Maagzuur
Onderwerp van dit artikel: te weinig maagzuur
Leestijd van het artikel te weinig maagzuur: 4 minuten
Bij maagzuur problemen denken mensen niet vaak aan het hebben van ’te weinig maagzuur’. Vaak wordt er eerder gedacht aan het hebben van te veel maagzuur, maar is het inderdaad zo dat je te veel maagzuur hebt? In dit artikel over te weinig maagzuur ga je lezen dat een te veel aan maagzuur niet vaak voorkomt, ondanks dat jij wel maagzuur voelt. In 9 van de 10 gevallen zal te weinig maagzuur het probleem zijn bij maagzuurklachten. Wanneer jouw maagzuur niet meer op niveau is kan dit meerdere gevolgen hebben voor jouw gezondheid op de langere termijn. Jouw maagzuur is van cruciaal belang bij het goed verteren en op kunnen nemen van voedingsstoffen. Omdat het goed kunnen verteren en opnemen van voeding de basis is om vitamines en mineralen uit voeding te halen, speelt dit een belangrijke rol bij gezond blijven. Voldoende vitamines en mineralen in het lichaam zijn de basis om ons lichaam goed te laten functioneren zonder klachten en met veel levensvreugde.
De symptomen van een te veel aan maagzuur hebben zijn hetzelfde als te weinig maagzuur hebben
De gevolgen van een te veel aan maagzuur hebben, zijn hetzelfde als onvoldoende maagzuur hebben. Het is dus lastig om het verschil zelf te voelen. Je kunt zelf niet onderscheiden, qua maagzuur gevoel, of het gaat om te veel of te weinig maagzuur.
Dat jij maagzuur voelt, wilt dus niet zeggen dat je ook daadwerkelijk een te veel hebt. De meeste mensen grijpen bij het voelen van maagzuur direct naar maagzuurremmers. Terwijl dat niet de meest verstandige zet is, zoals je straks zult lezen.
Waarom voel ik maagzuur
Vaak als mensen maagzuur voelen gaan ze er gelijk vanuit dat er een te veel aan maagzuur is. Terwijl het vaak zo is dat de maagzuurklep iets te lang open blijft staan, waardoor er een beetje maagzuur ‘omhoog schiet’. Als de maagklep slecht sluit, dit gebeurt voornamelijk als je te weinig maagzuur hebt, komt er een beetje maagzuur omhoog en dat is wat jij voelt. Dit heeft niks te maken met een te veel aan maagzuur. In het volgende artikel over maagzuur en de maagklep leggen we uit hoe dat werkt.
Een optimaal maagzuur niveau is stap 1 in een goed functionerend maag- en darmstelsel, de basis van jouw gezondheid. Nogmaals jouw maagzuurniveau is van groot belang bij een optimale opname van voeding (vitamines en mineralen).
Te weinig maagzuur
Stel je hebt te weinig maagzuur, dan kan dat in de toekomst voor meerdere problemen gaan zorgen met betrekking tot jouw gezondheid. Als jouw maagzuur niveau maar voor 30% werkt, dan kun jij ervan uitgaan dat je ook maar voor 30% kunt opnemen van wat je eet. Dit houdt dus in, dat je naar verhouding: heel veel voeding moet eten om de algemene dagelijkse hoeveelheid vitamines en mineralen binnen te krijgen. Deze opties is vaak niet realistisch, want opgegeven moment geeft jouw lichaam wel een signaaltje van: ‘ik zit vol’. Dit signaaltje zegt alleen nog over het feit of jij vol zit met veel vitamines en mineralen of dat je vol zit met veel vulling (bewerkt voedsel zonder veel vitamines, mineralen en voedingsstoffen.
Werkt jouw maagzuur niveau voor 70 of 80% dan haal je veel meer vitamines en mineralen uit jouw voeding en dit werkt zeer bevorderlijk voor een sterk en gezond immuunsysteem. Het gaat er in mijn ogen niet om: wat je eet, maar wat je opneemt.
Te weinig maagzuur oorzaken
Er kunnen meerdere oorzaken zijn waardoor je te weinig maagzuur hebt en waardoor jouw maagzuur niveau daalt:
- Het drinken van (veel) koolzuurhoudende frisdranken
- Medicijn gebruik
- Drugs
- Roken
- Alcohol
- Overmatig gebruik van koolhydraat consumptie
- Vitamine B tekorten (deze heeft weer een connectie met een gezonde darmflora)
- Een traag werkende schildklier
- Maar veruit de allergrootste reden van maagzuurtekorten is: Stress!
- Ook ouder worden speelt een belangrijke rol bij te weinig maagzuur. Je kunt je afvragen of ouder worden echt de oorzaak is of dat bepaalde leefstijl keuzes de oorzaak hiervan zijn waardoor jij sneller oud wordt.
