De (grote) invloed van je maag en darmstelsel op je gezondheid
Wat is de (grote invloed) van je maag en darmstelsel op onze gezondheid? Zowel fysiek, mentaal als voor je zenuwstelsel (neurologisch) mag de invloed van ons maag en darmstelsel niet onderschat worden. Waarom is het optimaal functioneren van ons maag en darmstelsel zo belangrijk voor onze gezondheid? In dit artikel gaan we dit onderwerp met je doornemen en uitgebreid toelichten. Vaak zijn mensen niet zo bezig wat voor effect hetgeen je in je mond stopt kan hebben op je gezondheid. Totdat er klachten ontstaan! Dan is er opeens van alles! Mogelijk.
Verderop in dit artikel leggen we de link uit tussen fysieke, mentale en neurologische klachten en je maag en darmstelsel.
Gezond eten is belangrijk, maar niet voldoende als je al bepaalde klachten hebt (vaak ontstaan door een jarenlange leefstijl, waarvan je geen idee hebt/had wat de gevolgen daarvan zijn), waar je ‘maar niet vanaf komt’.
Als je eenmaal al klachten hebt is er meer nodig dan alleen gezonder gaan eten. Je zult specifieke functies van jouw lichaam moeten herstellen (weer goed moeten laten werken). Je maag en darmstelsel is hierin de basis en cruciaal om je op zowel fysiek als mentaal niveau goed, fijn, blij, goed en fit te voelen. Ook heeft training een grote invloed op onze gezondheid zowel: fysiek, mentaal als neurologisch.
Voeding en gezondheid
Wanneer jouw lichaam het eten, wat je eet, niet goed kan verteren en opnemen (voedingsstoffen opnemen) dan zullen er vroeg of laat fysieke, mentale en/of neurologische klachten ontstaan. Vaak zijn deze klachten aan elkaar gelinkt.
Het hele vertering en opname proces van voedsel is afhankelijk van het goed functioneren van ons maag en darmstelsel. Stap 1 in het ‘goed laten verlopen’ van verteren en opnemen van voedsel begint al met goed kauwen (laat speeksel je voeding en drinken omringen). Je maagzuurniveau optimaliseren hierin is cruciaal! Hoe ouder je wordt, hoe slechter je maagzuurniveau in veel gevallen is. Als je jong bent komt je hier vaak nog mee weg, als je ouder wordt is er werk aan de winkel!
Vaak is het zo dat mensen pas iets gaan aanpassen in hun voeding en/of leefstijl als er klachten zijn, denk aan:
- Verhoogde bloeddruk (Cardiovasculair / voeding gerelateerd)
- Overgewicht (Voeding gerelateerd)
- Pijn door overgewicht, verklevingen (beperkte bewegelijkheid) of verhoogde ontstekingswaardes (voeding, leefstijl en training gerelateerd)
- Depressie (Voeding en Neurologisch gerelateerd, lees verderop in het artikel)
- Vermoeidheid (Voeding gerelateerd)
- Vergeetachtigheid (Voeding en Neurologisch gerelateerd, lees verderop in het artikel)
- Moeite met focussen (Voeding en Neurologisch gerelateerd, lees verderop in het artikel)
Neurologische klachten zijn voeding, training en leefstijl gerelateerd
Neurologische klachten zijn voeding en leefstijl gerelateerd. Zenuwschade kan onder andere ontstaan door het binnen krijgen van slechte voeding. Bijvoorbeeld:
- Jaar in jaar uit veel te veel suikers/slechte koolhydraten
- Het binnen krijgen van veel plastic/metalen (wat veel in de huidige voeding voorkomt). Je lichaam probeert dit met man en macht te compenseren, maar eens houdt het op. Gebeurd er dan ‘een keer echt iets’ met je lichaam, dan kan dat soms de druppel zijn waardoor klachten maar niet ‘weggaan’. Dan is het hoogtijd om je leefstijl aan te passen.
Je zenuwstelsel en het belang van essentiële vetzuren
Je zenuwstelsel is opgebouwd uit vetten en essentiële vetzuren (omega 3 visolie) spelen hier een cruciale rol in qua herstel. MAAR als jouw maag en darmstelsel niet optimaal werkt of je neemt je voeding niet optimaal op (door een (onbewuste) jarenlange leefstijl. Zal herstel dus VELE MALEN langer duren omdat je simpel weg niks opneemt. Het puur en alleen nemen van essentiële vetzuren, zal de klachten misschien iets verlichten, maar voor blijvend herstel zul je met de tip hieronder aan de slag moeten gaan.
