Breng je hormonen in balans en je voelt je letterlijk een ander persoon
In dit artikel over hormonen vertellen we je onwijs veel informatie. Wil je jezelf verdiepen in het onderwerp: hormonen, lees de informatie dan rustig door en neem daar dan even de tijd voor. Als je meer wilt weten wat wij je kunnen bieden met betrekking tot het in balans brengen van je hormonen, dan zie je onderstaand onze opties:
Aan de hand van een 21 dagen programma, waarin je SUPER VEEL nuttige informatie ontvangt, ga je zelf ervaren wat leefstijl kan doen om je hormonen in balans te brengen. Na deze 21 dagen ervaar je zelf de voordelen en wil je vaak niet meer anders.
Een kennismakingsprogramma van 21 dagen
Wil je kennismaken met ons programma en al meerdere gezondheidsvoordelen gaan ervaren? Lees deze link over het in balans brengen van je hormonen. Of lees specifiek meer over het 21 dagen programma via deze link: Waarom val ik niet af.
Een iets uitgebreider programma van 6 weken
Met ons specifieke programma van 6 weken brengen we jouw hormonen in balans. Het is geen ‘algemeen advies’, we gaan alle richtlijnen afstemmen op jouw lichaam, leefstijl en de gezondheidsklachten waar je van af wilt komen. Je gaat onwijs veel gezondheidsvoordelen ervaren binnen 6 programma.
Bij serieuze gezondheidsklachten zijn 6 weken niet genoeg. Gemiddeld genomen staat voor 1 jaar dat je de klachten al hebt, 1 maand het programma volgen. WEL ga je binnen deze 6 weken zo veel gezondheidsvoordelen ervaren, waardoor de motivatie om hiermee door te gaan: GROOT is.
Of lees hieronder onwijs veel informatie over hoe alles in het menselijk lichaam een effect op elkaar heeft.
Hormonen en het effect op onze gezondheid
Onderwerp: de belangrijkste hormonen van ons lichaam en het effect op onze gezondheid
Leestijd: 15 minuten
Hormonen zijn SUPER belangrijk! Hormonen spelen een belangrijke rol in een sterk en gezond lichaam, maar ook zeker in hoe je je voelt. Lukt het je maar niet om een gezond lichaamsgewicht te bereiken? Om je blijer te voelen? Je stressniveau omlaag te brengen? Of om beter of dieper te slapen? Daar spelen hormonen een hele belangrijke rol in. Wil je je beter en gezonder voelen en doe je daar al zo lang je best voor zonder duidelijk resultaat? Wederom spelen jouw hormonen hier een rol in. Maar! breng je jouw hormonen in balans? Dan krijg je letterlijk je gezondheid, je levensvreugde terug je slaap of je stressbuffer terug.
Hormonen zorgen namelijk onder andere voor:
- Metabolisme (stofwisseling)
- Vetopslag
- Spieromvang
- Kracht
- Eetlust
- Het gewicht op de weegschaal
- Hoe je je voelt
In dit artikel gaan we het hebben over allerlei hormonen. We nemen de belangrijkste hormonen met je door die een effect hebben op je gezondheid, namelijk: Insuline, Cortisol, Schildklier, Oestrogeen, Testosteron en Groeihormoon. Ook bespreken we wat de invloed van hormonen zijn om jezelf goed, blij en energiek te voelen. Breng je jouw hormonen in balans? Dan zal dat ervoor zorgen dat je juist WEL gaat afvallen. Dan je je eindelijk weer energiek voelt met levensvreugde! Of dat je juist wel in gewicht gaat aankomen omdat je maag en darmstelsel weer goed gaat werken. Je optimaliseert jouw gezondheid vanaf de basis waardoor je jezelf eindelijk weer beter gaat voelen.
Ook vertellen we in dit artikel dat en hoe je hormonen in verband staan met onder andere je darmen en je metabolisme. En vertellen we je hoe al deze factoren met elkaar in verband staan met betrekking tot gezondheid.
Hormoondieet
De meeste diëten hebben een negatief effect op je hormonen. Een specifiek hormoondieet zullen we dan ook niet snel aanraden. Met onze aanpak breng je jouw hormonen wel in balans, maar eerst leggen we uit waarom diëten vaak een negatief effect hebben op je hormonen. Als je denkt dat een dieet zorgt voor vetverlies dan zit je er in de meeste gevallen naast.
