Powersled training
Powersled training is zeer geschikt op meerdere vlakken. Misschien denken de meeste van jullie: ‘Powersled training is gewoon een sleetje naar voren en/of achteren trekken’, maar wij kunnen je vertellen dat een powersled in veel opzichten veel meer is dan dat. In dit artikel over powersled training vertellen we je daar meer over.
Bij BuitenFit Haarlem kun je tijdens enkele groepstrainingen en/of personal training kennismaken met de specifieke voordelen van powersled training. Wil je bijvoorbeeld veel weerstand ‘overwinnen’? Waarbij je veel ‘power’ nodig hebt om een beweging in gang te brengen, denk hierbij aan voetbal, tennis, rugby of volleybal. Ook is de powersled zeer geschikt bij revalidatie training, omdat je heel specifiek bepaalde spiergroepen of bepaalde bewegingen die het lichaam maakt kunt trainen/activeren. Je kunt ook heel erg spelen met de hoek waaruit je traint zodat je constante spanning op de spier houdt die je aan het trainen bent.
En je zult het misschien niet zo snel verwachten maar deze vorm van trainen is ook zeer geschikt voor ouderen. Ouderen missen vaak ‘power’, met de powersled kun je op een veilige manier hetgeen de ouderen missen op hun eigen niveau ’terugbrengen’. Met een powersled maak je alleen gebruik van de concentrische beweging, waardoor spieren niet, ook nog eens, de excentrische ‘klap’ hoeven verwerken. Het is een stuk veiliger omdat de sled dus ‘stopt’ met bewegen als je de concentrische beweging hebt uitgevoerd. Stop jij met bewegen, dan stopt de powersled ook met bewegen. Je kunt ook vrij snel achter elkaar blijven trainen, omdat de powersled geen tot weinig spierpijn veroorzaakt vanwege de concentrische bewegingen.
Wie verzorgd de trainingen
De power sled trainingen worden verzorgd door Duncan (personal trainer bij BuitenFit Haarlem). Zie hieronder een foto van hem en van zijn diploma gericht op de power sled trainingen.
Voordelen van power sled training
De power sled heeft meerdere voordelen ten opzichte van andere fitnessapparatuur, namelijk:
Powersled voor vetverbranding
De powersled zorgt voor vetverbranding. Een van de eigenschappen van een excentrische contractie (de spier wordt langer tijdens een beweging) is veel lactaat, veel cardiovasculaire stress en kost veel energie. Power sled training is alleen maar een concentrische prikkel. Excentrisch trainen is heel belangrijk voor je kracht maar je kunt minder volume aan, als je veel excentrisch traint. Je kunt power sled training veel doen, zonder dat je snel ‘over traint’ raakt (kort door de bocht). Dus om iemand snel ‘in shape’ te trekken is een power sled super nuttig. Bij een top atleet kan dit wel eens anders zijn, omdat die andere eigenschappen nodig heeft. Die moet wel eens van richting veranderen (excentrische contractie) de spier moet zo snel mogelijk afremmen. En dat doe je bij powersled training eigenlijk niet. Kettlebell training is ook uitermate geschikt voor ‘fatloss’ alleen heeft kettlebell training veel meer impact op je lichaam dan powersled training. Spierpijn is geen graadmeter, maar kan wel beperkend zijn in het uitvoeren van de training.
Geschikt voor power en kracht training
Zeer geschikt voor power training, omdat je maximaal kunt door versnellen en je krijgt niet het gewicht achter je aan. De powersled remt af. Als je versnelt met een gewicht: what must up, must come down, krijgt je lichaam ‘die klap’ ook elke keer te verduren.
Veilig voor ouderen
Dit is één van de meeste geniale trainingen voor ouderen. Omdat deze mensen vaak niet de mobiliteit hebben voor een toestel. Of je geeft ze een gewicht vast en ouderen kunnen de gewichten niet meer vastpakken met hun handen. We maken gebruik van ringen tijdens powersled training, dus we hebben geen last van zulke ‘problemen’. Misschien heb je ook wel eens gehoord of filmpjes gezien van mensen die vast zitten in een leg press apparaat, omdat ze zichzelf overschatten. Bij een power sled heb je geen last van zulke problemen omdat: als je niet aan de power sled trekt, doet de power sled niks. Stel je staat met een zware stang op je rug en ‘je wordt niet lekker’ de stang blijft dan drukken in je nek. Bij een power sled is dat niet het geval.
Powersled goed voor conditie training
Je kunt iemands conditie er enorm mee ‘opkrikken’. Iemand moe maken is niet moeilijk, wil je iemand progressie laten boeken tijdens training is dat een stuk uitdagender. Vaak zie je bij training dat mensen alleen moe gemaakt worden. Wij gaan voor een goede training in plaats van iemand moe maken. Het gaat niet om zo veel mogelijk trainen, maar om zo goed mogelijk trainen. Doe je bijvoorbeeld aan voetbal, dan gaat het erom hoe veel doelpunten je op zondag maakt. Het gaat er niet om wie het hards heeft getraind afgelopen week. Als je iemand puur die conditionele prikkel ermee wilt geven, moet je heel erg spelen met het gewicht op de power sled. Hierdoor wordt ‘de rol’ van de personal trainer echt actief (zoals het hoort). Krijg je bijvoorbeeld last van lactaat (verzuring) dan moet er gewicht van de power sled (mits het doel conditie training is). Wordt het weer te makkelijk, dan moet er weer gewicht bij etc.