Heel kort door de bocht. Ga je je maag en darmstelsel herstellen, hierdoor neem je meer op uit je voeding en kan je lichaam letterlijk iets met de voeding, waardoor klachten veel sneller weg zullen gaan. Dit gaat letterlijk een wereld van verschil maken in je herstel.
Training heeft ook een groot effect op je gezondheid en op neurologische schade
Hierin speelt cyclisch trainen een belangrijke rol. Maar dit is een vorm van training waar je klaar voor moet zijn. Dat jij al jaren sport, wil niet zeggen dat je hier klaar voor bent. Je zult eerst aan krachttraining moeten gaan doen (volgens onze regels), voordat je klaar bent voor cyclisch trainen.
Cyclisch trainen is noodzakelijk voor de aanleg van ‘myeline’. Myelinesatie kun je inzetten bij zenuwproblemen. Je zorgt letterlijk voor het dikker worden van de zenuw. En hoe dikker de zenuw is: ‘hoe meer info er doorheen kan’. Meer info is meer herstel. Denk hierbij ook aan het visolie verhaal, voeding voor je zenuwstelsel.
De oplossing is niet: ‘er is schade dus je mag iets nooit meer doen’. Je zult stap voor stap het lichaam informatie moeten geven. De juiste prikkel of het juiste moment voor jouw lichaam. Als je het lichaam de juiste prikkels geeft, de juiste voeding, de juiste informatie, dan gaat het zichzelf herstellen. Het is belangrijk dat je hierin geen stap overslaat.
Ben je gezonder gaan eten maar helpt het weinig
Geldt dit ook voor jou? Heb je één of meerdere van de bovenstaande klachten? En ben je gezonder gaan eten, maar verandert er weinig??
Dit komt omdat je niks doet aan de werkelijke oorzaak van je probleem. Het niet meer optimaal werken van je maag en darmstelsel speelt hierin een belangrijke rol en is zoals je nu misschien begrijpt, eigenlijk de basis.
De problemen aan je maag en darmstelsel zijn de afgelopen jaren ontstaan door een ongezonde leefstijl.
Zelf denk je misschien, dat valt wel mee, ik eet best gezond, maar in de meeste gevallen is dat niet zo. Vergelijk jezelf niet met de gemiddelde Nederlander, want die eet niet gezond en ‘doet maar wat qua voeding en gezondheid’.
Waar komen anders AL DIE fysieke en mentale klachten vandaan bij iedereen? Denk je dat dat toeval is? Later in dit artikel leggen we met cijfers de link uit tussen fysieke, neurologische en mentale klachten en je maag en darmstelsel.
Ga je na jaren opeens gezonder eten, dan ontlast je je lichaam (maag en darmstelsel) iets, maar los je de problemen vaak niet op.
Waardoor ontstaan klachten aan je maag en darmstelsel
Klachten aan je maag en darmstelsel en met name de hoeveelheid van je maagzuur (dit is één van de eerste stappen van het verteringsproces van voeding) ontstaan door een leefstijl die de gemiddelde Nederlander leeft. Dit is niet goed of fout, maar wel de realiteit waardoor veel hedendaagse klachten ontstaan.
In de meeste gevallen is er sprake van een slecht functionerend maag en darmstelsel door een niet optimaal leef en eetpatroon. Je maagzuurniveau kan minder worden door:
- Te veel koolhydraten als brood, pasta, crackers, pizza (iedere dag 1,2 of 3 maaltijden me deze producten dag in dag uit)
- Geen 8 uur slaap per nacht
- Stress (dit is de meest voorkomende factor van het minder worden van je maagzuur)
- Medicijn gebruik
- De oorzaken van je klachten niet aanpakken
- Te veel ongezonde vetten
- Suiker in overvloed
- Te veel zout
- Koolzuurhoudende frisdrank
- Alcohol
- Nicotine
- Ouder worden
Bovenstaande punten kunnen zorgen voor een tekort aan maagzuur en problemen met de opname van vitamines en mineralen. Hierdoor ontstaan voedingstekorten. Voedingstekorten van vitamines en mineralen hebben een link met het ontstaan van vele lichamelijke en mentale klachten.
De link tussen vitamine en mineralen tekorten en fysieke, neurologische en mentale klachten
De link tussen vitamine en mineralen tekorten en fysieke en mentale klachten zijn overduidelijk aanwezig. We hebben in een eerder artikel al uitgebreid geschreven over welke vitamines en mineralen tekorten kunnen zorgen voor welke specifieke fysieke en mentale klachten. In dit artikel over alle voedingsstoffen nemen we deze punten uitgebreid met je door. Lees het eens rustig door wanneer je daar de tijd voor hebt.