Door een beperkte inname van calorieën (wat bij veel diëten van toepassing is), verlaag je je metabolisme (stofwisseling). Dit houdt heel simpel gezegd in, dat je tijdens rust minder calorieën verbrand. Zonde want het overgrote deel van de dag bevindt je lichaam zich in deze rust. En volgens mij wil jouw dieet juist het tegenovergestelde bewerkstelligen: meer calorieën verbranden!
Minder calorieën binnen krijgen en het effect op je hormonen
Omdat je lichaam opeens veel minder calorieën binnen krijgt, ‘denkt’ je lichaam: wat is hier aan de hand!? Je lichaam gaat in een overleving-stand. Je stofwisseling wordt efficiënter. Je spiermassa in je lichaam gaat omlaag en de voeding die je binnenkrijgt wordt zo veel mogelijk opgeslagen als vet. Want stel je voor er komen nog meer momenten van ‘schaarste’ aan. Dan heeft je lichaam alvast een reserve.
Metabolisme en spiermassa
De hoeveelheid spiermassa is de belangrijkste graadmeter voor je metabolisme. Zie je lichaam hierbij als een kachel. Hoe groter een kachel is, hoe meer er verbrand moet worden.
Tijdens een dieet doe je dus eigenlijk het tegenovergestelde. Het vetpercentage gaat omhoog en je spiermassa gaat omlaag. Het lijkt alsof je aan het afvallen bent en vet goed bezig bent. Want spieren wegen zwaarder dan vet. Maar als je in je blote kont voor de spiegel staat zie je er minder goed uit.
Vaak is het ook zo dat je tijdens een dieet veel voedingsstoffen ‘misloopt’. Je lichaam zal dit ervaren als ‘stress’. Stress heeft een negatief effect op je hormonen waardoor gezond afvallen een nog moeilijkere opgave wordt. Wat je vaak ziet tijdens het volgen van een dieet, is dat mensen ermee stoppen omdat ze zich ’te gaan slecht voelen’.
Vervolgens ga je weer normaal eten, alle kilo’s komen er weer bij en je lichaam slaat nog wat extra vet op voor als er nog meer van deze slechtere tijden komen. Vanaf nu weet je dat het belangrijk is om niet naar het gewicht op de weegschaal te kijken als je wilt afvallen. Kijk naar iemands lichaamssamenstelling, dit geeft veel meer informatie.
Hormonen balanceren
Wil je je goed voelen, afvallen, sterker worden etc. Alles draait om de balans tussen de verschillende hormonen. Je metabolisme heeft ook weer een effect op je hormonen. Het is een soort vicieuze cirkel die je moet doorbreken om de balans terug te vinden. Heb je een snelle stofwisseling dan zorgt dit ervoor dat calorieën verbrand worden. Bij een trage stofwisseling worden calorieën opgeslagen als vet. Dit is de reden dat twee mensen precies hetzelfde kunnen eten. De één wordt zwaarder, de ander blijft op zijn/haar huidige gewicht.
“Zonder omega 3 vetzuren is het optimaal functioneren van het menselijk lichaam niet mogelijk!”
Het is dus belangrijk om je metabolisme hoog te houden. Hiervoor zijn voeding, training en supplementen nodig. Met alleen training kun je je metabolisme niet hoog houden. Het doel is om je stofwisseling de hele dag hoog te houden.
Wordt de productie van hormonen minder naarmate je ouder wordt
Het is een samenspel tussen verschillende hormonen die ervoor zorgen hoe we eruit zien en hoe we ons voelen. De hormoon productie wordt minder naarmate we ouder worden, Al hoewel, die was hoe men altijd dacht. Tegenwoordig komen er steeds meer ‘geluiden’ naar boven, dat de manier van leven hier een grote invloed op heeft. Blijf je ‘actief’ ook op oudere leeftijd, dan blijven je hormonen dat ook. De factoren: voeding, slaap, training, stress, suppletie etc. spelen een grote rol bij het WEL of NIET in balans zijn van je hormonen.
Het bereiken van een goed gewicht
Door je spijsvertering te optimaliseren (waarvan goed kauwen en de tijd nemen voor je eten echt heel belangrijk zijn) en bepaalde voeding te scheiden word je voedsel goed/al stukken beter verteerd. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan omdat de meeste mensen veel klachten ervaren met betrekking tot hun spijsvertering, denk aan:
- Opgeblazen gevoel na het eten (dit is niet normaal ook al heeft half Nederland het).
