Buitensport Haarlem

Dragon Door

Buitensport Haarlem – Mijn naam is Duncan Berends, ik ben 34 jaar en ik verzorg al jaren buitensport trainingen in Haarlem in de vorm van bootcamp, kettlebell training, circuittraining en personal training. Zoals je hieronder kunt lezen heb ik, na mijn HBO opleiding Sport en Bewegen (Sportkunde) te hebben afgerond, enkele hoog aangeschreven wereldwijde fitness opleidingen behaald (zie diploma’s). Elk jaar blijf ik me ontwikkelen en nieuwe opleidingen/cursussen volgen om mijn buitensport trainingen naar een hoger niveau te ’tillen’. Hieruit haal ik veel inspiratie waar ik mijn outdoor trainingen op baseer.

Outdoor trainingen zijn voor mij de basis van een fit, sterk, gezond en vitaal lichaam, zowel op fysiek als mentaal gebied.

Naast de outdoor trainingen heb ik me de afgelopen tijd ook gericht op revalidatie training en de invloed en eigenschappen van diverse hormonen in ons lichaam. Zodat ik een zo goed en compleet mogelijk advies kan geven met betrekking tot het bevorderen van je gezondheid.

De opleidingen

Vooral de RKC opleidingen hadden zware fysieke testen die je moest halen voor je diploma. Voor deze opleidingen heb ik lang moeten trainen, naar een doelstelling, hier leerde ik veel van. Hierdoor weet ik zelf ook hoe het is om te trainen richting een bepaalde doelstelling en dat dit gaat met ups en downs. Sommige fysieke testen heb ik in één keer gehaald, voor sommige had ik een herkansing nodig. Maar uiteindelijk was de sleutel tot succes: door blijven gaan! Kortom, de weg naar het einddoel is een wijze les en de beste feedback die er is, hier leer je het meeste van. Hard werken, week in week uit, en jezelf herpakken als het even niet gaat hoe je had gehoopt of na een ’tegenslag’, dit levert resultaat op. Als je dit begrijpt, kun je deze ‘les’ gebruiken tijdens het buiten sporten maar ook tijdens andere doelen of gebeurtenissen die je meemaakt. Een doelstelling halen geeft (zelf)vertrouwen. Dit pas ik toe tijdens de outdoor trainingen van BuitenFit Haarlem.

Sport revalidatie

Tijdens de Mylogenics opleidingen was het van groot belang om de functionele anatomie van het menselijk lichaam te begrijpen. Zodat je precies weet welke spieren, welke bewegingen maken in het lichaam. Dit is de basis om goed te kunnen trainen maar ook om blessures en kwaaltjes te ‘revalideren’. Deze opleidingen waren puur gericht op sport revalidatie op een zo’n effectief mogelijk manier. Lees hier meer over de sport revalidatie. Dit is een fantastische toevoeging voor de sporters van de outdoor trainingen. Op deze manier kan ik mensen echt helpen om van hun fysieke klachten af te komen.

Hormonen in balans

Tijdens de PHP heb ik geleerd waarom ‘hype diëten’ niet werken en waarom en waardoor Nederland (en de hele wereld) steeds dikker worden. Ook stond het op een natuurlijke manier uitbalanceren van je hormonen centraal. En we kregen natuurlijk veel informatie hoe je er WEL voor kunt zorgen dan mensen hun hormonen in balans krijgen d.m.v. training, voeding en suppletie advies. Met een PHP advies is het mogelijk om je gedroomde body weer (terug) te zien en je klachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Tijdens de outdoor trainingen liep ik op gegeven moment vast, mensen wilden afvallen maar puur en allen sporten was daar niet altijd voldoende voor. Nu kan ik tijdens de outdoor trainingen een totaalplaatje aanbieden van training, voeding, en revalidatie training.

Ben je klaar met die blijvende klachten waar je maar niet vanaf komt? Maak dat snel een afspraak voor een kennismaking zodat je eindelijk progressie gaat boeken.

DE OUTDOOR TRAININGEN

De outdoor trainingen – Zoals eerder aangegeven, de opgedane ervaringen en kennis, wil ik graag overbrengen tijdens de trainingen! Iedereen kan meedoen met de outdoor trainingen op zijn of haar eigen niveau! Kom langs overtuig jezelf en probeer één van de outdoor trainingen zelf door vrijblijvend een gratis proefles aan te vragen.

