Wat zijn de voordelen van trainen met je ogen dicht
Trainen met je ogen dicht heeft alles te maken met je ‘propriocepsis’. Wil je meer uit je trainingen halen? Dan is trainen met je ogen dicht zeker aan te raden! Hieronder gaan we iets dieper in op het onderwerp propriocepsis en trainen met je ogen dicht.
Hoe kunnen we propriocepsis ‘makkelijk’ uitleggen. Eigenlijk is het een zintuig wat ook van belang is bij motoriek en balans van het lichaam.
Het bevindt zich in: gewrichten, spieren, kapsels en banden Je kunt het zien als een soort software systeem. Het zijn receptoren die zich via het zenuwstelsel met de hersenen verbinden. Wanneer je bijvoorbeeld een groot trauma hebt gehad of een (zware) blessure, denk ook aan door je enkel gaan, kan het zijn dat het software knopje (de propriocepsis) uit gaat.
Het propriocepsis systeem bevind zich nogmaals in spieren, gewrichten, banden en kapsels en het regelt onder andere pijnvrij kracht en druk kunnen zetten van het lichaam. Na een blessure of trauma kan het zo zijn dat je ‘knopje’ uit gaat. Je software zal als het ware gereset moeten worden. Propriocepsis wordt weer geactiveerd door rek en druk prikkels oftewel (kracht)training en sporten. Afhankelijk van je kwetsuur moet je deze prikkels rustig opbouwen.
In veel gevallen is training (kracht en druk) voldoende voor herstel, maar dat hoeft zeker niet altijd zo te zijn. Denk aan bijvoorbeeld een zwangerschap, dat is een flink trauma. Soms zijn vrouwen ‘uit gerevalideerd’ bij de fysio. Je krijgt te horen: alles is weer sterk en werkt weer naar behoren, maar alsnog hebben ze klachten tijdens het touwtje springen of tijdens het doen van burpees / jumping jacks. Dit kan komen omdat de propriocepsis nog ‘uit staat’ en gereset moet worden.
Propriocepsis training
Bij propriocepsis training speelt zicht/kijken/zien een belangrijke rol. Je zult dan specifieke stappen moeten doorlopen om je propriocepsis te resetten. Door middel van training met je ogen dicht kun je dit heel goed stimuleren, alleen is er een MAAR… Als een bepaalt gebied al zwak is, wordt het nog zwakker wanneer je je ogen dicht doet. Je zult dus zorgvuldig moeten kiezen met welke oefeningen je start om dit te trainen, kies bijvoorbeeld voor vertrouwde oefeningen die je al goed kunt stabiliseren over een hele range of motion (bewegingsuitslag).
Ervaar het zelf
Hoe kun je testen dat de rol van je ogen open of ogen dicht een belangrijke rol speelt tijdens training?
1. Dit voorbeeld werkt vooral goed voor mensen met blijvende enkel klachten. Ga met gestrekte knie op 1 been staan en kijk hoe erg je enkel gaat knikken. Probeer 6-8 seconden stabiel te blijven staan. Vervolgens doe je precies hetzelfde maar probeer je 6-8 seconden met je ogen dicht staan. Het kost je veel meer moeite om stabiel te blijven staan. Ga je dit regelmatig trainen met je ogen dicht dan zul je merken dat je enkel sterker wordt en dat je klachten minder kunnen worden.
2. Volg een reguliere fitness training die je al langere tijd volgt met je ogen dicht. Wedden dat je na de training met je ogen dicht veel meer spierpijn ervaart (niet dat meer spierpijn een graadmeter is van een goede of minder goede training). Dit geeft wel aan dat je veel meer van je lichaam hebt gevraagd (meer dan je gewend was) en hebt ingezet, wat bij regelmatige herhaling gaat resulteren in meer progressie tijdens trainingen.
Heb je blijvende fysieke klachten nadat je bent gerevalideerd
In het geval van blijvende zwangerschapsklachten, knieklachten, schouderklachten nadat je bent gerevalideerd? Of je wilt meer uit je trainingen halen? Dan kunnen we je dus adviseren om je propriocepsis te gaan trainen. Bij (grote) trauma’s zullen we mogelijk ook meerdere spieren testen op functie of dysfunctie na bijvoorbeeld een zwangerschap kan het zo zijn dat bepaalde spieren ook vast of verkleefd zitten waardoor je klachten blijft houden.
Deze zullen we losmaken, door specifieke behandelingen (lees geen massage) en vervolgens starten we met de propriocepsis training.
Voor meer informatie over onze blessurebehandelingen klik je op de link.