- Winderigheid
- Boeren
- Een halve wc rol nodig na het toilet bezoek.
- Slechte ontlasting
- Allergieën
- Etc.
Wanneer je je voedsel scheidt en je je maagzuur optimaliseert (je hebt vaak niet door dat dit niet optimaal is en dit kan een hele tijd duren voordat het weer goed is), gaat je lichaam weer doen wat het moet doen. Voedsel wordt goed opgenomen, je komt op een gezond gewicht, je hormonen kunnen weer in balans komen en je gaat je weer goed voelen. Afhankelijk van je leefstijl de afgelopen jaren kan dit een lang of korter proces zijn.
Een GOUDEN REGEL die we iedereen mee willen geven is: eet je drinken en drink je eten. Zorg ervoor, dat hetgeen je lichaam in gaat, goed gemalen is en omringd door speeksel, dit is stap 1 in het spijsverteringsproces. Doe dit niet met voornamelijk zure producten, dit kan ten koste gaan van je gebit.
Hormonen en het belang van vetten
De afgelopen jaren heeft iedereen gehoord om vetvrij en vetarm te eten, maar vetten hebben meerdere belangrijke functies in het lichaam. Het zijn onder andere de bouwstenen voor hormonen, hersenen en myeline (het zenuwstelsel, waaruit alle aansturing start). Ook beschermt het de organen, zorgt het voor isolatie van het lichaam en zorgt het voor energie en een gezonde huid. We kunnen vetten onderscheiden in:
- Verzadigde vetten (boter)
- Enkelvoudig onverzadigde vetten (olijfolie)
- Meervoudig onverzadigde vetten (visolie en lijnzaadolie)
Omega 6 en omega 6 zijn meervoudige onverzadigde vetzuren. Deze zijn super belangrijk voor het goed functioneren van het menselijk lichaam. Ook zijn ze essentieel, dat wil zeggen dat het menselijk lichaam ze niet zelf aan kan maken. Je moet deze vetten binnenkrijgen door middel van voeding of suppletie. Wat opvalt uit voedingsanalyses van voeding van onze ‘voorouders’, is dat er een groot verschil zit in de hoeveelheid omega 3 die ‘zij’ en ‘wij nu’ binnenkrijgen. Wees ook kieskeurig voor welke vorm van omega 3 (visolie) je gaat. Een hoog gehalte aan DHA en EPA is van groot belang, deze zorgen bijvoorbeeld voor een verminderde vetopslag in de vet cellen.
Hormonen en visolie
Hormonen hebben ook een verband met visolie of essentiële vetzuren. Enkele voordelen van visolie zijn de onderstaande en hopelijk begrijp je dan wat het effect hiervan kan zijn op je hormonen:
- Visolie verhoogt de stofwisseling
- Het zorgt voor een betere insulinegevoeligheid van de cellen
- Visolie stimuleert groei
- De DHA kan een verhoogde bloeddruk verlagen
- Het verbetert de zuurstoftransport
- EPA in visolie reguleert de bloedvoorziening in de hersenen, deze zijn van noodzaak bij een goede focus
- Visolie verhoogt het gelukshormoon (serotonine) in het lichaam.
- De vet verbranding genen worden geactiveerd
- Hoogwaardige kwaliteit van vloeibare visolie is essentieel, capsules moeten eerst verteerd worden, als je al een goed maag-darmstelsel hebt. Vloeibare visolie is veel directer.
Een tekort aan essentiële vetzuren zal leiden tot diverse problemen in het lichaam. Zonder omega 3 vetzuren is het optimaal functioneren van het menselijk lichaam niet mogelijk!
Voor meer informatie over vetten en visolie klik je op de link.
Zwanger worden lukt niet
Als zwanger worden niet lukt kan een tekort aan visolie hier een rol in spelen. Eten volgens de richtlijnen van ons 21 dagen programma kan er een grote rol in spelen om ervoor te zorgen dat je/jullie WEL zwanger word(en)t. Als je lichaam gezonder wordt (door ons programma), dus de darm wordt beter, je zenuwstelsel wordt beter, de opname van voedingsstoffen wordt beter, je hormonen komen onder andere hierdoor meer in balans. Dan kan het lichaam zich weer bezighouden met ‘nieuw leven’. De visolie is hierbij van cruciaal belang voor het zenuwstelsel, ook van het kindje, dus bij een tekort hiervan zal het lastiger zijn om zwanger te worden.
