De gevolgen van te weinig maagzuur
Onderwerp: te weinig maagzuur
Leestijd artikel te weinig maagzuur: 4 minuten
Bij maagzuur problemen denken mensen niet vaak aan ’te weinig maagzuur’. Vaak wordt er eerder gedacht aan te veel maagzuur hebben, maar is dit correct? In 9 van de 10 gevallen zal te weinig maagzuur wel het probleem zijn bij maagzuurklachten. Wanneer je maagzuurniveau niet meer op niveau is kan dit bijzonder veel gevolgen hebben voor je gezondheid. Omdat het goed kunnen verteren en opnemen van voeding de basis is om vitamines en mineralen uit voeding te halen. En voldoende vitamines en mineralen in het lichaam zijn de basis om het lichaam goed te laten functioneren zonder klachten en met veel levensvreugde.
De gevolgen van een te veel aan maagzuur hebben, zijn hetzelfde als onvoldoende maagzuur hebben. Het is dus lastig om het verschil zelf te voelen. Je kunt zelf niet onderscheiden, qua maagzuur gevoel, of het gaat om te veel of te weinig maagzuur.
De oorzaak waarom je maagzuur voelt
Vaak als mensen maagzuur voelen gaan ze er gelijk vanuit dat er een te veel maagzuur is. Terwijl het vaak zo is dat de maagzuurklep iets te lang open blijft staan, waardoor er een beetje maagzuur ‘omhoog schiet’. Dit heeft niks te maken met een te veel aan maagzuur. In het volgende artikel over maagzuur leggen we uit hoe dat werkt.
Een optimaal maagzuurniveau is stap 1 in een goed functionerend maag- en darmstelsel, de basis van jouw gezondheid. Je maagzuurniveau is van groot belang bij een optimale opname van voeding (vitamines en mineralen).
Gevolgen van te weinig maagzuur
Er kunnen meerdere gevolgen zijn voor het hebben van te weinig maagzuur:
Te weinig maagzuur ontlasting
Ongezonde ontlasting: Te weinig maagzuur heeft indirect een link met ongezonde ontlasting. Wanneer je je voeding niet goed kunt verteren en opnemen zal het resultaat qua ontlasting niet altijd een bruine sigaar zijn (de ontlasting). Mogelijk heb je last van diarree of obstipatie of zitten er etensresten in de ontlasting.
Zout en maagzuur
Zout is nodig om maagzuur te produceren. Maagzuur bestaat uit zoutzuur, het chloride dat uit zout komt.
Dit is de reden waarom een gebrek aan zout kan leiden tot maagzuur, een opgeblazen gevoel, een slechte spijsvertering en tekorten aan voedingsstoffen.
Vraag jezelf af: moeten we niet veel meer zout eten als we zo veel producten nuttigen die zout onttrekken uit ons lichaam, lees: alcohol, suikers, koffie, frisdrank etc. en we veel te weinig water drinken ??
We drinken te veel koffie
We drinken te veel koffie. De gemiddelde Nederlander drinkt meerdere koppen koffie per dag en dit heeft misschien meer nadelen dan voordelen. Een goede optie om cafeïne als gezondheidsmiddel in te zetten is matcha thee. Hier heb je dus geen koffie voor nodig.
1 koffie = 400mg natrium verlies
2 koffie = 550mg natrium verlies
4 koffie = 1200mg natrium verlies
6 koffie = 1800mg natrium verlies
Geef zout niet de schuld wat suiker doet. Een te veel aan zout plas je simpelweg weer uit. Zolang je niet overdrijft met te veel producten eten vol met zout, is het best lastig om te veel zout binnen te krijgen, ook als je je bedenkt dat we veel producten nuttigen die zout onttrekt uit ons lichaam.
Zout als pre workout
Neem 1 – 2 gram zout (1 theelepel) in 400ml water 60 minuten voor een workout als een pre workout en ervaar zelf hoe dit jou bevalt tijdens het sporten.
