Is jouw grasboter wel echt grasboter?
Onderwerp: Is jouw grasboter wel echt grasboter?
Leestijd: 5 minuten
Grasboter is populair. Het is algemeen bekend dat melk, boter of vlees van gras gevoerd vee de gezondste optie is. In de supermarkt pronken veel merken met de term: ‘grasboter’. Maar is dit pronken met grasboter wel terecht? En is het boter wat je eet wel echt 100% grasboter? We vertellen je hier graag meer over grasboter.
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: In bijna goed alle gevallen wanneer we het hebben over supermarkt vlees, melk, kaas etc. wat afkomstig is van dieren. Hebben al deze dieren voedsel gekregen als ‘krachtvoer’, dit voedsel bestaat 9 van de 10 keer uit: graan-, soja-, en mais gevoerd voedsel.
“Het zogenaamde krachtvoer is een erg populaire term voor rommel en, de minder erg, klinkende benaming van graan en soja”
Waarom worden graan en soja geen rommel genoemd? Over graan en soja kunnen we namelijk het volgende vertellen:
Is soja GMO
Is soja GMO? Soja en mais zijn GMO voedsel nummer 1. Voor mensen en dieren is GMO voedsel gevaarlijk omdat het kan zorgen voor vergiftiging (wanneer je dit dagelijks in grote hoeveelheden binnen krijgt en je lichaam het niet goed kan uit-/verwerken. Voeding als soja (GMO-voeding) bevatten namelijk glyfosaat (in dit artikel hebben we geschreven hoe je onder andere glyfosaat uit je lichaam kunt trekken) en BT-toxinen.
Deze stoffen zijn giftig voor het menselijk lichaam, ze kunnen verschillende ziekten en aandoeningen in het lichaam veroorzaken. Denk hierbij aan: een leaky gut (een lekkende darm, in dit artikel vertellen we meer over hoe je dit soort darmproblemen kunt oplossen), ontstekingen van de maag, auto-immuunziekten (in dit artikel vertellen we over ademhalingsoefeningen hoe deze kunnen ondersteunen bij auto-immuunziekten), verschillende vormen van kanker, schade aan je lever en ook hart- en vaatziekten.
Voor meer informatie over het onderwerp soja en GMO bekijk dit artikel.
Zijn granen schadelijk als je het elke dag eet
Sinds mensen granen zijn gaan eten zijn we er niet gezonder op geworden. Professor Dr. Cordain van ‘Het Paleo Dieet’ heeft laten zien dat vanaf het moment dat mensen granen zijn gaan eten er veel is veranderd. Sinds mensen dagelijks (veel granen) zijn gaan eten zijn de hoeveelheid vitamines, aminozuren en mineralen in het lichaam afgenomen.
Ook nam hij het volgende waar sinds mensen granen zijn gaan eten: 1. een toename in kindersterfte, 2. een kortere levensduur, 3. een toename van infectieziekten (corona), 4. zinktekorten (bij een zink tekort heb je een grotere kans om corona te krijgen), 5. een toename van bot afwijkingen, 6. een toename van gebitsproblemen (heb je problemen met je tanden en botten? Dat kan een signaal zijn dat je flinke vitamine en mineralen tekorten hebt, dat je lichaam voedingsstoffen uit tanden en botten gaat halen. Het lichaam komt dan in een overlevingsmodus en pakt overal waar het pakken kan).
Zijn veganistische vleesvervangers gezonde opties
Tegenwoordig zijn er talloze veganistische vleesvervangers die je kunt eten. Op zich is het idee achter veganistisch eten hartstikke mooi en goed, want ieder dier is ook een leven. Zelf heb ik ook ruim 2 jaar veganistisch gegeten, alleen werden mijn gezondheidsklachten niet beter, eerder slechter. Met bovenstaande informatie over soja en graan (tarwe) en wetende dat bijna alle veganistische opties gemaakt worden van soja en tarwe, kun je je afvragen of deze opties in de supermarkten wel zo gezond en geschikt zijn??? En of je je gezondheidsproblemen echt aanpakt met deze veganistische vleesvervangers te eten.
“Het zogenaamde krachtvoer is een erg populaire term voor rommel en de minder erg klinkende benaming van graan en soja”
Zijn de beesten / vleeswaren die je eet graan gevoerd
Graan en soja zijn dus niet de voedingsmiddelen die je graag wilt eten en bevorderlijk zijn voor je gezondheid. Maar wat als jouw ‘leverancier’ deze voeding wel dag in dag uit krijgt te eten? Het stukje vlees wat in de supermarkt ligt, en afkomstig is van een desbetreffend dier, kreeg deze voedingsmiddelen dus wel te eten. Dan krijg jij als consument die een stukje vlees koopt, dit automatisch ook binnen. Graan gevoerd vlees bevat veel ongezonde vetzuren.
