Volledig revalideren na je zwangerschap
Onderwerp: Volledig revalideren na je zwangerschap
Leestijd: 8 minuten
Volledig revalideren na je zwangerschap, daar gaat dit artikel over. Wil je volledig revalideren na je zwangerschap? Dan is het SUPER belangrijk om direct na je bevalling specifieke stappen te zetten. In de eerste 3 weken is namelijk ONGELOFELIJK veel progressie te boeken. Sport je bij BuitenFit Haarlem en/of ZwangerFit Haarlem? Dan krijg je als sporter ongelofelijk veel en specifiek advies wat belangrijk is voor snel en optimaal herstel na je zwangerschap.
Heb je op dit moment blijvende fysieke klachten na je zwangerschap en wil je volledig revalideren na je zwangerschap? Dan staan er in dit artikel zeer bruikbare tips en adviezen die je kunt toepassen. Volledig revalideren na je zwangerschap bestaat uit een aantal specifieke stappen. Sla je er (per ongelijk) ééntje over, kan dit een gevolg hebben voor het verdere verloop van je revalidatie of voor volledig herstel.
In het artikel over volledig revalideren na je zwangerschap staan afhankelijk van je fysieke klachten meerdere tips en adviezen. Sommige tips zijn zeer makkelijk uit te voeren tijdens de reguliere trainingen die je volgt, dus maak daar gebruik van. Andere tips voor specifieke klachten hebben meer specifiek advies nodig, ook daarbij kunnen we je helpen.
Tevens staan in dit artikel DE TIPS om zo veilig, verantwoord en sterk mogelijk te herstellen direct na een zwangerschap. Door gelijk na je bevalling de juiste stappen te zetten, kun je een grote belangrijke slag slaan om veilig en sterk te revalideren na je zwangerschap.
Zwangerschap en revalideren
Zwangerschap en revalideren een complex onderwerp, want hoe vaak hoor je niet dat vrouwen klachten houden ver na hun bevalling terwijl bijvoorbeeld de bekkenfysiotherapeut zegt dat ze zijn (uit) gerevalideerd. Na een zwangerschap (lees groot trauma) kunnen je kapsels, banden, spieren en eigenlijk het gehele gebied rondom waar de baby zat, beschadigd zijn en heb je herstel nodig. Een bevalling is nogmaals een FLINK trauma. Om maar gelijk duidelijk te zijn: Bij een groot trauma is je propriocepsis weg en je propriocepsis herstellen wordt vaak vergeten in het revalidatie proces, terwijl dit belangrijk is voor een totale revalidatie.
Waar staat propriocepsis voor
Propriocepsis staat simpel gezegd voor de informatie overdracht van zenuwstelsel naar je spieren. Informatie overdracht is tevens de belangrijkste functie van je banden en kapsels waar vaak ‘schade’ aan is na trauma’s als een bevalling. Vaak hoor je dat kapsels en banden dienen als stabilisator.
In onze ogen zijn kapsels en banden veel belangrijker in de rol van: informatie overdracht.
Hoe train je je propriocepsis
Spanning en druk zijn de prikkel die je moet geven voor herstel van je propriocepsis. Spanning en druk geven dus een mega prikkeling van je propriocepsis receptoren. Dit doe je door te gaan sporten of fitnessen waardoor de functie van het kapsel en banden trauma weer kan herstellen. In veel gevallen is weer beginnen met sport en bewegen voldoende en herstelt een lichaam weer, dit komt heel vaak voor.
MAAR! vaak genoeg is alleen sporten/fitnessen ook niet genoeg voor volledig herstel. Jij zal maar net die persoon zijn. Dan wil ook jij van je klachten af en volledig revalideren na je zwangerschap.
Blijvende klachten na zwangerschap
Blijvende klachten na zwangerschap komen heel veel voor. Heel vervelend als jij iemand bent die blijvende klachten na zwangerschap houdt. We geven hieronder enkele voorbeelden van blijvende klachten na zwangerschap. Heel veel vrouwen houden na de bevalling last van:
- Niet kunnen springen omdat ze anders in hun broek plassen.
- Hun liezen (klachten aan je liezen is vaak een gevolg van iets omdat een spier, band of kapsel, nog niet volledig is hersteld of vast zit).
- Pijn rondom de heupen / billen / buik of een plek rondom het gedeelte waar de baby zat.
Dit wat we nu gaan zeggen klinkt misschien heel gek, maar werkt wel SUPER goed: Wat dan heel goed kan helpen is: trainen met je ogen dicht, omdat dit DE manier is om je propriocepsis te trainen en omdat je daardoor nog meer ‘vraagt’ van de receptoren met betrekking tot je kapsels en banden. (Ga je oefeningen met je ogen dicht uitvoeren, zorg er dan wel voor dat dit oefeningen zijn met langzame bewegingen en dat het oefeningen zijn die je met je ogen dicht uit kunt voeren).