Te weinig maagzuur symptomen
Symptomen van te weinig maagzuur kunnen zijn:
- Een opgeblazen gevoel kort na het eten van een maaltijd
- Slechte adem
- Witte stipjes op je nagels (Dit is vaak een signaal dat jij zink niet optimaal opneemt of dat je weinig zink eet. Wanneer je zink (een mineraal) niet optimaal opneemt, kun je ervan uitgaan dat je ook andere voedingsstoffen net optimaal opneemt).
- Acne
- Een verminderde eetlust
- Onverteerde voedsel in de ontlasting
- Aanhoudende darmklachten
Met een simpel en veilig ’testje’ kunnen we bepalen wat jouw maagzuur niveau op dit moment is en of jij dus (te veel) of onvoldoende maagzuur hebt. Mocht je hier interesse in hebben help ik jou graag verder in mijn gezondheidscentrum om gezondheidsklachten aan te pakken bij de oorzaak of in ieder geval om op zoek te gaan naar de oorzaak en vanuit daar een plan van aanpak te maken. Voor meer informatie en het optimaliseren van jouw gezondheid, kun je deze link bekijken en de ervaringen van andere mensen lezen.
Te weinig maagzuur ontlasting
Zoals eerder beschreven te weinig maagzuur hebben kan zich uiten in het hebben van enkele ‘slechte symptomen’ van jouw maag en darmstelsel wat effect heeft op jouw ontlasting, namelijk:
- Slechte ontlasting (diarree, obstipatie of voedingsresten in je ontlasting)
- Erg stinkende ontlasting
- Winderigheid
- Gevoelige darmen
- Opgeblazen gevoel
- Eten (op)boeren tijdens een maaltijd
- Slaapproblemen
Als jij jouw voeding niet goed op kunt nemen, dan een verminderd maagzuur niveau ook in verband worden gebracht met overgewicht of niet kunnen aankomen in gewicht. Wanneer jij een probleem wilt oplossen is het belangrijk om het probleem altijd aan te pakken bij de oorzaak. In veel gevallen kan jouw maagzuur naar een hoger niveau brengen een goede eerste stap zijn om van veel klachten af te komen. Ook een slechte huid, witte vlekjes op nagels of een allergie kunnen in verband worden gebracht met het niet optimaal functioneren van je maagzuur. en een mindere werking van de darmen (darmklachten).
Galblaas en Lever
Ook de galblaas en lever spelen een rol met betrekking tot het maagzuur niveau en het verteren van voedingsstoffen. Door gezonder te gaan eten / leven via onze voedingsprogramma’s zullen alle functies met betrekking tot het maag en darmstelsel maar ook zeker de lever en galblaas veel beter gaan functioneren.
Zout en maagzuur
Zout is nodig om maagzuur te produceren. Maagzuur bestaat uit zoutzuur, het chloride dat uit zout komt. Dit is de reden waarom een gebrek aan zout kan leiden tot maagzuur, een opgeblazen gevoel, een slechte spijsvertering en tekorten aan voedingsstoffen.
“Even voor de duidelijkheid, als ik over zout praat heb ik het over goed zout, denk hierbij aan keltisch zeezout. Ongezond zout, wat veel in bewerkte producten zit, en keukenzout hebben geen bevorderlijke gezondheidsvoordelen.”
Er bestaan veel producten die jij iedere dag eet, die zout onttrekken uit jouw lichaam. Nu je weet dat jij gezond zout nodig hebt, wat onder andere bevorderlijk kan zijn voor jouw maagzuur niveau en dan je weet dat veel producten die je misschien eet, zout onttrekken uit ons lichaam, kun jij jezelf de volgende vraag stellen:
Moeten we niet veel meer (gezond) zout eten als wij met zijn allen zo veel producten nuttigen die zout onttrekken uit ons lichaam.
Welke producten onttrekken zout uit ons lichaam
Hierbij enkele producten die zout onttrekken uit ons lichaam:
- Alcohol
- Suikers
- Koffie
- Frisdrank etc.
- Veel te weinig water drinken (Zout en water hebben elkaar nodig om ons lichaam op celniveau vochtig / gehydrateerd te houden). Wanneer dit niet het geval is zul jij met name in de koude maanden merken dat jouw huid uitdroogt.
Voor meer informatie over wat de voordelen zijn van voldoende water drinken en of jij voldoende water drinkt, lees dit artikel over: hoe veel glazen water per dag?
Voordelen van keltisch zout
De voordelen van keltisch zeezout zijn enorm! (Gezond) zout is essentieel voor een gezond lichaam en super belangrijk bij allerlei processen die in jouw lichaam plaatsvinden zonder dat je dat doorhebt.
Ik heb het hier niet over keukenzout of het zout in allerlei bewerkte producten. Keukenzout wordt geraffineerd, verhit en ontdaan van zo goed als alle natuurlijke mineralen die ons lichaam nodig heeft.
Wat blijft er dan over? Natriumchloride, vaak toegevoegd met antiklontermiddelen en kunstmatig toegevoegde jodium.
Keltisch zeezout voordelen
De voordelen van keltisch zout zijn eindeloos.
