Net als met trainen geldt. Probeer je niks of doe je niks, dan komt er geen resultaat. Blijf dus net zo lang zoeken en dingen proberen tot je weer beter slaapt. Op deze manier leer je jezelf ook een stuk beter kennen en kom je er misschien achter waardoor je zo slecht slaapt. Hier kun je stappen in zetten. Wanneer je een probleem in beeld hebt gebracht kun je het aanpakken. Of in ieder geval stap voor stap een stap zetten richting een betere weg.
Alcohol en slaap medicatie
Voordat we het gaan hebben over alcohol en slaap medicatie. Nogmaals, met onze ervaringen durven we gerust te zeggen: je hebt zo ontzettend veel invloed op je eigen slaapgedrag. Dit kun je heel erg goed beïnvloeden door je eigen leefstijl aan te passen en je gezondheid te optimaliseren. Voor sommige mensen zal dit inderdaad een hele uitdaging zijn.
– Eerst accepteren dat slecht slapen een connectie heeft met wat je in je lichaam stop en hoe je met problemen in het leven omgaat
– Dat je er zelf zo veel invloed op kunt hebben (wij kunnen er uren over praten, maar je zult het toch echt zelf moeten ervaren, wil je ons gaan begrijpen
Hoe zit het met alcohol en slaap medicatie
Wat we je als advies nog mee willen geven: een absolute NO-GO in combinatie met slecht slapen zijn alcohol gebruik in combinatie met slaap medicatie. Dus mocht je slaap medicatie voorgeschreven krijgen en blijf je daarnaast alcohol drinken. Onze ervaring is dat dit niet bevorderlijk werkt voor je klachten.
Doorverwijzing huisarts slecht slapen
Wanneer je op dit moment naar de huisarts gaat met je slecht slapen problemen mag je zeer dankbaar zijn als je huisarts je eigen leef en voedingspatroon onder de loep gaat nemen. In veel gevallen zul je waarschijnlijk een slaaprestrictie ‘geadviseerd’ krijgen in combinatie met slaapmedicatie om een poging te gaan doen om je slaap problemen op te lossen.
Dit houdt in: Een slaaprestrictie is een methode waarmee je de ‘overbodige wakker lig uren’ weghaalt van je nachtrust, waardoor je ook echt slaapt wanneer je in bed ligt. Mensen mogen dus alleen tussen 00:00 en 06:00 uur in bed liggen (terwijl dit vaak juist de uren zijn die ze wakker liggen, door onderliggende klachten, in onze ogen word je dan wakker want het lichaam wil je vertellen wat je moet oplossen). Het gevolg hiervan is vaak dat: ze nu in de nacht niet slapen en overdag als een soort ‘zombie’ rondlopen, aangezien ze dan ‘ook niet mogen slapen’. Dit lang volhouden is onze ogen geen verantwoord advies EN al helemaal niet persoonsgebonden.
In sommige gevallen zal dit ongetwijfeld werken, want als je op het juiste moment bij de juiste persoon iets doet, dan werkt het altijd wel eens.
In onze ogen zou je veel meer gepersonaliseerd advies moeten krijgen, zodat je de echte oorzaken aan kunt pakken en zodat je mensen, die naar jou toekomen ‘als laatste hulp’ en kenner van gezondheidsklachten echt kunt helpen.
Doorverwezen worden naar een slaapcentrum
Doorverwezen worden naar een slaapcentrum (door je huisarts) kan een volgende stap zijn, als de slaaprestrictie niet aanslaat. Dit kan een prima oplossing zijn, als ze de oorzaken gaan aanpakken. Je wordt daar van top tot teen onderzocht en hopelijk is daar nuttige informatie uit te halen. Bij ons in de buurt zit SEIN, het expertise centrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde (zie website).
Het grote probleem daar alleen zijn de wachttijden. Wanneer je:
- al weken / maanden / jaren hebt gewacht je slaap problemen aan te pakken
- je eindelijk de stap naar de huisarts hebt gezet
- zit je er niet op te wachten om 1 tot 2 maanden te moeten wachten wanneer je daar eens terecht kan
Ons programma wordt niet vergoed door de zorgverzekering, maar wij kunnen je wel garanderen dat we met onze tips en adviezen jou beter kunnen laten slapen, als je onze adviezen opvolgt.
Wil je niet langer wachten omdat je verlangd naar: SLAAP? Neem dan contact met ons op via een gratis kennismaking en we gaan direct met je aan de slag.