Wil jij:
- Van je (blijvende) pijnklachten af?
- Eindelijk weer kunnen wat je nu niet meer kunt?
- Van tintelende vingers, armen, voeten of benen af?
- Een bepaalde sport weer kunnen beoefenen die je door je huidige klachten uit je hoofd hebt gezet?
- Van (aanhoudende) blessures af?
- Een minder stijf lichaam?
- Soepeler bewegen?
- Of heb je een pijnklacht / blessure die je belemmert in je dagelijks leven?
Dan zorg ik ervoor dat bovenstaande punten weer realiteit worden voor jou!
Zodat je weer:
- Pijn vrij beweegt
- Geen pijnklachten meer ervaart
- Kunt doen qua sport beoefening waar je vrolijk van wordt
- Het letterlijk voelt alsof je een nieuw lichaam hebt
- In het dagelijks leven weer soepel kunt bewegen
- Leuke dingen kunt doen met je (klein) kinderen
- Normaal kunt functioneren in het dagelijks leven
Hoe we bindweefsel verklevingen aanpakken
Onderwerp: Bindweefsel verklevingen aanpakken
Leestijd: 5 minuten
In dit artikel over bindweefsel verklevingen nemen we allerlei bindweefsel verklevingen met je door en hoe je deze het beste kunt aanpakken. We leggen de basis uit van wat er in je lichaam gebeurt tijdens verklevingen. Als je dit begrijpt, begrijp je dus ook hoe je meerdere bindweefsel verklevingen kunt aanpakken. Denk hierbij aan:
- Bindweefsel verkleving knie
- Bindweefsel verkleving hand
- Bindweefsel verkleving buik
- Bindweefsel verkleving schouder
- Bindweefsel verkleving elleboog
- Bindweefsel verkleving enkel
- Bindweefsel verkleving kuit
- Bindweefsel verkleving heup
- Bindweefsel verkleving nek
- Bindweefsel verkleving rug
- Bindweefsel verkleving na bevalling
- Bindweefsel verkleving na trauma
- Bindweefsel verkleving na blessure etc.
Een belangrijke aanname voor het ontstaan van een adhesie of bindweefsel verklevingen is dat een stijve spier neigt te verzwakken (kan minder zijn kracht kwijt) en een zwakke spier neigt te verstijven.
“Tijdens onze behandelingen is het niet zo als bij de fysiotherapeut dat we maar 20 minuten de tijd voor je hebben en dat we in die 20 minuten ook nog eens met 3 mensen tegelijk bezig zijn”
Adhesie vorming of de vorming van bindweefsel verklevingen kan ontstaan door een acuut trauma (een ongeluk, blessure of bevalling etc.), hierbij kun je denken aan: iets gaat zwellen of wordt rood etc. Verklevingen ontstaan vaak door een trauma van ligamenten, kapsels en/of spieren.
Maar ook door te weinig beweging kunnen bindweefsel verklevingen ontstaan waardoor je last kunt krijgen in je bewegingsruimte. Denk hierbij aan last van je spieren (pijnklachten), een verminderde range of motion (bewegingsuitslag), stijfheid of druk op gewrichten etc.
Wat is bindweefsel
Bindweefsel is een soort ‘lijmlaagje’ wat het hele lichaam bij elkaar houdt. Het zit tussen en rondom de vezels van je spieren, Ook zit het bijvoorbeeld rondom je organen. Maar ook in kapsel, banden en pezen. We nemen hieronder enkele functies van het bindweefsel met je door: Fascia is het Latijnse woord voor alle bindweefsel lagen die onze gewrichten, organen, spieren en botten omringen.
De belangrijkste eigenschap van bindweefsel met betrekking tot herstel en revalidatie is dat bindweefsel constant in staat is zich aan te passen aan de gevraagde functie.
Bij herstel en revalidatie training is het super belangrijk om naar ons lichaam te luisteren. Deze signalen van het lichaam moeten we inspecteren en accepteren voor optimaal herstel. De belastbaarheid van ons bindweefsel is na een blessure verminderd, daarom gaan we trainen om geleide van de lichaamseigen ‘pijngrenzen’.
De cruciale regel hierin is: Bindweefsel is minder rekbaar en meer blessure gevoelig onder (hoge) snelheid.