We delen meerdere oorzaken van klachten als: depressief voelen, burn-outs, weinig energie, vergeetachtigheid, focus problemen, stijve spieren, ontstekingen in het lichaam enzovoort en de link die deze klachten hebben, met welke vitamine en mineralen tekorten.
Breng je maagzuur op niveau
Als je maagzuur maar voor 50% werkt, kun je van alles nodige voedingstoffen die je eet maar 50% opnemen. Tel daarbij op dat de voedingswaardes van (gezonde) producten de afgelopen jaren alleen maar zijn afgenomen. Dan kun je wel nagaan wat de oorzaak is van vele klachten. Door deze voedingstekorten blijft het slecht functioneren in stand gehouden. Het is daarom van belang om je maagzuurniveau up to date te brengen.
Gezonder eten klinkt dus heel hoopvol, maar zolang jouw lichaam ‘niet kan opnemen’ blijf je hangen op je huidige staat van dienst.
Een andere benaming voor ons maag en darmstelsel is: The second brain oftewel je tweede brein.
Je tweede brein
Je tweede brein (the second brain). De slokdarm, de maag, de dunne darm en de dikke darm vormen samen een zeer gecompliceerd stelsel dat net als de hersenen continue informatie stuurt naar de diverse systemen in het lichaam. Net als de hersenen dat doen. Iets wat nog veel opmerkelijker is, is dat dit systeem (the second brain), volledig onafhankelijk kan werken van het centrale zenuwstelsel. Dit is één van de redenen dat bijvoorbeeld na een dwarslaesie het maag- en darmstelsel nog normaal kan functioneren. Ons zenuwstelsel wordt ook wel het “Enteric Nervous System” (ENS) genoemd. Dit systeem speelt een zeer belangrijke rol in onze algehele welzijn.
Als dit systeem (je maag en darmstelsel) zo belangrijk is, is de volgende vraag super interessant: Wijten artsen de meeste psychische problemen dan misschien dus aan het verkeerde brein?
De volgende zin uit dit artikel is extra belangrijk om in je oren te knopen: Het is belangrijk om te weten dat bijna iedere substantie die een ondersteunende- en controlerende werking heeft in de hersenen, ook in de darmen aanwezig is (lees: in sommige gevallen zelfs extra dominant in de darmen aanwezig is).
Denk aan:
- Serotonine, dit heeft onder andere invloed op: je geheugen, stemming, emotie en je zelfvertrouwen (voor een groot deel belangrijk hoe je je voelt), slaap, orgasme en eetlust.
- Dopamine, dit heeft onder andere invloed op: beweging, genot, aandacht en wederom je stemming en motivatie.
- En minder bekende chemische boodschappers: Noradrenaline (voor een goed verloopt tussen zenuwcellen) en Stikstofoxide (komt vrij tijdens beweging en inspanning en het zorgt voor verwijding van de bloedvaten, wat goed is voor je doorbloeding. Ook zorgt het ervoor dat bloedplaatjes niet te veel klonteren / verdikken en het heeft een positief effect op je cholesterol).
Een aantal natuurlijke pijnstillers wordt in de darm geproduceerd, evenals onze natuurlijke vormen van Valium, Xanax, en Benzodiazepines.
Meer informatie vind je in het boek: Two brains in One body
Onze hersenen en de link met fysieke en mentale klachten
Nu je weet wat het effect van dopamine, serotonine en als je het bovenstaande artikel hebt gelezen, over tekorten aan voedingsstoffen is, en hoe deze ontstaan (maagzuur tekorten en of gaten in je maag en darmstelsel) en de link met fysieke, neurologische en mentale klachten. Sla onderstaande informatie dan ook even goed op.
Onze hersenen, en de link met fysieke, neurologische en mentale klachten, bezitten:
- 85 miljard neuronen (een cel die informatie ontvangt en doorgeeft. De bouwstenen van de hersenen en verantwoordelijk voor ons denken, voelen, reageren en handelen)
- 100 neurotransmitters geïdentificeerd (de boodschappers, ze zorgen dat signalen worden doorgegeven, voornamelijk zenuwimpulsen tussen spiercellen en zenuwcellen)
- Produceert 50% van alle dopamine in ons lichaam (dit heeft onder andere invloed op: je geheugen, stemming, emotie en je zelfvertrouwen (voor een groot deel belangrijk hoe je je voelt), slaap, orgasme en eetlust).