Wanneer koeien groeien en 100% gras gevoerd zijn dan bevat hun vlees een hoger gehalte omega 3 vetzuren (in dit artikel leggen we het onschatbare belang uit van een goede omega 3 / omega 6 balans). Daarop aansluitend zitten in gras gevoerd vlees ook minder van de ‘slechte’ omega 6 vetzuren.
Om de voordelen, zonder nadelen van gras gevoerd vlees te ervaren is het belangrijk dat koeien ALLEEN gras eten, niet een combinatie van gras en ‘krachtvoer’. Het vlees in de supermarkten is vrijwel allemaal een combinatie van gras en krachtvoer, waarbij krachtvoer vaak de overhand heeft.
Zijn de vleeswaren die ik eet antibiotica vrij
Veel van de in de supermarkt liggende producten zitten ook vol met antibiotica. Dit krijgen dieren omdat ze dan sneller groeien en ‘niet ziek’ zullen zijn. Deze dieren zitten vaak in grote groepen bij elkaar, hutje mutje opgesloten. De kans is dan groter dat ze ziek worden en dat willen grote organisaties niet. Dat zou een hoop omzet schelen… Verder is het gevaar bij gebruik van antibiotica, dat bacteriën hier weerbaar tegen worden. Word je ziek van deze bacteriën dan kan antibiotica je niet meer helpen (nu is het maar net de vraag of je dat heel graag wilt, in sommige gevallen is het misschien niet anders). Bacteriën die resistent zijn, zijn bijvoorbeeld ESBL en MRSA. Kip in de supermarkt is bijvoorbeeld besmet met deze ESBL bacterie.
Ga voor puur voedsel
Ga voor puur voedsel en voor puur grasboter. (100% dit nastreven is erg lastig in de huidige maatschappij, maar elke kleine stap is er één). Misschien geeft bovenstaande informatie je een setje richting gezondere keuzes. Met elke keuze die je maakt willen we je het volgende advies geven: Wees kritisch en vraag door, laat je absoluut niet misleiden door keurmerken, logo’s, uitspraken van ‘kenners’ of grote voedingsinstanties of overheden. In heel veel gevallen draait het allemaal om geld verdienen en niet om de gezondheid van ons mensen en kinderen. Ga zelf maar eens op onderzoek uit en onderzoek wat voor zooi er allemaal in babyvoeding zit. We bereiden je vast voor: Schrik niet!
Vraag bijvoorbeeld door en onderzoek zelf:
- Waar staat dit keurmerk voor en betekent dit ook echt dat het echt gezond is?
- Welke voeding hebben de dieren gehad?
- Wordt er antibiotica aan de desbetreffende dieren gegeven?
Hoe zit dat met grasboter in de supermarkt
Met grasboter is dat precies hetzelfde verhaal, als wat we hierboven hebben uitgelegd. Grasboter is natuurlijk een fantastische term, maar is grasboter ook daadwerkelijk wat het woord zegt? Campina maakt reclame voor hun grasboter.
“Om de voordelen, zonder nadelen van gras gevoerd vlees te ervaren is het belangrijk dat koeien ALLEEN gras eten, niet een combinatie van gras en ‘krachtvoer’
De realiteit is: een deel van hun koeien krijgt vanaf mei/juni gras te eten, maar lang niet alle koeien! Om boter te maken gebruiken ze ook melk van koeien die geen gras te eten kregen, maar ‘krachtvoer’ en mais. Deze producten van Campina kunnen beter de naam: maisboter of sojaboter krijgen. Dit klinkt al een stuk minder aantrekkelijk. Nogmaals: laat je niet verleiden door het grote merk of de aantrekkelijke naam. Bel ze op, stel kritische vragen en dan zul je er al snel achter komen, dat het niet zo mooi is als ze verkopen of dat er een beetje om antwoorden heen gedraaid wordt.
En om nu maar het echte verhaal te vertellen: puur grasboter bestaan helemaal niet! Het melk van koeien die gras gevoerd zijn is veel te kostbaar om aan boter ‘uit te geven’. Om boter te maken heb je namelijk een hele grote hoeveelheid melk nodig.
Goede alternatieven om in te bakken zijn: kokosolie of ossewit (van natuurlijke bron).
Wat kun je nu zelf doen
Gelukkig zijn er ook gezonde opties. Ga voor de opties bij de lokale boer. Ga voor gras gevoerd vlees, kazen en boter, echte grasboter! Je kunt langsgaan bij een lokale boer en vragen stellen wat de dieren te eten krijgen etc. Of bestel online, ook daar zijn talloze opties.
“Wees kritisch en vraag door, laat je absoluut niet misleiden door keurmerken, logo’s, uitspraken van ‘kenners’ of grote voedingsinstanties of overheden. In heel veel gevallen draait het allemaal om geld verdienen en niet om de gezondheid van ons mensen en kinderen”
Bij Boeren & Buren kun je voeding van lokale boeren bij je thuis laten bezorgen. Ook zie je van welke boerderijen je producten die je bestelt komen. Je kunt altijd even bellen om ze een paar kritische vragen te stellen, als je zeker wilt weten of je goede producten koopt.