De rol van bindweefsel tijdens bewegingen van het lichaam
Dagelijks beweegt ieder persoon, bindweefsel speelt een belangrijke rol in deze bewegingen van je lichaam. Het bindweefsel speelt een rol in; stabiliteit, elasticiteit, het samentrekken van spieren maar ook in specifiekere bewegingen bijvoorbeeld in de sport. Spieren moeten ‘hard zijn’ bij inspanning en ‘soepel vormen’ wanneer je een spier rekt. Hierin speelt je bindweefsel een rol.
Beschermende rol van bindweefsel
Bindweefsel heeft ook een beschermende rol, namelijk: een barriere om schadelijke stoffen voor ‘ons lichaam’ tegen te houden. Ook zorgt bindweefsel dat wij meer immuniteit hebben tegen ziekteverwekkers. Daarnaast is een beschermende rol van bindweefsel ook: anti-tumor verdeling.
De rol van bindweefsel met betrekking tot cellen en je metabolisme
Bindweefsel speelt met betrekking tot onze cellen en ons metabolisme / stofwisseling een rol in de volgende functies: Transport, de doorlaatbaarheid, de vervangen van ongewenste stoffen in cellen vervangen door gewenste stoffen en maakt onderdeel uit van het reguleren van ons metabolisme / stofwisseling.
Reparatieve functies bindweefsel
Reparatieve functies van ons bindweefsel zijn: Het herstellen, repareren en stimuleren van de wondgenezing van bindweefsel.
Waar bestaat bindweefsel uit
Bindweefsel bestaat uit:
- Cellen, deze zorgen voor de aanmaak van collageen en matrix
- Vezels, deze spelen een rol in trek en rol belasting
- Matrix, deze spelen een rol bij druk en schuifbelasting
De onderlinge verdeling, waar komen ze het meeste voor, is afhankelijk van de functie die het lichaam daar het hardst nodig heeft:
Draai je scherm om dit overzicht duidelijk te zien
Vezels | Matrix | Cellen | |
Huid | 45% | 15% | 40% |
Pees | 90% | 8% | 2% |
Kraakbeen | 10% | 80% | 10% |
Acute blessures behandelen
Bindweefsel verklevingen en acute blessures behandelen we bij BuitenFit Haarlem op een unieke manier met unieke resultaten. Op het moment dat je na een trauma een acute blessure oploopt is het van belang om:
- De eerste 48 uur zo veel mogelijk rust te houden.
- Voeding speelt een belangrijke rol, helemaal in de acute ontstekingsfase. Denk hierbij aan het nemen van (veel): essentiële vetzuren en (veel) vitamine C.
- Na 48 uur wil je in veel gevallen zo veel mogelijk bewegen binnen de beweeg en pijn mogelijkheden. Vraag daarom altijd de juiste prikkel op het juiste moment. Daarvoor is het handig om te weten, welke prikkel jouw lichaam het beste aankan op welk moment. Daar gaan we hieronder verder op in.
Voorkom verklevingen na een blessure of trauma
Simpel gezegd: wordt er vanaf het moment na het trauma direct een proces gestart om nieuw weefsel aan te leggen. Start je deze fase goed, dan verklein je de kans op (nieuwe) verklevingen gigantisch. Beweeg je niet tot nauwelijks in deze fase(s) van herstel, dan wordt er dus nieuw weefsel aangelegd door het lichaam wat ervan uitgaat dat er weefsel aangelegd moet worden wat niet hoeft te bewegen. Dat gebeurt in veel gevallen wanneer je jouw blessure of trauma (te lang) immobiliseert (niet of nauwelijks beweegt). Terwijl je straks, na je blessure of trauma wel weer gaat bewegen en weerbaar bindweefsel ‘nodig hebt’ zonder verklevingen etc.
De eerste 3 weken zijn van cruciaal belang bij bindweefsel verklevingen
In deze fase is veel winst te behalen in de eerste 3 weken na je trauma of blessure. Beweeg je zo veel mogelijk binnen de pijngrenzen en vul je dat aan met bepaalde voeding en/of suppletie, dan herstel je sneller. Snelle bewegingen zijn een NO-GO in deze fase. Even dribbelen (hardlopend) of fietsen zijn snelle bewegingen.