Bekijk welke outdoor trainingen we bij BuitenFit Haarlem aanbieden door heel Haarlem

De outdoor trainingen bedenk ik zelf en variëren keer op keer, zodat je lichaam ‘uitgedaagd’ wordt om mooie resultaten te behalen! In 2011 heb ik mijn HBO diploma Sport en Bewegen (Sportkunde) behaald en sinds 2011 geef ik buitensport / outdoor trainingen aan doelgroepen van jong tot ‘oud’ omdat ik hier veel plezier aan beleef, vanuit daar is in 2019 BuitenFit Haarlem ontstaan. De laatste jaren blijf ik nieuwe cursussen volgen met betrekking tot revalidatie training en wat het effect van voeding en hormonen is op het menselijk lichaam.

BuitenFit Haarlem trainers

Meer trainer(s) die op dit moment groepstraining en/of personal training verzorgen bij BuitenFit Haarlem:

Else Heems

BuitenFit Haarlem trainers

Else is 24 jaar en verzorgt groepstraining (bootcamp, circuittraining en kettlebell training) en personal training bij BuitenFit Haarlem. Ze is gespecialiseerd in zwangerschapstrainingen en postnatale training (trainen na de zwangerschap). Ook is ze de oprichtster van ZwangerFit Haarlem. Daarnaast heeft ze 5 jaar lang (tijdens haar ‘havo periode) op de vooropleiding gezeten van Lucia Marthas. Dit is het onderwijsinstituut van Nederland voor iedereen met talent op het gebied van dans, zang en acteren. Hierdoor weet Else precies wat het ‘is’ om wekelijks te bewegen op topniveau en hoe je je lichaam daarin kunt trainen en onderhouden.

Sportopleidingen

Ze heeft de volgende sportopleidingen behaald, namelijk:

Wat vinden sporters van haar trainingen? Ze is enthousiast en dat werkt aanstekelijk, er is motiverende muziek tijdens haar trainingen en ze heeft leuke moves tijdens het voordoen van de oefeningen!

Haar verhaal

“Ik heb al meerdere jaren ervaring met het geven van trainingen aan zwangeren en net bevallen dames (sinds 2016). Bij Femmevital en MomInBalance heb ik stage gelopen tijdens en na mijn HBO opleiding Sportkunde. Naast trainingen verzorgen aan zwangere en bevallen vrouwen haal ik ook veel plezier uit het geven van bootcamp-, circuit- en kettlebell-training” aan mensen van alle leeftijden.

Tot snel tijdens één van de trainingen bij BuitenFit Haarlem”.

Outdoor training - outdoor trainingen

Visie

Naast kennis van oefeningen is het voor een personal trainer handig om ook ‘punten te scoren’ op andere gebieden. Met name op het sociale gebied en in de omgang met sporters/klanten. Ieder mens is uniek en juist daar ligt ook de nodige uitdaging. Bij BuitenFit Haarlem staan normen en waarden centraal, naast de 3 woorden in het logo buiten – actief – persoonlijk en plezier, zijn dit belangrijke aandachtspunten tijdens de trainingen van BuitenFit Haarlem. Wanneer je ergens plezier aan beleeft kun je dit langer ‘volhouden’ zijn mijn ervaringen en dat merk ik aan de sporters tijdens de trainingen.

Alle sporters/klanten zijn uniek. Om welke vorm van training geven het ook gaat. Bij personal training, outdoor trainingen, buitensport of groepslessen. Iedereen hoort dezelfde aandacht te krijgen met dezelfde passie. Voor de één kan 4 kilo spiermassa aankomen net zo’n uitdagende uitdaging zijn als voor een ander 25 kilo afvallen.

Bij steeds meer mensen komt er tegenwoordig een besef, dat een gezonde leefstijl van groot belang is voor en fit en vitaal leven en dat dit van invloed is op hoe je je voelt. Outdoor trainingen, voeding, ontspanning, hormonen, slaap, rust, je milieu, je omgeving, zelfvertrouwen enzovoort, het zijn allemaal punten die invloed kunnen hebben op hoe je in je ‘vel’ zit. Het gaat om het totaal plaatje. Op deze manier kun je de weg naar een gezonde(re) leefstijl vereenvoudigen.

