Testosteron verhogen doe je zo
Onderwerp: Testosteron verhogen
Leestijd: 10 minuten
Mannen willen regelmatig hun testosteron verhogen. Maar waarom zou je je testosteron verhogen? En hoe doe je dit? In dit artikel over testosteron verhogen nemen we dat met je door. Enkele redenen voor je testosteron verhogen kunnen zijn:
- Je wilt meer spiermassa
- Gezonder willen worden (wanneer testosteron hoog is, is je groeihormoon ook hoog en dat is je verjongingshormoon).
- Er beter uit wilt zien in je blote kont voor de spiegel
- Je libido wilt verhogen (voor zowel mannen als vrouwen)
- Afvallen wilt stimuleren
- Etc.
Je testosteron verhogen is afhankelijk van enkele factoren, namelijk:
- Training
- Voeding (mogelijk in combinatie met specifieke supplementen)
Wil je testosteron verhogen? De juiste training en voeding spelen hier een belangrijke rol in. De training is de prikkel die het lichaam krijgt om testosteron aan te maken en de voeding zorgt ervoor dat het lichaam iets kan doen met de prikkel die het krijgt.
Waar is testosteron belangrijk voor
Testosteron is belangrijk voor de hoeveelheid spiermassa die je hebt om je metabolisme (stofwisseling) hoog te houden, waardoor je in rust meer calorieën verbrand. Het overgrote deel ben je ‘actief in rust’ dus dat is super belangrijk om op gewicht te blijven.
Daarnaast geldt: als testosteron hoog is, is je groeihormoon (het verjongingshormoon) ook hoog en is cortisol (het stress hormoon) laag. Cortisol staan ook in verband met de hoeveelheid buikvet, dus hoe lager deze is, hoe minder buikvet.
Zo zie je dat alles een verband met elkaar heeft. Testosteron verhogen is niet één iets op zich. Je kunt van alle kanten ‘raak schieten’ om je testosteron te verhogen.
Libido verhogen
Libido verhogen, dit onderwerp geniet veel interesse. Vaak vinden mensen het onderwerp libido verhogen interessant. Je libido verhogen kun je heel erg beïnvloeden met:
- Training
- Voeding (in combinatie met supplementen)
- Stress omlaag
- Goed slapen (groeihormoon stimuleren)
- Etc.
Als voorbeeld geven we het lichaam van een man. Mannen vinden het onderwerp libido verhogen vaak extra interessant. Het lichaam laat namelijk perfect zien wanneer iemand een hoog of laag libido heeft. Het lichaam laat ieders persoonlijke situatie eigenlijk altijd perfect zien, je moet alleen net weten waar je op moet letten.
Soms hoeven mensen hun klachten dus niet eens te vertellen, dat is letterlijk af te lezen van het lichaam. Dat is bij testosteron verhogen of libido verhogen ook het geval. We geven een voorbeeld:
Laag libido symptomen
Heb je een laag libido dan laat een lichaam dit vaak duidelijk zien. Enkele laag libido symptomen zijn de onderstaande:
- Wanneer mannen veel vetopslag hebben rondom hun borst, oftewel: man boobs dan kun je er bijna vanuit gaan dat er tussen de lakens ook weinig gaat gebeuren. In bijna alle gevallen hebben mannen dan ook een grote huidplooi bij de triceps. Deze zit aan de achterkant van je bovenarm.
Mocht je als vrouw vanavond de kroeg in gaan, dan weet je dus waar je op moet letten ;). Gewoon even voelen aan de achterkant van de bovenarm, om te controleren of er een grote of kleine huidplooi zit. Dan weet je gelijk wat je vanavond kunt verwachten haha.
Libido verhogen voeding
Wil je testosteron verhogen en daarmee ook je libido verhogen, dan kun je voeding of supplementen nemen waar de volgende producten / ingrediënten in zitten: Ginseng, dit bevordert je libido. Daarnaast zorgt zink voor een betere kwaliteit van je sperma.
Een goed supplement voor je libido verhogen is te zien via de link. Dit supplement wordt ook wel de natuurlijke blauwe pil genoemd. Je kunt er ook mee oestrogeen ‘controleren’, mannen met mannenborsten hebben dit nodig. Lees daar meer informatie over via dit aritkel over mannenborsten.