Ga je weer (snel) bewegen met ‘zwak bindweefsel’ is de kans op het krijgen van nieuwe bindweefsel verklevingen een stuk groter.
- Het gaat er wel om welke beweging je geeft aan je lichaam. Vaak zie je dat mensen op een fiets gezet worden of rustig moeten gaan hardlopen, als eerste training(en) na blessures. Maar deze 2 prikkels zijn vaak de ZWAARSTE prikkel voor bindweefsel verklevingen en ABSOLUUT ONGESCHIKT vroeg in een revalidatie trainingsprogramma.
- Dit is een gouden regel voor herstel: het lichaam past zich aan aan de beweging wat je eraan geeft.
Inactiviteit zorgt ook voor bindweefsel verklevingen
Om terug te komen op ons eerste verhaal: Als mensen weinig bewegen (inactiviteit) worden spieren zwakker en neigen ze te gaan verstijven. Dus als je minder gaat doen/bewegen/trainen wordt een spier zwakker. Daarom is bewegen super belangrijk.
Ook als we net een behandeling hebben gedaan of nadat we een spier los hebben gemaakt. Is de volgende regel: Doe je niks (geen oefeningen thuis of in de sportschool), dan is de kans groot dat de spier weer vast zitten / verkleven. Dan ben je in principe weer terug bij af. De basis van onze behandelingen zijn:
- We maken spieren/bindweefsel los
- Activeren de spieren
- Je maakt de desbetreffende spier sterker door training/oefeningen.
Door trauma’s, blessures, verkeerde voeding, weinig beweging etc. kan de biomechanica van een gewricht veranderen, en gaan (of kunnen) de omliggende structuren ook verstijven, op deze manier krijg je een spiraal naar beneden toe en zullen klachten toe nemen.
Hoe gaat je lichaam om met verklevingen van bindweefsel
Als voorbeeld hoe het in een lichaam werkt met betrekking tot verklevingen van spierweefsel / bindweefsel: Stel je hebt een stoel, je ramt één stoelpoot eronder vandaan, dan kun je nog steeds blijven zitten, maar je moet jezelf wel schrapper zetten om te blijven zitten. Zo kun je het zien als een bepaalde spier of iets in het lichaam niet meer doet wat het moet doen, door bijvoorbeeld een verkleving.
Je lichaam compenseert constant tot het niet meer lukt
Spieren gaan dan vast zitten en andere spieren gaan compenseren. Op den duur krijg je ergens last als je te lang op een stoel met 3 poten blijft zitten. Zo gaat het lichaam ook compenseren. Door een trauma hoef je niet gelijk veel klachten te ervaren. Zelfs JAREN later kun je klachten krijgen omdat het lichaam niet meer kan compenseren.
Daarom zullen we altijd starten met een gesprek om allerlei nuttige informatie te achterhalen met betrekking tot je verkleving.
Afgenomen circulatie
Door een afgenomen circulatie (hypoxie) of doordat spieren vast zitten of tegen een zenuw aandrukken, kunnen er ook bindweefsel verklevingen, dikheid of zwelling ontstaan. Door afgenomen circulatie kan hypoxie (verminderde zuurstof in het weefsel) ontstaan waardoor er juist bindweefsel verklevingen ontstaan. Je wilt altijd zorgen voor een optimale zuurstof toestand in je lichaam voor optimaal hersel. Lees hier meer over het belang van zuurstof kunnen binden.
Nu we het toch over zuurstof en verklevingen hebben bespreken we het volgende voorbeeld met je: Vaak zie je als je ergens spanning hebt, dat het lichaam vanzelf al een beetje gaat ‘kleven’. Dat kun je merken aan:
- Als je ergens een tijdje geen zuurstof krijgt, door bijvoorbeeld druk of spanning. Denk aan lang in dezelfde houding zitten. Kom je uit ‘die houding’ dan merk je gelijk dat je even kort wat stijver bent. Het lichaam begint direct een beetje ’te kleven’. Totdat je weer uit de houding bent, dan stroomt alles weer ‘lekker door’ en word je weer soepel.
Minder zuurstof maakt alles ‘slechter’
Gebeurt bovenstaande voorbeeld vaker? Doordat je bijvoorbeeld een kantoorbaan hebt waardoor je vaak in eenzelfde houding zit (lees hier de 3 belangrijkste nadelen van een kantoorbaan). Dan zul je, door dat vele zitten gaan merken, dat de doorbloeding minder wordt, hierdoor wordt de zuurstof ’toevoer’ ook minder, wat weer zal resulteren in (meer) verklevingen.