“Kennis is belangrijk maar als je het mij vraagt is het belangrijker dat de mensen met wie ik train of getraind heb, mij herinneren als een goed persoon in plaats van een goede trainer”

Missie

Mijn missie is om Haarlem (of een flinke bijdrage hieraan te leveren) de gezondste stad van Nederland te maken. Onlangs is er een artikel verschenen dat Haarlem op nummer 10 stond van gezondste steden in Nederland (kijk hier waarom dat zo is). Haarlem stond op plek 3 bij het kopje: gezondheid. Daaruit bleek dat Haarlemmers bijzonder snel herstellen van stress en vaak aan bewegen doen. Wij willen ons steentje bijdragen dat Haarlem binnenkort op nummer 1 staat van de gezondste steden van Nederland. Er is nog veel winst te behalen. We kijken naar de langere termijn. Vandaag helpen we misschien wekelijks één iemand, maar na een jaar zijn dan 52 positieve ervaringen in Haarlem. Al deze mensen praten hier ook over in hun vrienden en kennissenkring waardoor onze boodschap zich steeds verder verspreid. Word je ook onderdeel van onze gezondheidsmissie? Daarnaast staat ook een ander punt centraal tijdens onze trainingen en behandelingen: Wanneer je ergens plezier aan beleeft worden uitdagingen makkelijker. Hier gaan we voor!.Kom langs voor een gratis proefles en overtuig jezelf!

BEHAALDE OPLEIDINGEN

2011: HBO Sport en Bewegen (Sportkunde)

2017: RKC I Kettlebell opleiding
2018: RKC II Kettlebell opleiding(Russian Kettlebell Certification, since 2001, the leader in quality kettlebell instructor training)
2018: PCC opleiding met eigen lichaamsgewicht
2019: Trojan Workout
2020: Mylogenics (revalidatie training voor optimaal en effectief resultaat van klachten met betrekking tot het neuromusculaire systeem en de bijbehorende reflexpunten, alle technieken om adhesie (verklevingen) van spieren, fascia en zenuwen te behandelen c.q. op te heffen en vele actieve ‘rehab’ technieken met betrekking tot kracht, power, snelheid en uithoudingsvermogen plus stabilisatietechnieken en proprioceptieve trainingsvormen).
2021: PHP (Personal Hormonal Profiling) Als gecertificeerd Personal Hormonal Profiler onderscheid je je totaal van de gemiddelde Personal Trainer. Tijdens deze opleiding leer je alles over de invloed en eigenschappen van de diverse hormonen in ons lichaam, het afnemen van de 12 punts huidplooimeting, en het online ‘Personal Hormonal Profile™’ systeem.

2021: Powersled instructor – Powersled training is een zeer bruikbare trainingsvorm bij teamsporten waarbij atleten veel weerstand ‘moeten overwinnen’. Dit is bij voetbal, tennis, speerwerpen, rugby, volleybal, honkbal, hockey etc. het geval. Ook kan deze vorm van training uitermate geschikt ingezet worden bij revalidatie training, omdat je specifiek spiergroepen kunt versterken. Ook is deze manier van trainen super veilig en geschikt om te gebruiken voor ouderen. Wil je zijwaarts trainen? Ook daarvoor gebruik je de powersled.

2021: Master Kettlebell Instructor – Kettlebell training is op allerlei manier in te zetten. Tijdens deze kettlebell opleiding staat centraal wanneer je wat doet, bij welke klant. Iedereen is anders en heeft een andere doelstelling tijdens zijn/haar training. Ook stond de snatch test centraal waarbij je afhankelijk van je eigen lichaamsgewicht met een kettlebell gewicht van 24kg een x-aantal snatches moest halen voor de Master Kettlebell Instructor diploma.

2021: T.O.P Trainer A In deze module tot T.O.P. Trainer Level A leer je alle ‘Tips & Tricks’ die tevens door de grondleggers van Overload Worldwide zelf worden ingezet bij o.a. het Korps Mariniers, de Ultimate Fitness Challenge en diverse (olympische)sporters. Deze module leert je om een compleet en optimaal “personalized” trainingsprogramma voor je cliënten te kunnen samenstellen.