Tijdens een goede workout verlies je gemiddeld 1/2 theelepel zout per workout afhankelijk van hoe lang je sport of hoe veel je zweet kan dit ook een hele theelepel zijn. Volgens het voedingscentrum mag je 6 gram zout per dag. (Dit is ongeveer 6 theelepels (afhankelijk van hoe groot jouw theelepel is).
Binnen onze voedingsrichtlijnen (echt gezond eten) is het vrij lastig om te veel zout binnen te krijgen. Eet je als de gemiddelde Nederlander, dan zul je vele malen meer zout binnen krijgen.
Te weinig maagzuur ontlasting
Te weinig maagzuur hebben kan zich uiten in het hebben van enkele ‘slechte symptomen’ van je maag en darmstelsel, namelijk:
- Slechte ontlasting (diarree, obstipatie of voedingsresten in je ontlasting)
- Winderigheid
- Gevoelige darmen
- Opgeblazen gevoel
- Eten (op)boeren tijdens een maaltijd
- Slaapproblemen
Als je je voeding niet goed op kunt nemen, dan kan een verminderd maagzuurniveau ook in verband worden gebracht met overgewicht of niet kunnen aankomen in gewicht. Wanneer je een probleem wilt oplossen is het belangrijk om het probleem altijd aan te pakken bij de oorzaak. In veel gevallen is dat: je maagzuurniveau terug op niveau brengen. Ook een slechte huid, witte vlekjes op nagels (lees daar verderop in het artikel meer over) of een allergie kunnen in verband worden gebracht met het niet optimaal functioneren van je maagzuur. en een mindere werking van de darmen (darmklachten).
Te weinig maagzuur
Stel je hebt te weinig maagzuur, dan kan dat voor meerdere problemen zorgen. Als je maagzuurniveau maar voor 30% werkt, dan kun je dus ook maar voor 30% opnemen van wat je eet. Dit houdt dus in, dat je naar verhouding: heel veel voeding moet eten om er de dagelijkse hoeveelheid vitamines en mineralen uit te halen. Werkt je maagzuurniveau voor 70 of 80% haal je veel meer uit je vitamines en mineralen uit je voeding. Het gaat er in onze ogen niet om wat je eet, maar wat je opneemt.
Er zijn meerdere oorzaken waardoor je te weinig maagzuur hebt en waardoor je maagzuurniveau daalt. Enkele redenen zijn:
- Het drinken van koolzuurhoudende frisdranken
- Medicijn gebruik
- Drugs
- Roken
- Alcohol
- Overmatig gebruik van koolhydraat consumptie
- Vitamine B tekorten (deze heeft weer een connectie met een gezonde darmflora)
- Een traag werkende schildklier
- Maar veruit de allergrootste reden van maagzuurtekorten zijn: Stress!
- Ook ouder worden speelt een belangrijke rol bij te weinig maagzuur. Je kunt je afvragen of ouder worden echt de oorzaak is of dat bepaalde leefstijl keuzes de oorzaak hiervan zijn.
Te weinig maagzuur symptomen
Symptomen van te weinig maagzuur kunnen zijn:
- Een opgeblazen gevoel kort na het eten van een maaltijd
- Slechte adem
- Witte stipjes op je nagels
- Acne
- Verminderde eetlust
- Onverteerde voedsel in de ontlasting
- Aanhoudende darmklachten
Met een simpel en veilig ’testje’ kunnen we bepalen wat je maagzuurniveau op dit moment is en of je dus (te veel) of onvoldoende maagzuur hebt. Bij BuitenFit Haarlem helpen we je graag verder om klachten aan te pakken bij de oorzaak. Voor meer informatie en het optimaliseren van je gezondheid, bekijk deze link en lees de ervaringen van andere mensen.
Galblaas en Lever
Ook de galblaas en lever spelen een rol met betrekking tot het maagzuur niveau en het verteren van voedingsstoffen. Door gezonder te gaan eten / leven via onze voedingsprogramma’s zullen alle functies met betrekking tot het maag en darmstelsel maar ook zeker de lever en galblaas veel beter gaan functioneren.
Meer informatie over je gezondheid
Voor meer informatie over gezondheid of lichamelijke klachten kun je kijken op het YouTube kanaal van BuitenFit Haarlem.