Ook heeft dit supplement vaatverwijdende capaciteiten, ook in de kleinere vaatjes. Bij vrouwen stimuleer je de eisprong. Dit supplement in combinatie met het aanpassen van je leefstijl en voeding, kan dus heel interessant zijn bij testosteron verhogen, maar ook bij moeite hebben met zwanger worden.
Wil je jouw voeding niet totaal omgooien maar wel een bepaalde boost hebben voor een specifiek doel, dan zijn deze supplementen vaak ook interessant!
Cholesterol medicatie (statines) en je testosteron niveau
Er zijn onderzoekers en mensen die beweren dat cholesterol medicatie een negatief effect heeft op je testosteron niveau. Er zijn uiteraard ook onderzoekers die beweren dat het geen negatieve effecten heeft, maar die zijn er altijd. Je hebt altijd mensen/onderzoeken die voor zijn en mensen/onderzoeken die tegen zijn. Daarom is het voor ieder persoon belangrijk om zijn/haar eigen onderzoek te doen (laat je hierbij wel goed informeren). Voel uiteindelijk aan je lichaam, wat goed voelt/werkt voor jou. Je lichaam is het meest eerlijk aan jou.
Dus zit je al een tijdje aan deze medicatie en merk je dat bijvoorbeeld je spiermassa afneemt, de zin om te trainen minder wordt, je libido omlaag gaat? Dan zou je kunnen overwegen om:
- te minderen met de cholesterol medicatie (statines) in combinatie met het omgooien van je leefstijl. Gezonder gaan eten heeft namelijk een groot effect op je ‘cholesterol-gezondheid’.
Testosteron verhogen training
Wil je je testosteron verhogen door middel van training? Dan zijn er een aantal richtlijnen:
- De training moet zwaar zijn, afhankelijk van je specifieke doel zijn dit tussen de 2 en 6 herhalingen. Dus je traint met een gewicht waarmee je niet meer dan 6 herhalingen kunt maken. Dat houdt dus niet in: stoppen wanneer jij denkt dat je niet meer kunt, maar pas stoppen als het ECHT niet meer gaat. Belangrijk is wel dat de bewegingen altijd pijnvrij en over de gehele bewegingsuitslag uitgevoerd worden (al is dit voor de testosteron prikkel niet altijd van belang). Het is wel van belang voor je fysieke gezondheid. Bewegen over de gehele bewegingsuitslag is vaak de grootste uitdaging tijdens training, dat zien we (helaas) heel veel fout gaan. En dat kan serieuze gevolgen hebben voor stijfheid en toekomstige blessures die je daardoor op kunt lopen.
- Je hebt relatief lang rust tussen je setjes, denk aan 3 tot 5 minuten en je hebt relatief veel rustdagen tussen je trainingen voor optimaal resultaat, denk aan 78 uur rust.
- Om je lichaam een testosteron prikkel te geven is niet noodzakelijk om alle spieren in het lichaam te trainen. Een bodybuilder krijgt ook niet alleen, een hele dikke kont, wanneer hij of zij een spuit in zijn/haar kont stopt. Het gaat om het systeem effect. We adviseren om grote spieren te trainen, denk hierbij aan: benen, billen, rug, borst, schouders.
- Afhankelijk van je doelstelling, je lichaam, je trainingsmogelijkheden, of jouw lichaam voornamelijk uit snelle of langzame spiervezels bestaat, hoe je voedingstoestand is en of je veel stress hebt, kan jouw schema totaal variëren van het schema van je maatje met precies dezelfde doelstelling.
Testosteron verhogen voeding
Testosteron verhogen voeding, ook dat is mogelijk. Voeding speelt een belangrijke rol om je testosteron te verhogen. Nogmaals: training is de prikkel, qua voeding moet je lichaam iets met deze prikkel kunnen. Dit is afhankelijk van meerder factoren:
- Het gaat er niet om hoe veel eiwitten je eet, het gaat erom hoe veel eiwitten je lichaam opneemt. Afhankelijk van hoe goed jouw maagzuur niveau is of hoe goed je maag- en darmstelsel is moet je dus meer of minder eiwitten nemen.