2022: T.O.P Trainer B De T.O.P. Trainer Level B module is het logische vervolg op de Level A module en kan dus ook pas worden gestart na certificering voor de TOP A module!

Deze module gaat dieper in op de diverse specifieke trainingsmethoden en methoden van intensivering. Ook onderwerpen als functional training, power, acceleratie, decelleratie, snelkracht, explosiefkracht en hormoontrainingen komen hier uitvoerig aan bod. Zoals je van Overload Worldwide gewend bent zul je als deelnemer zelf alle intensieve praktijk-sessies moeten ondergaan en moeten kunnen uitvoeren. Het is daarom van groot belang dat je de diverse methoden en technieken uit de Level A module voldoende hebt getraind voor aanvang van Level B.

Opleidingen die ik nog ga doen

2022: T.O.P Trainer C

De T.O.P. Trainer Level C module is een fysiek zware module en theoretisch van zeer hoog niveau! Tijdens deze module worden alle overige 6 modules uit het ‘Entire Program’ samengevoegd en verder uitgediept.

De T.O.P. Trainer Level C module is dus weliswaar het vervolg op Level A & B, maar kan pas worden gevolgd nadat ook de opleidingen Mylogenics™ en Personal Hormonal Profiling™ volledig en succesvol zijn afgerond.

De uitspraak ‘je bent wat je eet’ is bij veel mensen bekend en deze uitspraak kwam ook in mijn geval naar voren. Eigenlijk kun je beter zeggen: ‘je bent wat je opneemt’. Dat je je voeding goed kunt opnemen is nog vele malen belangrijker dan gezonde voeding eten. Als je maar voor 20% kan opnemen wat je eet, moet je relatief gezien heel veel eten om voldoende voedingsstoffen en mineralen binnen te krijgen. En laat door de huidige leefstijl in Nederland hier bijna hinder aan ondervinden. Sommige mensen zijn hier misschien een beetje sceptisch over, maar leefstijl, wat je eet en wat je drinkt en hoe je dit op kunt nemen hebben een grote invloed in wie je bent of wat je wordt. In een jong lichaam werkt alles in de meeste gevallen nog goed en het lichaam kan zichzelf redelijk goed detoxen, maar vroeg of laat komen de klachten. Bij mij resulteerde dit uiteindelijk in darmproblemen. Vroeger at ik bij bijna elke maaltijd veel koolhydraten, veel snoep, chips, koek en allerlei lekkers. Daarnaast ging ik vaak op stap zo’n 2 a 3 keer per week van mijn 17e tot 24e levensjaren. 

Uiteindelijk resulteerde dit bij mij in maag en darmproblemen, mede omdat mijn maagzuurniveau niet meer goed was. Nu terugkijkend begrijp ik, dat mijn leefstijl hier een grote invloed op had. Mijn maagzuurniveau werd door mijn leefstijl met de jaren minder, waardoor ik mijn voeding niet meer goed kon opnemen en verteren (lees hier alles over het belang van een optimaal maagzuurniveau). En daar beginnen vaak alle problemen mee, op het moment dat je voeding niet meer goed opneemt ontstaan er tekorten. Ik had alles al geprobeerd: gezonder eten, vegetarisch eten, veganistisch eten, het fodmap dieet. Ik ben het ziekenhuis in geweest voor scans, daar kreeg ik de stempel: je hebt een prikkelbare darm, leer er maar mee leven.

Overload

Ik begreep het niet, hoe kon het nou dat het zorgsysteem tegen je zegt: we weten het niet, zoek het maar uit, want daar kwam het op neer. Ik bleef doorzoeken en doorzoeken en op gegeven moment kwam ik bij de organisatie Overload Worldwide terecht, waar ze puur kijken naar: Wat doet een lichaam en welke functies heeft het. Er wordt gekeken naar welke voedingsstoffen een lichaam nodig heeft om te herstellen of optimaal te werken. Want geef je het lichaam wat het nodig heeft, dan gaat het doen wat het wilt doen: gelukkig en gezond leven! Daardoor kon ik mijn darmproblemen herstellen en optimaliseren en heb ik in het vervolg al vele andere mensen kunnen helpen met hun gezondheidsklachten waar de Nederlandse gezondheidszorg niet altijd raad mee wist op inwendig en fysiek niveau (blessures of een verkeerde lichaamshouding). Hier was ik zelf SUPER BLIJ mee en daarom wil ik zo veel mogelijk mensen ook helpen met hun klachten.