Op deze manier krijg je steeds meer verklevingen en uiteindelijk steeds meer compensaties (dat zijn de klachten die je voelt) van het lichaam.
Ons lichaam is het beste in compenseren
Ons lichaam is het beste in compenseren. Voor elke beweging die je maakt zijn bepaalde spieren nodig. Stel je voor: voor één specifieke beweging van je lichaam zijn 4 spieren nodig om deze beweging mogelijk te maken. Bijvoorbeeld je schouder naar voren en omhoog tillen.
Maar wat nu als één van deze spieren het niet meer doet, omdat hij verkleefd is? Dan zullen de drie andere spieren zich ‘schrap’ moeten zetten en meer moeten inspannen (is meer spanning) om de beweging mogelijk te maken.
Meer spanning zorgt weer voor meer verklevingen, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, en voor meer compensaties.
Ga daarom altijd op zoek naar de zwakke schakels en herstel de functie / verklevingen van deze spieren. 9 van de 10 keer is de plek waar je pijn voelt, niet de oorzaak van de pijn, als we over verklevingen praten.
Tekort aan essentiële vetzuren
Heb je een tekort aan essentiële vetzuren? Als je een tekort aan essentiële vetzuren hebt kan iemand moeilijker zuurstof binden (ook dan!). Dan is wederom de kans groot dat je continue blijft verkleven. Ook al doe je voor de rest alles goed in het revalidatie proces. Heeft iemand meerdere pijntjes? Dan speelt voeding ook een belangrijke rol. Voeding is van cruciaal belang bij revalidatie en/of bij topsport beoefening. Lees hier alles hoe we je voeding kunnen optimaliseren voor een gezond lichaam.
Het doel tijdens onze bindweefsel behandelingen
Het doel tijdens onze bindweefsel behandelingen is meer kracht, meer range of motion, meer stabiliteit en coördinatie creëren. Hierdoor wordt de pijnklacht vaak gelijk minder omdat er sprake is van minder compensatie. Ook activeren we de desbetreffende spieren tijdens een behandeling. Daarom zien we vaak binnen één behandeling veel progressie. Ook omdat we gelijk functie vragen.
Tijdens onze groepstrainingen gebruiken we vaak deze warming up voor mobiliteit, stabiliteit en kracht. Afhankelijk van je doel, kan deze warming up zeer effectief zijn bij rugklachten. Het is wel zo dat soms juist spierversterkende oefeningen gedaan moeten worden en in sommige gevallen hebben mobiliteit oefeningen de voorkeur.
Je kunt je kleding aanhouden tijdens onze bindweefsel behandelingen
Tijdens onze behandelingen, behandelen we de mensen met kleding aan. Waarom? Dan hebben we meer grip om te behandelen. Tijdens de behandelingen kun je bijvoorbeeld:
- Gaan zweten, waardoor we grip verliezen
- Mensen smeren vaak body lotion, waardoor we ook minder goed ‘in de spier’ kunnen komen
Bindweefsel verklevingen behandelingen
We willen resultaat zien! Binnen 1 tot 5 behandelingen ervaren mensen tussen de 70% en 100% minder klachten. Dit komt doordat we verklevingen / klachten / blessures bij de oorzaak aanpakken.
Ook nemen we de tijd voor mensen en hun verklevingen / blessures / klachten. Het is niet zo als bij de fysiotherapeut dat we maar 20 minuten de tijd voor je hebben en dat we in die 20 minuten ook nog eens met 3 mensen tegelijk bezig zijn.
Lees er meer over ons artikel over de fysiotherapeut Haarlem
Bekijk hier meer dan 35 video’s met betrekking tot revalidatie training op het Youtube kanaal van BuitenFit Haarlem.
Een gouden regel bij aanhoudende klachten
Een gouden regel bij aanhoudende klachten is de volgende: Heb je klachten waar je maar niet van af komt? Blijf niet te lang hangen in een ‘bepaalde behandeling’. Als iets echt goed werkt, moet er eigenlijk direct al iets van verbetering zijn.
