Hoe we verklevingen aanpakken
Een belangrijke aanname voor het ontstaan van een adhesie of verklevingen is dat een stijve spier neigt te verzwakken (kan minder zijn kracht kwijt) en een zwakke spier neigt te verstijven.
“Het is niet zo als bij de fysiotherapeut dat we maar 20 minuten de tijd voor je hebben en dat we in die 20 minuten ook nog eens met 3 mensen tegelijk bezig zijn”
Adhesie vorming of vorming van verklevingen kan ontstaan door een acuut trauma denk aan, iets gaat zwellen, wordt rood etc. Het is vaak een trauma van ligamenten, kapsels of spieren. Maar ook door te weinig beweging kunnen verklevingen ontstaan en kun je last krijgen in je bewegingsruimte. Denk aan last van spieren, mindere range of motion, stijfheid, druk op gewrichten etc.
Blessures behandelen
Blessures behandelen we bij BuitenFit Haarlem op een unieke manier met effectieve resultaten. Op het moment dat je een blessure hebt is het van belang om:
- De eerste 48 uur zo veel mogelijk rust te houden.
- Voeding speelt een belangrijke rol, helemaal in de acute fase. Denk aan: essentiële vetzuren en Vitamine C.
- Daarna wil je in veel gevallen zo veel mogelijk bewegen binnen de beweeg en pijn mogelijkheden.
- Simpel gezegd: wordt er vanaf dat moment nieuw weefsel aangelegd en beweeg je niet tot nauwelijks in deze fase van herstel, dan wordt er dus weefsel aangelegd door het lichaam wat ervan uitgaat dat er weefsel aangelegd moet worden wat niet hoeft te bewegen. Terwijl jij straks, na je blessure wel weer wilt bewegen. Hier is veel winst te behalen in de eerste 3 weken. Beweeg je zo veel mogelijk binnen de mogelijkheden en vul je dat aan met bepaalde voeding en/of suppletie, dan herstel je sneller.
- Het gaat er wel om welke beweging je geeft aan je lichaam. Vaak zie je dat mensen op een fiets gezet worden of rustig moeten gaan hardlopen, als eerste training(en) na blessures. Maar deze 2 prikkels zijn vaak de ZWAARSTE voor bindweefsel en ABSOLUUT ONGESCHIKT voor revalidatie training.
- Het lichaam past zich aan aan de beweging wat je eraan geeft.
Minder beweging zorgt ook voor verklevingen
Om terug te komen op ons eerste verhaal: Als mensen weinig bewegen worden spieren zwakker en neigen ze te gaan verstijven. Dus als je minder gaat doen/bewegen/trainen wordt een spier weer zwakker. Daarom is bewegen super belangrijk. Ook als we net een behandeling bij jou hebben gedaan, nadat een we een spier los hebben gemaakt. Doe je niks, dan gaat de spier weer vast zitten en ben je terug bij af. De basis van onze behandelingen zijn:
- We maken spieren/bindweefsel los
- Activeren de spieren
- Je maakt de desbetreffende spier sterker door training/oefeningen.
Door trauma’s, blessures, verkeerde voeding, weinig beweging etc. kan de biomechanica van een gewricht veranderen, en gaan (of kunnen) de omliggende structuren ook verstijven, op deze manier krijg je een spiraal naar beneden toe en zullen klachten toe nemen.
Hoe gaat je lichaam om met verklevingen van spierweefsel
Als voorbeeld hoe het in een lichaam werkt met betrekking tot verklevingen van spierweefsel / bindweefsel: Stel je hebt een stoel, je ramt één stoelpoot eronder vandaan, dan kun je nog steeds blijven zitten, maar je moet je zelf wel schrapper zetten om te blijven zitten. Zo kun je het zien als een bepaalde spier of iets in het lichaam niet meer doet wat het moet doen, door bijvoorbeeld een verkleving. Spieren gaan dan vast zitten en andere spieren gaan compenseren. Op den duur krijg je ergens last als je te lang op een stoel met 3 poten blijft zitten. Zo gaat het lichaam ook compenseren. Door een trauma hoef je niet gelijk veel klachten te ervaren. Zelfs JAREN later kun je klachten krijgen omdat het lichaam niet meer kan compenseren. Daarom zullen we altijd starten met een gesprek om allerlei nuttige informatie te achterhalen met betrekking tot je verkleving.
Afgenomen circulatie
Door een afgenomen circulatie, doordat spieren vast zitten of tegen een zenuw aandrukken, kunnen er ook verklevingen ontstaan, dikheid of een zwelling etc. Afgenomen circulatie kan hypoxie (verminderde zuurstof in het weefsel) ontstaan waardoor verklevingen ontstaan. Lees hier meer over het belang van zuurstof kunnen binden.
Tekort aan essentiële vetzuren
Heb je een tekort aan essentiële vetzuren? Als je een tekort aan essentiële vetzuren hebt kan iemand geen zuurstof binden, en dan zal een klant continue verkleven, ook al doe je voor de rest alles goed in het revalidatie proces. Heeft iemand meerdere pijntjes? Dan speelt voeding ook een belangrijke rol. Voeding is van cruciaal belang bij revalidatie en/of bij topsport beoefening. Lees hier alles hoe we je voeding kunnen optimaliseren voor een gezond lichaam.
Het doel tijdens onze behandelingen
Het doel tijdens onze behandelingen is meer kracht, meer range of motion, meer stabiliteit en coördinatie. Hierdoor wordt de pijnklacht vaak gelijk minder omdat er al gelijk sprake is van minder compensatie. Ook activeren we de desbetreffende spieren gelijk tijdens een behandeling. Daarom zien we vaak binnen één behandeling veel progressie. Ook omdat we gelijk functie vragen.
Tijdens onze groepstrainingen gebruiken we vaak deze warming up voor mobiliteit, stabiliteit en kracht. Afhankelijk van je doel, kan deze warming up zeer effectief zijn bij rugklachten. Het is wel zo dat soms juist spierversterkende oefeningen gedaan moeten worden en in sommige gevallen hebben mobiliteit oefeningen de voorkeur.
Kleding
Tijdens onze behandelingen, behandelen we de mensen met kleding aan. Waarom? Dan hebben we meer grip om te behandelen. Tijdens de behandelingen kun je bijvoorbeeld:
- Gaan zweten, waardoor we grip verliezen
- Mensen smeren vaak body lotion, waardoor we ook minder goed ‘in de spier’ kunnen komen
Resultaat
We willen resultaat zien! Binnen 1 tot 5 behandelingen ervaren mensen tussen de 70% en 100% minder klachten. Dit komt doordat we verklevingen / klachten / blessures bij de oorzaak aanpakken.
Ook nemen we de tijd voor mensen en hun verklevingen / blessures / klachten. Het is niet zo als bij de fysiotherapeut dat we maar 20 minuten de tijd voor je hebben en dat we in die 20 minuten ook nog eens met 3 mensen tegelijk bezig zijn.
Lees er meer over ons artikel over de fysiotherapeut Haarlem
.