Soms ‘komt het door de man’ dat het zwanger worden niet lukt, dan zet je hem strak op de principes van ons programma, wil je de kansen nog meer vergroten, dan gaan jullie allebei ‘leven volgens de principes’. Dit is een natuurlijke manier waardoor het lichaam weer gaat doen, wat het ‘moet doen’. Er zijn altijd uitzonderingen, maar je hormonen in balans brengen, je lichaam herstellen en een gezonde leefstijl kunnen wonderen doen!
Hormonen en darmen
Darmen worden gezien als je primaire immuunsysteem en hebben dus ook een connectie met hormonen! Veel lichamelijke klachten ontstaan door een zwak maag-darmstelsel. Werkt onze darmflora niet optimaal dan kunnen er allerlei klachten ontstaan als:
- Allergieën
- Intolerantie
- Diarree
- Vermoeidheid
- Verminderde weerstand
- Eczeem
- Etc.
Dit heeft weer een groot effect op onze hormonen. Ondervind je eenmaal klachten dan is er vaak meer voor nodig dan ‘alleen gezond gaan eten’. Als doktoren niet meer weten waar de klacht vandaan komt, krijg je vaak de stempel prikkelbare darm of lekkende darm. In deze gevallen is het aan te raden om volgens de principes van ons programma te gaan eten, waardoor darmklachten vele malen minder worden of zelfs verdwijnen. Hoe snel het beter gaat hangt er mede vanaf hoe strikt je het programma volgt en hoe lang je al darmklachten ervaart.
Een goede darmflora is afhankelijk van: kleine maaltijden per dag, gevarieerde voeding, beperkte vleesinname, verse groentes, beperkte inname van ‘slechte suikers’, beperkte inname van alcohol etc. Nogmaals als je eenmaal al klachten aan je darmen ervaart is er meestal meer nodig dan alleen gezond eten om dit te herstellen.
Voor meer informatie over aanhoudende darmklachten klik je op de link.
Je hebt veel invloed op je insuline gevoeligheid
In dit artikel willen we je wat informatie meegeven over de rol van bepaalde hormonen in het menselijk lichaam. De hormonen die we met je door gaan nemen zijn: Insuline, Cortisol, Schildklier hormoon, Oestrogeen, Testosteron, Groeihormoon
Insuline reguleert de bloedsuikerspiegel, verhoogt de stofwisseling van koolhydraten en zorgt voor vet opslag. De meest bekende ‘insuline problemen’ zijn bekend in de vorm van diabetes. Niet alleen koolhydraten hebben een effect op de insulinespiegel, ook eiwitten en vetten hebben daar effect op. De koolhydraten zorgen voor een snelle stijging van deze insulinespiegel. Zoals je kunt lezen heb je dus een grote invloed op je eigen insuline gevoeligheid.
Je kunt je insuline gevoeligheid bijvoorbeeld vergroten door: je voeding aan te passen, de keren die je per dag eet aan te passen en ook sport heeft invloed op je insuline gevoeligheid.
Er zijn tijdens ons programma meerdere mogelijkheden waardoor we de insulinespiegel kunnen ‘balanceren’ zonder hoge pieken en diepe dalen. Het eten van meerdere kleine maaltijden per dag + het eten van vezels hebben hier bijvoorbeeld invloed op.
Ook nemen we producten met je door die juist grote invloed hebben op snelle stijgingen van de insuline levels. Snoep, frisdrank en sap hebben hier een grote invloed op.
Oorzaken van insuline ongevoeligheid kunnen zijn:
- (Zwaar) overgewicht
- (Langdurige) stress
- Leeftijd (of veranderde leefstijl naarmate de leeftijd vordert)
- Diëten
- Medicijnen
- En meer!
Symptomen diabetes
De naam diabetes klinkt iedereen wel bekend in de oren. Insuline ongevoeligheid speelt hier een grote rol in. Insuline ongevoeligheid wordt in grote mate veroorzaakt door leefstijl. Wanneer de alvleesklier niet meer kan voldoen aan de insuline vraag, spreken we van diabetes.
Enkele symptomen van een voorstadium van diabetes zijn: veel dorst, veel plassen, veel honger en een verstoord zicht. Een verhoogde bloedsuikerspiegel is niet bevorderlijk voor je gezondheid, dus komen deze symptomen je bekend voor? Dan is het verstandig dit te laten checken bij je huisarts.