Werkt iets niet, dan werkt iets niet. Dan kun je het nog wel 8 keer proberen, maar waarschijnlijk werkt het de 8e keer ook niet. Soms blijven mensen te lang hangen in iets, bijvoorbeeld iedere dag aan de slag met de foam roller. Dat is leuk en zorgt misschien voor een kleine verlichting, maar je zul het moeten blijven doen en het echte grote verschil merk je niet.
Als een behandeling (welke dan ook) echt goed is, zul je in 99 van de 100 keer direct iets van verschil ervaren in één van de volgende punten:
- minder pijn
- een verbeterende range of motion
- krachttoename
Soms speelt er meer dan alleen een blessure
Heb je bijvoorbeeld last van (erg veel) overgewicht, dan speelt er meer dan 1, 2 of 3 behandelingen doen. Stel je eens voor: Als jij vanaf nu overal waar je naartoe gaat een kettlebell gewicht van 16kg met je mee moet nemen. Hoe veel stress zou jou dat geven? Kun je je dat niet voorstellen of denk je dat het wel meevalt? Test het uit. Ik denk dat veel mensen op de hoek van de straat al een inzicht hebben gekregen hoe dat voelt.
Wanneer jouw lichaam 15kg, 20kg of meer dan 25kg overgewicht heeft is dit eenzelfde soort prikkel voor jouw lichaam. Je lichaam moet dat gewicht OVERAL mee naar toe meenemen. Dit zorgt voor heel veel stress op je lichaam.
Als voorbeeld: 40kg overgewicht staat gelijk aan 160 pakjes roomboter. Neem de 160 pakjes roomboter maar overal waar je naartoe gaat, mee naartoe…
Bindweefsel behandelingen zijn super effectief en kunnen heel goed werken, maar sommige mensen kunnen beter eerst hun leefstijl aan gaan passen (wat waarschijnlijk al zal gaan resulteren in minder klachten) om vervolgens enkele bindweefsel behandelingen te doen voor hun klachten.
Een bindweefsel behandeling vraagt neurologisch veel van je
Tijdens een bindweefsel behandeling vraag je neurologisch veel van een lichaam. Regelmatig voelen mensen zich ook moe of ervaren ze wat hoofdpijn na een behandeling. Ook staan ze soms op met hele ‘rode ogen’. Dit heeft allemaal een neurologische connectie.
Voeding speelt hier dus weer een belangrijke rol in. Je zenuwstelsel is ‘opgebouwd’ uit vetten. Omega 3 vetzuren spelen hierin een belangrijke rol. Omega 3 speelt een belangrijke rol met betrekking tot het goed functioneren van je zenuwstelsel.
Ook heeft je maag en darmstelsel hier weer een connectie mee. Het gaat er niet om wat je eet, maar wat je opneemt. Kun jij de vetten die je eet goed opnemen?? Het optimaliseren van je maag en darmstelsel en de opname van voeding kan hier een belangrijke rol in spelen voor herstel. Lees via deze link meer over je maag en darmstelsel.
Ook training heeft een groot positief effect op je neurologische systeem
Power training of ‘cyclisch trainen’ is noodzakelijk voor de aanleg van ‘myeline’. Dit soort trainingen kun je doen wanneer mensen zenuwklachten / problemen hebben. Let op! Alleen is het wel zo dat je niet direct kunt starten met power training of ‘cyclisch trainen’ wanneer je (on)getraind bent. Dit zijn specifieke sportprikkels die pas in een later stadium toegepast kunnen worden tijdens training. Een goede opbouw is hierin belangrijk. Zorg dat je met iemand traint die er verstand van heeft hoe je elke stap in het trainingsproces goed en verantwoord kunt opbouwen (dat iemand zegt dat hij het goed kan, wil nog niet zeggen dat het ook echt zo is). Een stap overslaan kan een groot gevolg hebben en bijvoorbeeld weer bindweefselschade of andere blessures veroorzaken.
‘Myelinesatie’ kun je omschrijven als het ‘dikker worden van een zenuw’. Goede omega 3/visolie is een goede voedingsbron voor myeline. Hoe dikker de zenuw is, hoe meer informatie er door de zenuw kan ‘stromen’. Denk er maar eens aan:
Hoe laadt een IPhone sneller op? Door een dikke kabel of door een dunne kabel? Hoe meer energie er door die kabel komt, hoe sneller de iPhone oplaadt.
