Ieder jaar meer overgewicht
Het overgewicht probleem in Europa en Nederland wordt steeds groter. in 2015 hadden gemiddeld 62,2% volwassen Nederlanders overgewicht (een BMI van meer dan 25) en dat is sinds 2020 ZEKER niet minder geworden. Sinds 1975 is het percentage volwassenen met overgewicht gigantisch gestegen. En tegenwoordig hebben ook steeds meer kinderen dit probleem (helaas). Waar gaat het dan mis? Als tegenwoordig steeds meer kinderen last ondervinden van overgewicht, heeft dat 100% zeker een link met onze huidige leefstijl. Is voeding nog wel voeding of enkel vulling? Steeds meer kinderen rijden tegenwoordig op elektrische fietsen. Een kind van 1,5 jaar weet tegenwoordig al hoe een Ipad werkt. Je BMI (Body Mass Index) geeft zeker niet altijd een realistisch beeld over een gezonde verhouding van je lichaamslengte en lichaamsgewicht, maar het zegt wel iets. Als je puur als leek, naar de BMI tabel kijkt, dan kan een heel dun iemand met botten die weinig wegen en een hele dikke buik, als ‘gezond’ genoemd worden volgens de gemiddelde BMI tabel. Maar een dikke buik staat niet voor gezondheid.
Dus ondanks dat je volgens BMI tabellen als ‘goed gewicht’ benoemd wordt, wil dat niet zeggen dat je ook gezond bent. We hebben wat cijfers uit het verleden voor je opgezocht, met betrekking tot overgewicht onder volwassen onder Nederlanders vanaf 1975.
Overgewicht in Nederland 1975
In 1975 hadden gemiddeld 33,4% van de volwassen overgewicht volgens de BMI tabellen. In ruim 45 jaar tijd is er heel veel veranderd, helaas. Dat is minder dan de helft van de volwassenen die op dit moment overgewicht hebben volgens een link uit dit artikel van de Volkskrant.
“Anno 2021 is onze verwachting de jongere generatie van nu, over 10 jaar, de bejaarden generatie van nu is”
Waarin ze onderzoek deden naar de voordelen van ontbijten en cijfers erbij pakten met betrekking tot overgewicht uit heel Europa van de afgelopen jaren.
Overgewicht in Nederland in 1985
In 1985 hadden iets meer volwassen overgewicht. De percentages lagen hierbij nog onder de 40% volgens de BMI tabellen. 1985 is nog geen 40 jaar geleden. Wat is er mis gegaan in deze periode. Leefstijl, bewegen en voedingskeuze hebben hier 100% zeker een verband mee. Het belang van bewegen, vooral tijdens de jongere jaren tot de pubertijd, zijn hierin cruciaal. Anno 2021 is onze verwachting de jongere generatie van nu, over 10 jaar, de bejaarden generatie van nu is. Dit heeft onder andere te maken met bewegingsarmoede en een slecht belastbaar kraakbeen. Wil je hier mee over lezen, hoe we dit kunnen voorkomen? En hoe je kunt voorkomen dat je kinderen al op jonge leeftijd bejaard zullen zijn. Lees dit artikel over kinderen met problemen met hun gewicht.
Overgewicht in Nederland in 1995
In 1995 hadden 47,4% van alle volwassenen een BMI hoger dan 25. Als je dat met 20 jaar daarvoor vergelijkt is het met percentage met 1/3e toegenomen. Leefstijl speelt hier zeker een belangrijke rol in. Bepaalde componenten heb je zelf in de hand, andere punten heb je minder in de hand. De afgelopen jaren is de lucht- en grondvervuiling alleen maar toegenomen, waardoor niet alle producten nog de optimale vitamines en mineralen bevatten, die we nodig hebben. Daarnaast eten we in Nederland veel koolhydraat rijke producten. Denk er maar eens over na, waarschijnlijk bestaan veel van de maaltijden die je eet voornamelijk uit koolhydraten (en granen).
Tel daar stress bij op, ouder worden en dat er op elke hoek van de straat producten met suiker te koop zijn. Hierdoor wordt je maagzuur niveau minder en minder. Je maagzuur niveau is van groot belang voor het goed verteren en opnemen van je voeding. Wanneer je maagzuur niveau niet meer 100% functioneert kun je je voeding ook niet meer goed verteren en opnemen. Hierdoor ontstaan er tekorten, darmklachten en ontstaat hormonale disbalans.
Het belang van een optimaal maagzuur niveau is groot voor een optimale gezondheid. Lees hier meer over het belang van maagzuur.
Overgewicht in Nederland in 2005
In 2005 hadden 55,8% van de volwassenen in Nederland last van overgewicht. 10 jaar later is het percentage volwassenen met overgewicht flink gestegen. Een belangrijke reden dat de overgewicht percentages blijven stijgen heeft ook te maken met de kennis van de huidige sportinstructeurs en de kennis met betrekking tot de basisprincipes over training en afvallen van sporters. Hieronder enkele feitjes:
- 43% van de sportinstructeurs die in een fitnesscentrum werken zijn volgens hun eigen richtlijnen ‘niet in shape’.
- 63% van de sportinstructeurs kennen de basisprincipes met betrekking tot training niet
- 81% van de mensen die sporten in fitnesscentra begrijpen de basisprincipes van training niet.
- 92% van de mensen die sporten zijn ontevreden met het resultaat van hun trainingen
Hardlopen is nog uiterst populair wanneer mensen willen afvallen, hun vetpercentage willen verlagen en er beter uit willen zien zonder kleding. Maar langer dan 6 tot 8 weken hardlopen kan zelfs averechts werken met betrekking tot bovenstaande doelstellingen. Lees hier meer over cardio training en de gevolgen hiervan.
Overgewicht in 2015 in Nederland
In 2015 hadden 62,1% van de Nederlandse volwassenen overgewicht. Met deze stijgende trend kun je je voorstellen dat dat percentage anno 2021 nog hoger ligt. Bekijk hier het onderzoek over volwassenen met overgewicht in Europa, wat is gehouden.
Bij BuitenFit Haarlem hebben we kennis en ervaring met betrekking tot, super effectieve:
- Voedingsadviezen
- Trainingsadviezen
Voor een optimale gezondheid. Maak kennis met:
- Ons 21 dagen programma met advies voor een gezond lichaam en een gelukkig gevoel, voor de rest van je leven
- Trainingsschema’s voor elke doelstelling, waarbij je elke week progressie boekt. Blijf je hangen op je huidige niveau? Dan passen we je trainingsschema snel aan zodat er weer progressie komt. In dit artikel zijn enkele richtlijnen te bekijken met betrekking tot een optimaal trainingsprogramma.