Powersled revalidatie training
Je kunt heel erg spelen met ‘lastarmen’, de hoek waarin je een spier traint. Waardoor je precies nadruk legt op de bepaalde beweging van de spier. Ook spelen we met tempo’s waarbij het gaat om constant gecontroleerde bewegingen, waarvoor de power sled uitermate geschikt is. Je prikkelt zo veel mogelijk spieren met een bepaalde beweging van de powersled. En nogmaals: je hebt bij power sled training niks wat ‘achter je aankomt’, stop de persoon met bewegen, dan stopt de powersled ook met bewegen.
Je kunt heel erg spelen met de banden. Kan iemand de banden niet vastpakken, doe je de armen door de ringen. Heeft iemand een hele zwakke rug? Dan doe je banden om iemand zijn/haar heup, dan gaat de kracht niet door de rug, maar dwars door de heup. Wil je rug trainen, speel met de banden, welke hoek je pakt. Idem met grip: ‘je hebt kracht genoeg’ in je benen maar je kunt ‘iets niet vasthouden’ dan haken we de powersled in om de heup of om de handen met de ringen. Hierdoor wordt je ‘beperkende factor’ geen beperkende factor meer.
Wil je meer weten over revalidatie training en blessures oplossen en aanpakken bij het probleem? Bekijk deze link.
Zijdelings trainen
Is ideaal bij zijdelings stappen. Je kunt makkelijk van richting veranderen met je lichaam waardoor je bepaalde spieren meer aanspreekt. Dit geldt met powersled training ook met overstappen. Je kunt veel meer kanten op vergeleken met apparatuur wat vaak vast staat.
Je kunt veel doen zonder dat je overtraind raakt
Je kunt heel veel doen zonder dat je overtraind raakt. Hoe meer je kunt trainen, hoe meer energie je kunt verspillen, hoe sneller je resultaat kunt boeken. Ook word je bijna niet belemmert door spierpijn omdat de powersled een concentrische training is waarbij weinig spierpijn om de hoek komt kijken.
Functionele training
Functionele training heeft tegenwoordig een heleboel betekenissen. Eigenlijk de echte betekenis die je aan training kunt of zou moeten geven is: werkt het en bereik je je doelstelling? Is het antwoord ja, dan is de training functioneel. Omdat je met powersled training heel specifiek kunt trainen, is de powersled uitermate geschikt om doelen te bereiken.
Isokinetische contractie
Je kunt spelen met een contractie die veel weg heeft van een isokinetische contractie. Dit is een contractie waarbij de spanning op de spier de gehele beweging gelijk blijft. Waarom heeft een power sled op dit gebied voordelen ten opzichte van fitness apparatuur of andere fitness oefeningen? Omdat je heel erg kunt spelen met de hoek waar je vanuit traint. Doordat je speelt met de hoek waaruit je traint, zorg je ervoor dat je juist meer of minder spanning op een spier houdt. Een fitness apparaat of een fitness beweging heeft vaak een zwaarst en een minder zwaarst punt. Dit heeft onder andere met de lastarm te maken. Met powersled training kun je de gehele beweging van de spier, die van verlengen naar verkorten gaat, ‘zwaar belasten/trainen’.
Power sled training bij BuitenFit Haarlem
Wil je kennismaken met de voordelen van power sled training bij BuitenFit Haarlem? Kom deze manier van trainen kennismaken tijdens een groepsles (circuittraining) of maak een vrijblijvende afspraak voor personal training. Kom langs en overtuig jezelf bij BuitenFit Haarlem.
Powersled oefeningen
Wil je alvast een beeld krijgen van meerdere powersled oefeningen? Hieronder kun je een video bekijken waarin meerdere oefeningen te zien zijn:
Hieronder zie je enkele oefeningen uit het filmpje hierboven, uitgewerkt inclusief: video, uitleg over de oefeningen en de belangrijkste spieren die je gebruikt tijdens het uitvoeren van de oefening.
External rotation (low)
Bekijk hieronder de External rotation (low) power sled oefening.
Aandachtspunten: Houd je bovenlichaam rechtop met schouders in maximale endorotatie (naar binnen gedraaid) en de elleboog in 90 graden flexie (gebogen). Draai je arm naar buiten, je schouder eindigt in exorotatie (naar buiten gedraaid).
Prime movers:
• Infra spinatus
• Teres minor
Sled chest press
Bekijk hieronder de Sled chest press power sled oefening:
Aandachtspunten: Houdt je bovenlichaam rechtop met je schouders in maximale horizontale abdicatie (van je lichaam af) en beide ellebogen in maximale flexie (gebogen). Voor de eindpositie zijn je schouders in horizontale adductie (dichtbij je lichaam) en beide ellebogen in maximale extensie (gestrekt).
Prime movers:
• Pectoralis Major (borstspier)
• Deltoideus (schouder)
• Triceps brachii
Overhead walk
Bekijk hier de overhead walk power sled oefening:
Aandachtspunten: Ringen in beide handen en lichaam van de slee af. Houd je bovenlichaam rechtop met je schouders in maximale anteflexie (omhoog) en ellebogen in geringe flexie (knik in ellebogen). Let er goed op dat je bovenlichaam niet beweegt tijdens het lopen, dit is de grootste uitdaging. Gebeurt dit wel? Doe het gewicht omlaag.
Prime movers:
• Rectus abdominus (rechte buikspieren)
• Obliquus externus (schuine buikspieren)
• Obliquus internus (schuine buikspieren)
• Transversus abdominis (binnenste buikspieren)