Helaas neemt diabetes de afgelopen jaren steeds meer toe, ook bij kinderen. Zorg ervoor dat je je insuline hormoon ‘onder controle’ houdt. Straks gaan we het ook met je hebben over het groeihormoon, dit is de tegenpool van insuline. Is insuline hoog, dan is het groeihormoon laag (en andersom). Zo zie je gelijk dat de hormonen effect op elkaar hebben.
Cortisol en stress
Cortisol en stress zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Cortisol is het stresshormoon, het zorgt voor de stofwisseling van eiwit, vet en koolhydraat, ook heeft het een ontstekingsremmende functie. In periodes van stress wordt cortisol in overvloed geproduceerd. Cortisol breekt onder andere vetvrije massa af, waaronder spiermassa. Dit zorgt weer voor een verlaging van je metabolisme. Cortisol is bij voorbaat niet slecht, tenzij er te veel van vrij komt. Door bovenstaand voorbeeld zie je dat je metabolisme en hormonen ook met elkaar in verband staan. Ook heeft cortisol een negatief effect op andere hormonen, namelijk: testosteron en groeihormoon. Dit houdt simpel gezegd in: zijn corisol (en insuline) ‘hoog’ of dominant aanwezig in je lichaam, dan zijn automatisch testosteron en het groeihormoon (positieve hormonen minder dominant aanwezig of ‘laag’. Verderop in het artikel zullen we deze 2 hormonen ook kort met je doornemen.
Bij chronische stress zal het gehele hormonale stelsel in disbalans komen. Het is dus zeer belangrijk om stress zo veel mogelijk te beperken in je leven. Weinig of minimale stress hebben / ervaren is echt super belangrijk voor je gezondheid en kan echt wonderen doen. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Soms is het echt nodig om tegen mensen te zeggen:
- Dat ze een andere baan moeten zoeken
- Of een andere privé situatie moeten creëren. Soms zie je mensen echt letterlijk leeglopen wanneer ze weggaan bij hun partner. (al is dit in veel gevallen: makkelijker gezegd, dan gedaan).
Door middel van voeding, suppletie en sport is het mogelijk om de cortisol te doen ‘verminderen’. Sport speelt hier ook een rol in. Hier besteden we ook aandacht aan, hoe dit mogelijk is. Personal training is hier uitermate geschikt voor.
Cortisol en insuline
In dit artikel is al vaker besproken dat hormonen effect op elkaar kunnen hebben. Bij cortisol en insuline is dit ook het geval. Om een voorbeeld te noemen: Chronische stress zorgt voor verhoogde levels van cortisol. Cortisol heeft invloed op de insulinegevoeligheid. Deze invloed is negatief, waardoor insuline + de massa vet van het lichaam zullen stijgen. Het lichaam ervaart dit als stress, waardoor de levels van cortisol nog meer omhoog zullen gaan.
Oestrogeen vrouwelijk hormoon
Oestrogeen staat bekend als het vrouwelijk hormoon. Oestrogeen is onder andere verantwoordelijk voor de verandering van een meisje in een vrouw. Maar ook voor mannen is oestrogeen van belang, bijvoorbeeld in de vorm voor gezonde botten.
Oestrogeen zorgt onder andere voor vetopslag. Helaas bestaan er ook, zogenoemde xeno-oestrogenen (plastic, oplosmiddelen, soja, pesticiden). Vanuit onze voeding en het milieu krijgen we deze veel binnen. Bij overgewicht zie je tegenwoordig bij mannen en kinderen steeds meer de ‘bekende’ man-boobs. Hierin spelen xeno-oestrogenen een rol.
Fitness volgens bepaalde principes en bijvoorbeeld macha thee, in de vorm van antioxidanten, kunnen hier een rol in spelen om je te ‘weren’ tegen xeno-oestrogenen.
Menstruatiecyclus
De menstruatiecyclus is een feestje voor hormonen. Dat is voor veel vrouwen algemeen bekend en ook voor ‘de vriend’ kan dit een herkenbaar terugkomend ‘feestje’ zijn. Symptomen van de menstruatiecyclus zijn:
- Grote hunkering naar zoetigheid
- Stemmingswisselingen
- Irritatie
Heb je overmatig veel last van PMS (premenstrueel syndroom) dan kan suppletie van calcium de PMS symptomen doen verminderen. Visolie speelt hierin een zeer grote rol (hunkering naar zoetigheid, irritatie, stemmingswisselingen).
