voedingsstoffen in een product. Waarschijnlijk heeft bijna iedereen een magnetron in zijn of haar woning staan. Het voedingscentrum adviseert dat je veilig je voeding kunt opwarmen in een magnetron. Er zijn ook geluiden die beweren dat je dit beter niet kunt doen. We hebben enkele punten benoemd die de afgelopen tijd als discutabel zijn benoemd. Ons advies: Gooi hem weg! als je om je gezondheid geeft. Door onze huidige leefstijl en manier van voeden, krijgen we al zo veel minder voedingstoffen binnen. Denk hierbij aan veel frisdrank, veel koolhydraat producten, veel suikers, roken, ouder worden en STRESS. Dit zijn allemaal factoren die ervoor zorgen dat je maagzuur niveau minder wordt en dat je voedingsstoffen minder opneemt. Het goed kunnen opnemen en verteren van vitamines en mineralen is van essentieel belang voor een goede gezondheid. Neem je vitamines en mineralen als slechter op, wat heel realistisch is, door de huidige leefstijl, dan raden we het af om ook je voeding nog regelmatig op te warmen in een magnetron.
Voedingswaarde van je voeding zakt tot een nulpunt
Een magnetron kan heel handig zijn, alleen betaalt onze gezondheid hier de prijs voor. Je voeding opwarmen in een magnetron is heel gebruikelijk in Nederland. Eigenlijk gaat en staat alles met het eten en opnemen van voldoende vitamines en mineralen. Wanneer je voeding eet zonder vitamines of mineralen kun je deze ook niet opnemen. Stop je je voeding in een magnetron om het vervolgens op te eten, dan is de voedingswaarde van je voeding gezakt tot een nulpunt, beweren meerdere onderzoeken, om nog maar te zwijgen over de andere gezondheidsnadelen. Ondanks dat het voedingscentrum zegt, dat voeding opwarmen in een magnetron moet kunnen, zouden wij het risico niet nemen.
Veel mensen zijn lui en kiezen voor gemak. Wij adviseren: Neem beter de tijd en maak overwogen keuzes. Er zijn ook onderzoeken die beweren dat zo goed als alle nuttige ingrediënten zijn verdwenen na opwarming in een magnetron. Er zijn ook onderzoeken die beweren dat hetgeen wat overblijft kankerverwekkend kan zijn. Waarom zou je het risico nemen?
Hoe warmt een magnetron op
- Een magnetron warm ongelijkmatig op, dat wil zeggen, eerst de buitenrand en vervolgens de binnenkant. Het kan ook zo zijn dat bepaalde gedeeltes extreem warm zijn en bepaalde gedeeltes niet. Keer je het product af en toe dan kan dit daarbij helpen, maar het heeft ook een keerzijde. Als gevolg van ongelijkmatige verhitting is het in het verleden regelmatig voorgekomen dat baby’s brandwonden opliepen, in de mond, omdat er ongelijkmatige verhitting plaatsvond.
- Warm je vetrijke voeding op in plastic bakjes? Dit kan ervoor zorgen dat er giftige stoffen vrijkomen die je vervolgens op eet.
- Er komt straling vrij tijdens voeding opwarmen in een magnetron. Blijf dan ook niet voor het deurtje staan kijken, hoe het met je maaltijd gaat. Deze straling is niet bevorderlijk voor je gezondheid en heeft zelfs staar laten ontstaan bij mensen die lang voor het raampje bleven kijken.
- Je biologische maaltje wordt omgetoverd tot een maaltje met minimale voedingswaardes. Ongetwijfeld zullen de magnetrons van de jaren 70 anders zijn dan de huidige, nog steeds laten onderzoeken zien dat het de voedingswaarde niet ten goede komt. Opwarmen in een pan is een betere optie. We zullen deze tweede optie altijd adviseren.
- Door ongelijke verwarming ontstaan er schadelijke verbindingen die koolhydraten, eiwitten en vetten moeilijk verteerbaar maken.
Enkele voorbeelden
- De gemiddelde frequentie van een magnetron is 2,4 GHz, kan ervoor zorgen dat er gelijk veranderingen plaatsvinden in het menselijk hart (bron). Om nog maar te zwijgen over mobiele telefoons.
- The Journal of Science of Food heeft het volgende gepubliceerd (2003). Warm je broccoli op in de magnetron, dan verliest het 97% van de voedingswaarde ter vergelijking: stoom je je broccoli, dan verliest het slechts 11% van de voedingswaarde.
- Een onderzoek uit Scandinavië uit 1999, dat er veel minder vitamine C aanwezig was na asperges opwarmen in een magnetron.
- Stop je knoflook 60 seconde in een magnetron, dan is dat voldoende om het stofje: allinase (wat kankerremmend werk volgens onderzoeken) werd ‘uitgeschakeld’.
- Via een Australisch onderzoek werd ontdekt dat borstvoeding haar belangrijke ziekteremmende eigenschappen verliest na verhitting in de magnetron. Een baby krijgt dus letterlijk ook NIKS binnen als je borstvoeding opwarmt in een magnetron.
Bronnen met betrekking tot onderzoek naar een apparaat wat microgolven genereert:
Onderzoeken spreken elkaar tegen
Zoals bij alle onderzoeken die er zijn, zijn er altijd onderzoeken VOOR en onderzoeken TEGEN voeding opwarmen in een magnetron. Onze mening is dan ook: zolang er niet overduidelijk is aangetoond dat iets niet schadelijk is, pas ermee op om het te gebruiken.
- Vroeger was roken gezond
- Ook werd vroeger een mars aangeraden om je gezondheid te bevorderen
- De huizen werden vroeger bedekt met asbest
- Fluoride was goed voor onze tanden
Om enkele voorbeelden te noemen. Sommige onderzoeken beweren dat dit hele magnetron verhaal een ‘fabeltje’ is. Echter is er ook veel geciteerd onderzoek over de nadelige effecten van magnetron gebruik. Dr. Hans Hertel heeft onderzocht dat voeding opwarmen in een magnetron de voedingswaarde van eten niet positief beïnvloed en dat daardoor veranderingen in je bloed kunnen ontstaan die niet bevorderlijk zijn voor je gezondheid.
Uiteindelijk moet iedereen zelf weten wat zijn of haar keuze is, maar wij raden magnetron gebruik af. Wat kun je dan wel doen?
Betere opties om je voeding op te warmen
- Haal het bevroren stukje vlees of je voeding een dag van te voren uit de vriezer en leg het in de koelkast, zodat je het ’s avonds op kunt warmen in een pan.
- Wil je voeding uit de vriezer sneller ontdooien (gemiddeld 2-4 uur). Stop je ingevroren voedsel in een dicht zakje en stop het in een koude bak met water, het ontdooit een stuk sneller dan in de koelkast.
- Gebruik een oven om je eten op te warmen.
- Ga altijd voor voeding van natuurlijke bron. Wil je daar meer informatie over, hoe je ervoor kunt zorgen dat je voeding van natuurlijke bron tot je neemt, lees dit artikel: Is jouw grasboter wel echt grasboter?