Een totale reset van je software
We starten je software weer opnieuw op want: na ieder trauma is je software weg (heeft iemand je dit ooit al eens verteld?). Vaak zegt de (bekken)fysio je bent weer sterk je hebt geen pijnklachten meer dus je kunt weer trainen, maar waarom heb je dan nog klachten?
Als je software niet gereset is: blijf je klachten houden. Door training met je ogen dicht en mogelijk door extra specifieke oefeningen uit te voeren resetten wij je software.
Veilig en sterk revalideren na je zwangerschap
Veilig en sterk revalideren na je zwangerschap, dat wilt iedereen. Volledig revalideren na je zwangerschap is gewoon super fijn. Je wilt weer kunnen wat je kon en op je oude niveau bezig zijn.
Op het moment dat je een zwaar trauma als een bevalling hebt gehad is je bindweefsel zwak en is de kans op verklevingen groot (door of te lang wachten met bewegen of door de verkeerde functie te vragen of het verkeerde moment, denk bijvoorbeeld aan snelle bewegingen).
Op het moment dat je bevalt is het algemene advies: rusten. En daar is op zich niks mis mee. Maar vanaf minuut 1 dat jouw bevallig is geweest richt je lichaam zich al op herstel van je trauma / wond etc.
Het nieuwe bindweefsel wat aangelegd wordt na jouw bevalling past zich aan, aan de functie die op dat moment wordt gevraagd. Dus rust je veel uit, dan wordt er ‘bindweefsel aangelegd’ wat relatief slecht belastbaar is, want omdat je veel uitrust, denkt je lichaam: ‘voor deze mate van belasting hoef ik geen ‘belastbaar bindweefsel aan te leggen’.
“Functie bepaalt orgaan”
Hoe langer je rust, hoe minder sterk je bindweefsel is, hoe groter de kans is op verklevingen is en hoe specifieker je moet weten wat je WEL en JUIST NIET kunt doen tijdens training, fitness en sport. En welke bewegingen en voeding bevorderlijk zijn voor volledig revalideren na je zwangerschap.
Start 48 uur na je bevalling met ‘functie vragen’
In onze ogen is het belangrijk om na 48 uur binnen de pijngrenzen van het lichaam!!!!! zo veel mogelijk te bewegen / functie te vragen om met zulk belastbaar mogelijk en sterk bindweefsel te herstellen. Zodat je weer weerbaard(er) bent op het moment je weer begint met sport of fitness. (Heb je hier vragen over kunnen we al je vragen beantwoorden en vertellen welke vorm van belasting dat in het begin is, dit kan per persoon verschillend zijn).
Wat is de belangrijkste regel bij zwak bindweefsel
Regel 1 bij zwak bindweefsel is LANGZAAM BEWEGEN.
SNEL BEWEGEN IS ECHT EEN NO-GO! Snelle bewegingen zijn funest voor zwak bindweefsel.
Wat zie je vaak gebeuren bij trainingen of tijdens het belasten van je lichaam: de lichtste gewichten worden na een trauma weer gepakt omdat de meeste mensen denken:
‘Ik moet niet te zwaar trainen’ (daar zit wat in)
Maar! met lichte gewichten ben je vaker geneigd om snelle bewegingen te maken en DAT is het laatste wat je wilt met zwak bindweefsel. Want dan krijg of ontstaan er klachten omdat je iets wat zwak is, te zwaar belast. Waardoor je direct na je zwangerschap als je weer gaat bewegen klachten kan ervaren of waardoor klachten blijven.
Simpel gezegd geef je je lichaam niet de juiste prikkels in de juiste volgorde voor volledig herstel.
Snelle bewegingen zijn een NO-GO relatief zwaar trainen is een GO
Wat daarom heel goed kan helpen is zwaar genoeg training, dan klinkt heel tegenstrijdig en misschien denk je: ‘dat geloof ik niet’, totdat je het zelf gaat ervaren. In sommige gevallen is het verstandig om 1 op 1 (personal training) zwaarder te gaan trainen in plaats van gelijk in groepstrainingen waar de begeleiding vaak minder persoonlijk is.
In het geval van blijvende klachten na je zwangerschap zijn enkele persoonlijke trainingen aan te raden.
Waarom is een zwaarder gewicht aan te raden? Omdat je dan langzamer beweegt en niet snel en je staat ‘aan’ je bent gefocust, wanneer mensen met lichte gewichten trainen verdwijnt soms de focus omdat er gedacht wordt ‘oh, dit kan ik wel tillen’ (= meer kans op ongecontroleerde bewegingen). Nogmaals: Je traint en beweegt altijd binnen de pijngrenzen van je lichaam.