De juiste training heeft een positief effect op verbetering van de intramusculaire coördinatie. Voor alles is een tijd een plaats, start dus op het juiste moment met de juiste prikkel. Ook (basis) krachttraining heeft al een positief neurologisch effect.
Heb je last van aanhoudende lichamelijke klachten?
Wanneer je meerdere malen (goed) behandelt bent en last blijft houden van aanhoudende lichamelijke klachten, kunnen er meer oorzaken meespelen. ‘Problemen’ aan de wervelkolom, met je huidige looppatroon of met betrekking tot je voetboog (draag je bijvoorbeeld zooltjes?) kunnen ervoor zorgen dat je, jezelf telkens terug blijft ‘lopen’ in je oude klacht.
Wil je daar iets meer over lezen, kun je dit artikel lezen. Misschien krijg je hierdoor een nieuw inzicht met betrekking tot de oorzaak van je klacht. De oorzaak van je klacht vinden is belangrijk voor herstel.
Om daadwerkelijk van je probleem af te komen, is het handig om een afspraak te maken.
De wervelkolom en fysieke klachten
Ook de verklevingen aan / naast / bij de wervelkolom kunnen een oorzaak zijn voor klachten die maar niet over willen gaan. Een oorzaak van ellenboog klachten zou zomaar vanuit de wervels C6, C7 of TH1. C7 is de grootste knobbel die je voelt bij je nek. C6 is de ‘bult’ daarboven, TH1 zit onder C7. Dit kun je heel makkelijk zelf testen door:
Druk links of rechts tegen die knobbel en voel of de plek in je ellenboog dan minder gevoelig is. Als dit het geval is, kun je er waarschijnlijk vanuit gaan dat de verkleving of spanning daar een link heeft met de klacht in je ellenboog. Zou je alleen maar de focus leggen op je ellenboog, dan kan het wel eens heel lang duren om van deze klacht te herstellen. Vaak worden tenniselleboog-, of golferselleboog klachten hiermee in verband gebracht.
Wil je hier effectief vanaf komen? Kom langs bij ons gezondheidscentrum in Haarlem Noord voor een gratis pijn check.
Moet het even kwijt. Niet iedere fysiotherapeut is maar 20 minuten met zijn/haar klant bezig en dan ook nog met 3 klanten tegelijkertijd!!!
Klopt, gelukkig niet! Maar de ‘regels’ waar ze helaas mee te maken hebben maken het niet altijd even gemakkelijk voor ze om mensen uitgebreid te behandelen/helpen.
Graag zou ik willen weten wie deze behandeling in de buurt van tegelen Venlo uit oefend!
Ik kan niet zover reizen!
Hoi Yolanda,
Ik ga voor je navragen of iemand in de buurt van Venlo deze behandeling bij je kan doen. Gaat het om je knie? Of om een andere klacht? En mag ik je e-mail adres doorsturen?
Met vriendelijke groet,
Duncan
Goedemiddag, heb pijn in mijn knie dit is ontstaan na een kijkoperatie.
Het is een zeurende pijn heel vervelend, sta minder stabiel. Kan dit verkleving zijn ? Wat nu te doen heeft u adviezen.
Bij dank voor uw reactie.
Hoi Nico,
Vervelend om te horen dat je pijn hebt aan je knie. Of dit een verkleving is, is lastig te zeggen van een afstand. Dit zal er mede van afhangen wat voor operatie het is geweest, hoe het herstel is gegaan in combinatie met de revalidatie. Er kunnen ongetwijfeld verklevingen zijn, dit is allemaal afhankelijk, hoe de je kijkoperatie ‘in-ging’ en wat je (direct) wel of niet hebt gedaan na de operatie.
Je kunt altijd een keer langskomen voor een pijncheck om te kijken of we direct verbetering kunnen realiseren en of de pijnklachten daardoor ook zullen afnemen. Het zal een totale aanpak zijn waarbij gekeken wordt naar: de klacht, tevens zal er een revalidatie plan gemaakt worden en zullen we het lichaam zo effectief mogelijk willen voeden voor optimaal herstel.
Mocht je nog meer vragen hebben, stel ze gerust.
Met vriendelijke groet,
Duncan Berends