- Bevat meer dan 80 essentiële mineralen en sporenelementen die jouw lichaam nodig heeft voor optimale cel-, en lichaamsfuncties.
- Zout is essentieel voor het reguleren van de vochtbalans, zonder voldoende zout kunnen onze cellen water niet vasthouden. Vaak in de winter zie je dan dat mensen last krijgen van een droge huid.
- Ondersteund de zenuwfunctie en de hormonale balans. De mineralen in ‘goed zout’ spelen een grote rol in communicatie tussen cellen, zenuw- en spiercellen. Ze helpen ook bij de aanmaak van cortisol en adrenaline zodat jouw lichaam beter kan reageren op stress.
- Onbewerkt zout helpt het lichaam bij het behouden van een gezonde bloeddruk.
- Meer energie en een betere opname van UV licht, dit is super belangrijk voor een goede opname van vitamine D, wat weer belangrijk is voor jouw immuunsysteem, gezonde botten en een hormonale balans.
Drink ik te veel koffie
Drink ik te veel koffie is een vraag die jij jezelf zeker kunt stellen. De gemiddelde Nederlander drinkt meerdere koppen koffie per dag en dit heeft misschien meer nadelen dan voordelen. Mocht je echt verslaafd zijn aan cafeïne of volledig overtuigd zijn van het feit dat je cafeïne binnen moet krijgen omdat dit gezond voor jou is, dan adviseer ik een andere optie. Een betere optie om cafeïne als gezondheidsmiddel in te zetten is matcha thee. Hier heb je niet per definitie koffie voor nodig.
Koffie zorgt nogmaals dat jij zout onttrekt uit je lichaam en dat je dus sneller ‘uitgedroogd’ raakt. Hieronder geven we een voorbeeld hoe veel natrium jij verliest door het drinken van één of meerdere koppen koffie per dag.
1 koffie = 400mg natrium verlies
2 koffie = 550mg natrium verlies
4 koffie = 1200mg natrium verlies
6 koffie = 1800mg natrium verlies
Waar is natrium belangrijk voor
Natrium is onder andere belangrijk bij de volgende lichaamsfuncties:
- Je raadt het al: jouw vochtbalans
- Bloeddrukregulatie
- De communicatie tussen spier- en zenuwcellen. Ook andere mineralen die je allemaal in gezond zout terugvindt in de juiste verhouding spelen hier een rol in. In het potje keukenzout of in voeding met bewerkt zout, is deze mineralen verhouding niet meer in balans. Dit heeft wel schadelijke gevolgen voor onze gezondheid.
Een te veel aan zout plas je uit
Geef zout niet de schuld van wat suiker doet. Een te veel aan zout plas je simpelweg weer uit. Zolang je niet overdrijft met te veel producten eten vol met zout, is het best lastig om te veel zout binnen te krijgen, ook als je je bedenkt dat we veel producten nuttigen die zout onttrekken uit ons lichaam.
Zout als pre workout
Neem 1 – 2 gram zout (1 theelepel) in 400ml water 60 minuten voor een workout als een pre workout en ervaar zelf hoe dit jou bevalt tijdens het sporten.
Tijdens een goede workout verlies je gemiddeld 1/2 theelepel zout per workout afhankelijk van hoe lang je sport of hoe veel je zweet kan dit ook een hele theelepel zijn. Volgens het voedingscentrum mag je 6 gram zout per dag. (Dit is ongeveer 6 theelepels (afhankelijk van hoe groot jouw theelepel is).
Binnen onze voedingsrichtlijnen (echt gezond eten) is het vrij lastig om te veel zout binnen te krijgen. Eet je als de gemiddelde Nederlander, dan zul je vele malen meer zout binnen krijgen.
De rol van maagzuur
Maagzuur in het algemeen heeft zoals je hierboven hebt gelezen dus een zeer belangrijke taak met betrekking tot gezondheid.
Met de informatie uit dit artikel over te weinig maagzuur en de informatie die we in deze leeromgeving (last van een opgeblazen gevoel) met je willen delen, kun je een grote slag slaan om jouw maagzuur niveau weer op niveau te brengen.
Hiermee kun je een zeer grote slag slaan om jouw maagzuur niveau weer te optimaliseren. Er zijn verschillende maagzuur enzymen die ervoor zorgen dat jij bepaalde voeding als koolhydraten en eiwitten uit voeding beter kunt verteren. Het is belangrijk dat je hiervoor koolhydraten en eiwitten gaat scheiden omdat op het moment dat jij eiwitten altijd met koolhydraten eet (en dat doen we in Nederland nogal vaak) de eiwitten niet optimaal verteerd kunnen worden.
Voor meer informatie hierover, en een specifieke aanpak kun je contact met ons opnemen, dan helpen we je graag verder.
Meer informatie over je gezondheid
Voor meer informatie over gezondheid of lichamelijke klachten kun je kijken op het YouTube kanaal van BuitenFit Haarlem.