Ik wilde mensen helpen maar kon het niet

Ik heb al vele opleidingen bij Overload gevolgd en blijf me doorontwikkelen om nog meer kennis te verkrijgen op dit vlak. Ze kijken puur naar het lichaam en wat het nodig heeft op welk moment. Toen ik begon met BuitenFit Haarlem liep ik op gegeven moment tegen meerdere dingen aan:

 • Mensen hadden blessures maar ik kon ze niet helpen
 • Ook hadden mensen lichamelijke klachten maar ik kon niks voor ze betekenen

Dat wilde ik niet, ik wilde ervoor zorgen dat ik tijdens mijn trainingen voor mensen klaar kon staan op het gebied van gezondheid, daar liep ik tenslotte mee te koop, dus ik vond dat ik de mensen ook echt iets nuttigs moest kunnen bieden. Toen besloot ik me daar flink in te verdiepen en ik moet eerlijk zeggen dat er geen betere organisatie is waar ik dat had kunnen doen op het gebied van training, voeding en lichamelijke klachten / blessures.

 • Voor meer informatie over hoe we lichaamsklachten, blessures en een verkeerde lichaamshouding kunnen optimaliseren, klik op deze link.
 • Wil je meer informatie over hoe je je gezondheid kunt optimaliseren en van bepaalde klachten met betrekking tot gezondheid kunt afkomen, klik hier.

Voor een optimale gezondheid is goed ademen heel belangrijk. In maart 2018 heb ik een training gevolgd bij Wim Hof en daarmee zelf kennis gemaakt met koudetraining en ademhalingstechnieken. Op dit moment beoefen ik deze technieken nog steeds door zelf, bij voorkeur door op een nuchtere maag, de Wim Hof ademhalingsoefeningen te doen. En elke keer als ik douch, te douchen met een koude douch of in ieder geval te eindigen met een koude douch. Ook ga ik nog regelmatig in een bad zitten met koud en ijswater. Tevens heb ik de Fundamental cursus van Wim Hof gevolgd.

De gezondheidsvoordelen van de Wim Hof ademhalingsoefeningen en koud douchen zijn onder andere:

 • Verbetering van het concentratievermogen en doelgerichtheid
 • Je gezondheid met je wil kunnen beïnvloeden (het welbekende placebo effect, in de komende jaren zal hier steeds meer bekend over worden)
 • Ervaren van meer energie
 • Je kunt bewust het “autonome” zenuwstelsel aansturen
 • Een verbeterde bloedcirculatie
 • Betere balans in je lichaam en geest
 • Een sterker immuunsysteem
 • Stressniveau gaat omlaag
 • Een betere nachtrust
 • Meer zelfvertrouwen

“Door de koude training en de ademhalingsoefeningen gaat alles in je lichaam stromen. Ziekte komt door stilstand, dus als alles stroomt heb je sowieso veel minder klachten. Verkalking (op vasculair niveau, het netwerk van bloedvaten) in de aderen, vergt miljoenen doden in het westen door onze huidige leefstijl, elk jaar. Ademhaling en kou zorgen voor vasculaire beweging. Hierdoor worden miljoenen spiertjes gestimuleerd en je hartslag gaat sterk omlaag, dat betekent: je stressniveau gaat omlaag en energie wegens bloeddoorstroming wordt veel beter naar de cellen gebracht, waardoor je veel meer energie krijgt. Dat maakt het verschil tussen ziekte en geen ziekte. Mensen die de kou ingaan, als ze ouder worden, worden niet ziek. Wie wilt dat nu niet? Ga dagelijks de kou in en je wordt niet meer, ziek. Het werkt zelfs verslavend. Onder andere je dopamine (waardoor je je onder andere blij en happy voelt) gaat beter werken, endorfine gaat werken, waardoor je minder pijnprikkels ervaart!”