- Wanneer je traint ‘als een olifant’ (wat bij testosteron training vaak zo is), moet je ook eten als ‘een olifant’. Eet je als een mug, dan zal de training een heel ander resultaat op je lichaam hebben.
- Hoe vaak, wat en hoe veel je moet eten is van te voren niet te zeggen. Elk lichaam reageert weer ander voor optimaal resultaat. Kies je ervoor om met ons te trainen om je testosteron omhoog te gooien, dan krijg je: een persoonlijk trainingsschema wat per week kan veranderen voor optimaal resultaat, persoonlijk voedingsadvies waar jij optimaal op presteert, persoonlijke supplementen ter aanvulling op een compleet voedingsadvies. We streven ernaar om elke training vooruit te gaan, is dat niet het geval, dan passen we het trainingsschema of het voedingsschema direct aan, zodat er weer resultaat komt.
- Eet voor het slapen gaan magere kwark met een beetje slagroom. Dit kan werken om meer spiermassa aan te maken en stimuleert testosteron verhogen.
Testosteron verhogen voeding opties
Er zijn meerdere opties voor testosteron verhogen met voeding. Hierboven hebben we al enkele mogelijkheden benoemd. Een andere mogelijkheid voor testosteron verhogen via voeding is met supplementen.
Wil je je testosteron omhoog gooien? Neem dan vitamine D3 in combinatie met vitamine K2, deze zit vaak in een goede multivitamine. Nogmaals, zink is ook super belangrijk voor testosteron, dus zorg dat je voldoende zink binnenkrijgt. Heb je veel witte vlekjes op je nagels? Dat wijst vaak op een zink tekort. Lees daar alles over via dit artikel over witte vlekjes op nagels.
Testosteron verhogen buiten
Ook buiten kun je jouw testosteron verhogen. Buiten zijn en zonlicht, ook op een bewolkte dag, stimuleert de toename van testosteron. Er zijn studies gedaan die laten zien dat de testosteron levels van mannen rond de 15% hoger zijn in de zomer vergeleken met de winterperiode. In de zomer komen mensen veel meer buiten, mede omdat de zon dan vaker schijnt.
Testosteron zakt
Typ je op google in: testosteron zakt, dan zie je bovenaan staan:
“De hoeveelheid testosteron in het bloed daalt met het vorderen van de leeftijd, vanaf 40 jaar. Op de leeftijd van 75 jaar is de testosteronspiegel bij mannen gemiddeld 65% van de waarde bij jongvolwassen mannen. Bij sommige mannen is de daling van testosteron sterker en kan dit tot klachten leiden”
zie: de bron.
‘Algemeen bekend’ is: “Je testosteron niveau zakt vanaf een bepaalde leeftijd, want dat zie je in ‘de onderzoeken’ bij iedereen terug”.
Onze conclusie: Maar iedereen leeft op dezelfde manier, dus daardoor zakt je testosteron niveau.
Functie bepaalt het orgaan! Wat je je lichaam geeft, daar vormt het zich naar.
Bestudeer niet alleen Nederlanders
Wij willen je de volgende boodschap meegeven: bestudeer niet alleen Nederlanders voordat je een conclusie trekt. ‘De gemiddelde Nederlander leeft op een manier, dus dat geldt voor iedereen’ is wat je vaak hoort. En ja dat klopt, als je doet wat iedereen doet. Maar ga je net iets anders leven of ga je jezelf net iets anders gedragen, dan zijn er hele mooie dingen mogelijk.
Dat kun je heel mooi terugzien door bepaalde stammen te bestuderen, waar ze op een bepaalde manier leven en waar testosteron niveau niet zakt vanaf ‘deze jonge leeftijd’ bij de gemiddelde Nederlander.
Alles in het lichaam heeft een verband met elkaar
Zoals we je eerder al vertelden heeft ‘alles’ in het lichaam een verband met elkaar. Heel kort door de bocht over het onderwerp testosteron verhogen: Is je stress (cortisol) hoog, dan zijn testosteron en groei hormoon laag.