Voor meer informatie en symptomen van een oestrogeen disbalans klik je op de link.
Groeihormoon het verjongingshormoon
Het groeihormoon wordt ook wel het verjongingshormoon of het vetverbrandingshormoon genoemd. De naam groeihormoon zegt het eigenlijk al, het stimuleert de groei van alle lichaamsweefsels. Ook versnelt het de eiwit- en vetstofwisseling en verlaagt het de koolhydraat stofwisseling. Groeihormoon zorgt voor een vermindering van vetmassa, spiermassa neemt toe, je hartfunctie verbetert, de genezing van wonden versnelt en de sportprestaties nemen toe. Ook heeft het groeihormoon een positieve invloed op hoe je je voelt. Het is niet alleen maar positief, een te veel aan groeihormoon kan ook negatieve gevolgen hebben. Balans is altijd belangrijk.
Groeihormoon bepaalt ook mede hoe we slapen, tijdens de slaap en dan voornamelijk tijdens het eerste deel van de nacht, wordt groeihormoon het meest geproduceerd. In dat opzicht heeft cortisol (stress) weer een negatief effect op het groeihormoon omdat je in periode van stress vaak minder goed slaapt. Hier gaat weer het verhaal op van de vicieuze cirkel waar je in terecht kunt komen en waarbij balans belangrijk is.
Oma heeft misschien ooit wel eens gezegd dat goed slapen belangrijk is en dat de uren voor 12 uur middernacht dubbel tellen. Daarin kunnen wij oma alleen maar gelijk geven. Wil je er goed uitzien op het strand? Optimaliseer dan je slaap. Wanneer je niet goed slaapt is je groeihormoon productie niet optimaal waardoor het haast onmogelijk is om ‘goede’ lichaamssamenstelling te krijgen.
Igf 1
Groeihormoon stimuleert de lever om igf 1 te produceren. Dit heeft een zeer sterke werking op de vetverbranding. Daarom is het van belang om voldoende groeihormoon te produceren. Vet cellen hebben ‘ontvangers’ voor groeihormoon en voor igf 1. Stimuleer je deze dan zorgt dat ervoor dat je vet niet op gaat slaan, maar gaat gebruiken voor energie. Zo zie je weer dat je alles met elkaar in verband staat.
Om je lichaam het signaal te geven om het igf 1 hormoon ‘aan te maken’ is een specifieke trainingsprikkel nodig. We weten bijna zeker dat veel mensen deze prikkel niet ‘ervaren’ tijdens hun reguliere trainingen, zelfs als je al ‘jaren’ aan fitness doet.
Dat je iets al vele jaren doen, wil niet zeggen dat je het juiste doet of dat je er goed in bent. Een jongetje van 5 jaar kan beter in voetbal zijn dan iemand die al 20 jaar op voetbal zit.
Wil je weten welke sport prikkel we bedoelen? Maak dan een afspraak voor personal training.
Schildklier en je metabolisme
De functie van de schildklier is je metabolisme verhogen. Vaak krijgen mensen de ‘aandoening’ een te traag werkende schildklier opgelegd. Maar dat de schildklier te traag gaat werken is in veel gevallen een reactie op onze leefstijl. Het is niet zo dat je 20 kilo bent aangekomen omdat je een te traag werkende schildklier hebt. Dit is wel wat je regelmatig hoort op ‘verjaardagen’.
We hebben overgewicht, doen niet tot nauwelijks aan beweging en door ons overgewicht gaan we wederom één of ander dieet volgen. Hierdoor verlaag je je stofwisseling en ervaar je vaak minder energie, omdat je hierdoor ook te weinig belangrijke voedingstoffen binnen krijgt. De hersenen laten hierdoor de schildklier een mindere hoeveelheid schildklierhormonen produceren. Op een gegeven moment voel je je ‘zo slecht’ dat je stopt met je dieet. Je gaat weer ‘normaal eten’, zoals je voorheen deed, waardoor je lichaamsgewicht binnen no-time weer terug bij af is.
Na een tijdje ga dit hele proces opnieuw volgen, het gevolg hiervan is dat je schildklier steeds minder goed gaat werken (traag gaat werken). Na elk nieuwe poging word je, zwaarder en zwaarder en heb je je schildklier zeer negatief beïnvloed.