Ons advies
Het is beter om wat minder herhalingen doen (pijnvrij) met een zwaarder gewicht, dan meer herhalingen met een licht gewicht en snellere bewegingen.
Tevens is zwaarder trainen dus SUPER VEILIG en meer info voor je lichaam = eerder loslaten van pijnklachten (idem Propriocepsis verhaal).
Heb je echt last van een verkleving, wat ook het geval kan zijn. Waarschijnlijk heb je een verkleving als je klachten na enkele weken (2-4 weken) niet minder worden door het toepassen van bovenstaande tips.
Dat moeten deze verklevingen eerst losgemaakt worden met een bepaalde techniek (een massage gaat in veel gevallen niet helpen).
Vervolgens kun je je bekkenbodem activeren en DAN met je ogen dicht gaan trainen!
Voedingstips bij weinig slaap pas geboren baby
Voeding speelt ook een belangrijke rol in volledig revalideren na je zwangerschap. Wat kan helpen tijdens de ‘acute fase’, dit is de fase direct na de bevalling, is doorgaan met het nemen van extra visolie en extra vitamine C nemen.
Ook wanneer je je na of zelfs maanden na de bevalling minder fit voelt (door weinig slaap door je pasgeboren baby) kunnen we door je voeding aan te passen ervoor zorgen dat je je met minder slaap nog steeds fit voelt.
Wil je daar meer informatie over lezen kun je deze pagina bekijk met informatie over ons 21 dagen programma. (Begeleiding is ook online mogelijk).
Postnatale depressie na zwangerschap
Ook bij een postnatale depressie na zwangerschap werkt ons voedingsprogramma SUPER goed. Wij vinden de term postnatale depressie na zwangerschap altijd heel ernstig klinken. Als je ‘deze stempel zo maar even opgedrukt krijgt’. Wij pakken de oorzaken graag aan bij de kern ook met betrekking tot postnatale depressie na zwangerschap.
Je goed voelen begint altijd ‘in je darmen’ (voor meer informatie voor de link tussen je darmen en hoe je je voelt, lees je dit artikel). Wanneer je tijdens een zwangerschap voor twee of drie hebt moeten eten kan het natuurlijk best zo zijn dat al je ‘broodnodige vitamines en mineralen’ naar je kleine worm zijn gegaan, waardoor er bij jezelf tekorten zijn ontstaan.
Hoogtijd om deze tekorten weer aan te vullen. Is jou verteld dat je te maken hebt met een postnatale depressie na zwangerschap en/of twijfel je hieraan of dit echt zo is? Of wil je weten hoe je snel en effectief ‘af kunt komen’ van een postnatale depressie na zwangerschap?
Door ons 21 dagen programma strak te volgen ga je zelf ervaren hoe anders en vele malen beter je je voelt na het 21 dagen programma.
Wij kunnen er uren over praten, maar je bent pas overtuigd als je het zelf ervaart.
Bekkenbodem klachten na zwangerschap
Bekkenbodem klachten na zwangerschap kunnen ook heel vervelend zijn. Wat ook vaak goed werkt bij bekkenbodem klachten is het activeren van je diafragma in combinatie met 2 minuten actieve buikademhaling. Waarom?
Je bekkenbodem is samen met je schuine buikspieren en je diafragma een soort regenton en staan in verbinding met elkaar. Spanning of juist geen spanning bij 1 van deze 4 kan ervoor zorgen dat er klachten ontstaan bij de ander.
Wat ga je doen bij bekkenbodem klachten na zwangerschap?
Heb je bekkenbodem klachten na zwangerschap? Bekijk onderstaande video en pas deze ademhaling iedere dag 2 tot 3 keer per dag toe voor 2 weken. En ervaar wat dit met je bekkenbodem klachten doet (deze oefening werkt ook super goed bij stressklachten en een hoge borstademhaling).
In sommige gevallen is het ook aan te raden om je bekkenbodem te activeren en/of je bilspier ‘los te maken’. Wat we daarmee bedoelen kunnen we het beste toelichten via een bel afspraak. In het rooster van BuitenFit Haarlem kun je je aanmelden voor een gratis bel afspraak. Komt deze dag of tijd niet uit? Laat het ons weten en dan plannen we een ander moment om even te bellen.
Volledig revalideren tijdens je zwangerschap bij ZwangerFit Haarlem
Wil je volledig revalideren in Haarlem tijdens je zwangerschap op een verantwoorde, veilige en sterke manier? Dan ben je bij ZwangerFit Haarlem aan het juiste adres.