De gemiddelde Nederlander krijgt tussen zijn 25e en 40e levensjaar kinderen. Wanneer je kinderen krijgt, ‘staat het erom bekend’ dat stress omhoog schiet, tevens stoppen mensen naarmate ze ouder worden vaker met sport of krachttraining, wat ook weer een effect heeft op je testosteron niveau. Hoe langer je je lichaam ‘misbruikt’ met verkeerde voeding, hoe meer dit effect gaat krijgen op onder andere je testosteron niveau.
Zakt je testosteron na je 40e levensjaar
Zakt je testosteron na je 40e levensjaar? Als je doet wat iedereen doet WEL! Doe je niet wat iedereen doet, dan NIET! Wat hoor je vaak vanuit allerlei onderzoeken: “gemiddeld zakt het testosteron niveau vanaf je 40e levensjaar.
Wij denken: Ja, maar! gemiddeld genomen gaat iedereen ‘als een oude taart’ leven vanaf het 40e levensjaar. En functie bepaald orgaan.
Uit studies blijkt dat je tot je 80e levensjaar testosteron kunt stimuleren. Wij kunnen je daar uitermate goed bij helpen.
Je testosteron niveau is dus heel sterk afhankelijk van de manier van trainen, eten en eigenlijk van de totale manier hoe je leeft. Heel kort door de bocht moet je dus een hele goede reden hebben, wil je zelf geen invloed kunnen uitoefenen op je persoonlijke testosteron niveau. Door de juiste keuzes te maken (met of zonder tegenzin) is het mogelijk om je testosteron niveau flink omhoog te gooien.
Welke voeding laat testosteron zakken
Suiker is een ’tegenstander’ van testosteron. Tegenwoordig zit in bijna alle voeding suiker. Eet je veel producten met suiker, dan kun je er op den duur vanuit gaan dat je testosteron niveau zakt. Frisdrank zit bijvoorbeeld bomvol suikers! Vervang frisdrank voor water, dit zal in het begin even wennen zijn, maar wist je dat water drinken onwijs veel meer voordelen heeft voor je gezondheid. In de video bovenaan het artikel over testosteron verhogen vertellen we iets over het belang van water drinken (je kunt de video ook via deze link bekijken).
Wil je weten hoe veel glazen water jij het beste kunt drinken? Lees dan dit artikel over het belang van water drinken.
Je testosteron niveau zakt ook door: roken, alcohol en het hebben van veel overgewicht. Dit hoeven we denk ik niet toe te lichten.
Testosteron gezondheid
Testosteron verhogen is super belangrijk voor je gezondheid. Nogmaals, wanneer je testosteron hoog is, is ook je groeihormoon hoog, deze staat voor het verjongingshormoon. Daarnaast: is je testosteron hoog, dit heeft een belangrijk verband met de hoeveelheid spiermassa die je hebt of kunt creëren. Spierkracht en spiermassa zijn de nummer 1 en 2 gezondheidsparameters.
Dus ga ervoor, je testosteron verhogen is een kwestie van:
- De juiste training
- Je voeding optimaliseren
Of anders gezegd: de juiste functie vragen!
Biomarkers of aging
Als we het hebben over de biomarkers of aging bedoelen we de biomarkers van veroudering. De 10 belangrijkste biologische markers voor gezond ouder worden zijn de onderstaande:
- Spiermassa
- Spierkracht
- Metabolisme (je stofwisseling)
- Lichaamsvet (laag percentage)
- Aerobe capaciteit (met andere woorden je conditie / uithoudingsvermogen)
- Bloedsuikerspiegel
- Cholesterol HDL niveau
- Bloeddruk niveau
- Botsterkte
- Het vermogen van je lichaam om lichaamstemperatuur te regelen
We nemen de eerste 4 biomarkes of aging met je door
Waarom is spiermassa belangrijk voor je gezondheid
Jouw hoeveelheid spiermassa is de belangrijkste biomarker of age omdat het onder andere:
- Je insuline gevoeligheid verhoogd (punt 6), het verbeteren van je insuline gevoeligheid helpt bij het verminderen van vele ziektes, waaronder diabetes.