Trage schildklier symptomen
Trage schildklier symptomen kunnen ontstaan, zoals hierboven is te lezen, door één of meerdere diëten. Nog meer redenen voor een traag werkende schildklier kunnen zijn:
- Ziektes
- Voedingstekorten
- Stress
- Milieuvervuiling (lucht en grond vervuiling in de vorm van chemicaliën)
Schildklier klachten vrouwen
Veel vrouwen hebben last van een niet goed werkende schildklier, gemiddeld 10 keer zo vaak als mannen. Er gaan verhalen ‘in de rondte’ dat dit een verband kan hebben met het feit dat veel meer vrouwen een dieet volgen dan mannen.
Chronische stress is tegenwoordig meer een gewoonte dan een incident. Oorzaken hiervan zijn: werkdruk, slechte voeding, weinig slaap, aankomen. Ga je vervolgens op dieet, dan is dit vaak het begin van het einde. Er kunnen natuurlijk meerdere en ook andere oorzaken zijn van een niet goed werkende schildklier. Een trage of niet goed werkende schildklier zal via het hormoon insuline en cortisol een negatief effect hebben op de testosteronproductie. Het volgende hormoon waar we het over gaan hebben is testosteron.
Testosteron het mannelijke hormoon
Testosteron staat bekend als het ‘mannelijke’ hormoon net zoals oestrogeen bekend staat als het ‘vrouwelijke’ hormoon.Testosteron kan omgezet worden naar oestrogeen in de vorm van aromatisering (mannen krijgen een vrouwen lichaam). Wanneer het lichaamsgewicht toeneemt, speelt dit een rol. Bij mannen zie je dit in de vorm van: mannen met ‘borsten’.
Testosteron heeft voornamelijk invloed op de spiermassa en de lichaamssamenstelling, dus hoe ziet je lichaam eruit op het strand. Ook speelt testosteron een rol bij:
- Je energie level
- Heb je zin om te trainen
- Je libido
Wil je hormonale balans bereiken, dan is testosteron van groot belang.
Voor meer informatie om je testosteron te verhogen klik je op de link.
Aromatisering
Wanneer testosteron omgezet wordt tot oestrogeen spreken we van aromatisering. Helaas komen mannen en ook jonge kinderen met ‘vrouwenborsten’ steeds vaker voor. Vaak gaat dit samen met het toenemen van het lichaamsgewicht.
Insuline problemen, langdurige stress en geen tot weinig training zorgen er mede voor dat cellen minder gevoelig worden voor het hormoon testosteron. Wil je de gevoeligheid voor testosteron vergroten? Dan is het tegenovergestelde van belang om te doen: Slaap voldoende, ga trainen en zorg voor gezonde voeding.
De in dit artikel besproken onderdelen: diabetes, ongevoeligheid voor insuline, stress en een hoge bloeddruk (insuline) zorgen allemaal voor een verminderde productie van testosteron. Hormonale balans speelt hierbij dus in alle opzichten een zeer belangrijke rol.
Breng je hormonen in balans
In dit artikel staat informatie over meerdere hormonen en wat voor invloed ze kunnen hebben op jou als persoon, je gezondheid en hoe je voelt. Herken je bepaalde symptomen? Heb je al meerdere dingen geprobeerd om ervan af te komen, maar is dit nog niet gelukt? Bij BuitenFit Haarlem helpen we je graag verder.
Aan de hand van een 21 dagen programma, waarin je SUPER VEEL nuttige informatie ontvangt, ga je zelf ervaren wat leefstijl kan doen om je hormonen in balans te brengen. Na deze 21 dagen ervaar je zelf de voordelen en wil je vaak niet meer anders.
Voor meer informatie, bekijk deze link over het in balans brengen van je hormonen.
- Waarom val ik niet af – lees er alles over
Deze kennis hebben we gekregen door het volgen van de opleidingen van: Overload Worldwide
Met dit 6 weken programma breng je jouw hormonen in balans
Met ons specifieke programma van 6 weken brengen we jouw hormonen in balans. Je gaat al onwijs veel gezondheidsvoordelen ervaren binnen dit programma.
Bij serieuze gezondheidsklachten zijn 6 weken niet genoeg. Gemiddeld genomen staat voor 1 jaar klachten, 1 maand ons programma volgen. WEL ga je binnen deze 6 weken zo veel gezondheidsvoordelen ervaren, waardoor de motivatie om hiermee door te gaan: GROOT is.