Voor meer informatie wat de gezondheidsvoordelen van ademhalingsoefeningen en koud douchen voor je kunnen betekenen, bekijk onderstaande links:

Tijdens de RKC 1, RKC 2 en Trojan Workout doe je heel veel kettlebell oefeningen en moet je voldoen aan bepaalde technieken en fitheidstesten om je certificaat te behalen. Een goede techniek staat centraal en is een vereiste. Elke oefening krijgt een uitgebreide uitleg. Je leert ook ‘te coachen’ en hoe je oefeningen zelf uitvoert met de juiste techniek. Veel van deze kettlebell oefeningen zijn te zien in mijn artikel over deze kettlebell oefeningen TRANSFORMEREN jouw lichaam (terug) en veel van deze oefeningen gebruik ik ook tijdens personal training. Op de laatste dag van de opleiding, word je getest en krijg je een JA of NEE te horen, of je jezelf een RKC instructeur mag noemen. Ook moet je laten zien dat je een persoon met onbekende doelstelling of klacht, kunt coachen en begeleiden richting zijn doelstelling.

Tijdens de Kettlebell opleiding van Overload gaan ze er veel dieper op in wanneer en waarom je bepaalde kettlebell oefeningen uitvoert. Het is niet ‘blind rammen’ en ‘zomaar een aantal herhalingen uitvoeren’ tijdens het sporten. Maar er zit echt een gedachte achter waarom en wanneer je bepaalde kettlebell oefeningen uitvoert. Je leert wanneer je de kettlebell in kunt zetten, denk hierbij aan: krachttraining, revalidatie training, het trainen van specifieke spiergroepen, het trainen van grip kracht, trainen met ouderen etc.

reviews van sporters

Reviews van BuitenFit Haarlem

“Duncan is een professional die weet wat hij doet en waar hij het over heeft. De persoonlijke aandacht vind ik zelf heel erg fijn. Hij let erg op houding en techniek om blessures te voorkomen en om ervoor te zorgen dat het maximaal haalbare uit een oefening gehaald wordt. Verder vind ik het fijn dat hij naar je persoonlijke doelstellingen vraagt en daar de training op aan past. Het houdt bij Duncan na de training niet op, hij is oprecht geInteresseerd naar hoe je je voelt na een training en vraagt hier de dag of twee dagen na de training na. Ook motiveert hij je niet alleen tijdens te training maar ook de dagen ertussen. Kortom, wil je op een persoonlijke manier aan je doelstellingen werken, dan is BuitenFit echt het juiste adres”

Majida van der Kuiji

Outdoor trainingen
Outdoor trainingen
outdoor trainingen
Outdoor trainingen
Outdoor trainingen

Op school kiezen ze welke boeken je leest, thuis kun je zelf kiezen

Als je een opleiding kiest, worden de boeken die je moet lezen voor de desbetreffende opleiding voor je gekozen. Dat heb ik zelf meegemaakt tijdens mijn HBO Sport en Bewegen (nu Sportkunde) opleiding. Waarschijnlijk is dat een bewuste keuze. Hopelijk krijg je de op dat moment best beschikbare gekozen boeken over het vakgebied van je opleiding te lezen.

Super handig! Maar wanneer je niet op school zit, zijn al deze boeken ook beschikbaar om te kopen / te lezen en dan kan jouw kennis of informatie waar je graag over leest dus ‘sky high’ gaan. Je hebt de beschikbaarheid over een mega bibliotheek waar je overal boeken kunt kopen of bestellen. Daarnaast, wanneer je op school zit, moet je zo veel tegelijk leren en onthouden, dat bij mij de motivatie er niet altijd was om alles goed te lezen en te onthouden. Het enige wat je op school wilt is goede cijfers halen.

Informatie uit boeken

Na school kies je bewust boeken die je kunt lezen die je interesseren. Daardoor sla je de informatie uit de boeken ook veel beter op en kun je hiermee aan de slag.

Naast mijn gevolgde opleidingen heb ik de afgelopen jaren veel boeken gelezen op school (over sport en bewegen), van topsporters en top trainers. Maar ook over voeding en mentale kracht. Bepaalde informatie komt bij bepaalde doelstellingen van sporters super goed van pas. Sporters met specifieke doelen krijgen hierdoor net een extra zetje in de rug de goede op richting hun doelstelling.

Hierboven en hieronder kun je meerdere boeken bekijken waar ik de nodige informatie uit heb gehaald. Boeken waar ik regelmatig dingen uit toepas tijdens de groepstrainingen of personal trainingen:

outdoor trainingen
Outdoor trainingen
Outdoor trainingen
outdoor trainingen
outdoor trainingen