- Het zorgt voor een betere stofwisseling (punt 3), dit is belangrijk voor een gezond lichaamsgewicht, je energiek voelen en een goede gezondheid.
- Het verbetert je aerobe capaciteit (punt 5), meer zuurstof in je lichaam is simpel gezegd: een sneller herstel van ‘alles’.
- Helpt met het verhogen van je (goede) cholesterol (punt 7), dit helpt micro organismen te bestrijden, die fatale ziektes kunnen voorkomen als: kanker, hart en vaatziektes, longproblemen en maag en darmstelsel / spijsverteringsproblemen.
Testosteron verhogen en spiermassa hebben ook een connectie, zo zie je hoe alle processen in het menselijk lichaam samen werken. Een bepaalde aanpassing kan dus een groot effect hebben op vele andere processen.
Waarom is kracht belangrijk voor je gezondheid
Kracht is belangrijk om zelfstandig en vitaal oud te kunnen worden. We schreven als eerder een artikel over het belang van grijpkracht. Tussen ons 20e en 70e levensjaar verliezen we zo’n 30% van onze spiercellen. Ook blijkt dat door inactiviteit (vaak worden mensen inactiever naarmate ze ouder worden), de overgebleven cellen kleiner en minder sterk worden.
Je kunt je voorstellen dat dit proces meerdere nadelige gevolgen heeft voor je gezondheid.
Er is ook bewezen dat mannen en vrouwen op 80 jarige leeftijd nog spiermassa kunnen aankomen door training.
Dit is één van de belangrijkste redenen waarom we in onze trainingen de focus leggen op kracht / strenght training.
Waarom is je metabolisme belangrijk voor je gezondheid
Metabolisme of je stofwisseling houdt eigenlijk simpel gezegd in: de verbrander van alle voeding wat je eet. Hoe meer je ‘vraagt’ van je lichaam hoe meer je jezelf uitput. Dat klinkt best logisch. Maar draai het eens om:
Wat als je blijft eten zonder jezelf uit te putten of uit te dagen? Dan gebeurt het tegenovergestelde. Ons menselijk lichaam gaat de overvloed aan energie opslaan als vet. Wat een groot effect heeft op ons hele lichaam. Enkele voorbeelden hiervan kunnen zijn: minder energie, een verstoorde hormonale balans of erger: hart- en vaatziekten.
Deze biomarker is goed te verbeteren door krachttraining en spiermassa te vergroten. Ook kwalitatieve voeding heeft hier een groot effect op. Zo zie je dat je testosteron verhogen op allerlei manieren positief is voor je gezondheid.
Waarom is je percentage lichaamsvet belangrijk voor je gezondheid
Ons percentage lichaamsvet wordt hoger naarmate we ouder worden. Dit gebeurt zelfs wanneer we op ons huidige gewicht blijven en kan ook gebeuren wanneer je gewicht afvalt. De kans dat dit gebeurt is groter wanneer je niet traint, ongezond eet en niet goed voor jezelf zorgt.
Een lichaamsvetpercentage van minder dan 10% staat voor super gezond, bij mannen. Bij vrouwen is dat 15%. Voor een man is het ideale lichaamsvetpercentage tussen de 12 en 18%. Bij vrouwen is dit tussen de 20 en 26%.
Een gezond lichaamsvetpercentage wordt gelinkt aan een verlaagd risico op chronische en ernstige ziekten. Ook speelt vetverdeling hierbij een rol. Veel vet rondom je buik wordt regelmatig gelinkt aan meer kans op chronische aandoeningen en ziekten, dan vet wat zich bevindt rondom de heupen of benen.
Voor meer informatie over wanneer je een gezond lichaamsvetpercentage hebt, bekijk dit artikel.
Testosteron verhogen is meer dan alleen trainen
Door deze informatie te lezen weet je dat het onderwerp testosteron verhogen niet alleen maar te maken heeft met trainen. Testosteron verhogen is veel meer dan dat! Vind je testosteron verhogen interessant? Ga met de punten uit dit artikel aan de slag en laat je ervaringen aan ons weten in reacties onderaan het artikel over je testosteron verhogen.