- Produceert 5% van alle serotonine in ons lichaam (dit heeft onder andere invloed op: beweging, genot, aandacht en wederom je stemming en motivatie).
Hieronder gaan we kijken wat onze ‘darmen bezitten’.
Onze darmen en de link met fysieke en mentale klachten
Nu je weet wat er in onze hersenen ‘geproduceerd’ wordt, gaan we ook eens kijken wat er in onze darmen allemaal geproduceerd kan worden en wat hierin de link kan zijn met het ontstaan van fysieke en mentale klachten.
Onze darmen bezitten:
- 500 milion neuronen (een cel die informatie ontvangt en doorgeeft. De bouwstenen van de hersenen en verantwoordelijk voor ons denken, voelen, reageren en handelen)
- 40 neurotransmitters geïdentificeerd (de boodschappers, ze zorgen dat signalen worden doorgegeven, voornamelijk zenuwimpulsen tussen spiercellen en zenuwcellen)
- Produceert 50% van alle dopamine in ons lichaam, dat is evenveel als in de hersenen (dit heeft onder andere invloed op: je geheugen, stemming, emotie en je zelfvertrouwen (voor een groot deel belangrijk hoe je je voelt), slaap, orgasme en eetlust). Je slaap is super belangrijk voor herstel van je gehele lichaam.
- Produceert 95% van alle serotonine in ons lichaam, dat is 90% meer dan in de hersenen (dit heeft onder andere invloed op: beweging, genot, aandacht en wederom je stemming en motivatie).
Deze informatie vertelt ons dat ons maag en darmstelsel van zeer groot belang is voor onze algehele, neurologische, fysieke en mentale welzijn. We weten dat het merendeel van de Nederlanders een slecht functionerend maag en darmstelsel heeft, ontstaan door de leefstijl die in Nederland wordt gezien als heel normaal.
Symptomen van een slecht functionerend maag en darmstelsel
Er zijn onwijs veel symptomen die kunnen wijzen op een niet optimaal functionerend maag en darmstelsel. Wanneer je bijvoorbeeld één keer per week naar het toilet gaat en een mooie bruine sigaar in de wc pot neerlegt, wil dat niet zeggen dat je een normale stoelgang hebt. Ook andere signalen kunnen wijzen op een niet optimale darmflora:
- Winderigheid
- Een opgeblazen gevoel (na een maaltijd)
- Eten (op)boeren tijdens het eten
- Krampen in je buik / darmen of veel gerommel
- Etensresten in de ontlasting
- Diarree
- Obstipatie
- Veel wc papier nodig om je billen af te vegen
- Een enorme stink lucht wanneer je naar het toilet bent geweest
- Etc.
Ervaar je één of meerdere van bovenstaande symptomen. Dan is er veel winst te behalen met betrekking tot een gezonde darmflora.
Depressie en Burn out klachten en de link met je maag en darmstelsel
Nu we bovenstaande informatie weten over het belang van onze darmen en de link met fysieke en mentale klachten als een depressie en een burn out. Is het misschien ook mogelijk om linken te leggen met betrekking tot de oorzaken van een depressie of een burn out.
We vragen ons af: Is het door de huidige leefstijl van veel Nederlanders dus ook heel verklaarbaar dat steeds meer Nederlanders aan de anti depressiva zitten en last hebben van een burn-out?
Denk hier voor jezelf over na en ga ermee aan de slag! Pak fysieke, neurologische en mentale klachten aan met het op maat gemaakte programma. Waardoor je klachten voor eens en altijd weg zullen blijven. Je maag en darmstelsel weer goed gaat functioneren en we je maagzuurniveau terug op niveau brengen. Zodat je blijvend kunt genieten van je ‘nieuwe lichaam’.
Dit in combinatie met specifieke trainingen, gaan we jouw lichaam letterlijk ‘herstellen’ en geven wat het nodig heeft. Nogmaals: Dit moet je niet onderschatten: Wanneer je jouw maagzuurniveau naar een hoger niveau brengt, zal dit ervoor zorgen, dat je ook in de toekomst profijt hebt van een goed werkend maag en darmstelsel, op elk gebied wat we in dit artikel hebben besproken.
Hoe langer je ons programma volgt, hoe beter en weerbaarder je jezelf wegzet voor de toekomst.
Plan je eerste kennismaking met ons en maak kennis met onze aanpak.