Breng je hormonen in balans

Heb jij een hormonale disbalans en ervaar je daarbij meerdere fysieke en/of mentale klachten? Hormonen zijn van grote invloed over hoe we ons voelen, hoe we ons gedragen, onze psyche/stemming, of afvallen lukt, of je schildklier goed werkt etc. Maar andersom hebben ook de staat van je darmen en je lichaamssamenstelling (veel vet of veel spiermassa) invloed op je hormonen. Het is een vicieuze cirkel die met elkaar in verbinding staat.

Hormonen spelen een belangrijke rol in een sterk en gezond lichaam, maar ook zeker in hoe je je voelt. Lukt het je maar niet om van je gezondheidsklachten af te komen op een natuurlijke manier? Daar speelt de balans tussen allerlei hormonen een belangrijke rol in. Wil je je beter en gezonder voelen en doe je daar al zo lang je best voor? Ook dan spelen hormonen een belangrijke rol.

Hormonen zorgen namelijk onder andere voor:

 • Metabolisme (stofwisseling)
 • Vetopslag
 • Spieromvang
 • Kracht
 • Eetlust
 • Het gewicht op de weegschaal
 • Hoe je je voelt, enzovoort.

Diabetes (heeft een connectie met het insuline hormoon), chronische stress (heeft een connectie met cortisol), een laag metabolisme (heeft onder andere een connectie met de schildklier), ‘Men boobs’ (heeft een connectie met oestrogeen/testosteron), slecht slapen, niet afvallen of aankomen (heeft een connectie met groeihormoon en een combinatie van meerdere hormonen). Eigenlijk hebben ook alle hormonen een effect op elkaar en een effect op allerlei lichamelijke functies. Denk daarbij aan het volgende voorbeeld:

Stel je voor: je zit in een orkest en de trompet speelt constant uit het ritme, reken maar dat je dat hoort en dat dat effect heeft op hoe de rest van het orkest klinkt.

Hormonale disbalans

Een hormonale disbalans kan meerdere effecten hebben op je gezondheid. Als je hormonen eenmaal uit balans zijn kunnen allerlei vervelende klachten ontstaan, waar je opgegeven moment maar moeilijk van af kunt komen.

Eigenlijk hebben je hormonen ook effect op elkaar. Het kan een vicieuze cirkel zijn waar maar moeilijk uit te komen is.

Heb je meerdere klachten? Dan is alleen gezonder eten vaak niet meer genoeg om van je klachten af te komen!

Wil je van je hormonale disbalans en van je klachten af komen op een natuurlijke manier? Dan zul je je hormonen in balans moeten brengen. En wij kunnen je daar uitermate goed bij helpen!

Een hormonale disbalans kan heel vervelend zijn.

Hormonale disbalans vrouwen en mannen

Voor veel vrouwen zijn hormonale ‘schommelingen’ een zeer bekend verschijnsel tijdens de menstruatiecyclus. Hierdoor kunnen vrouwen maandelijks ervaren wat voor invloed hormonen hebben op hoe je je voelt en hoe je je gedraagt. Maar ook mannen hebben te maken met een hormonale disbalans.

hormonale disbalans

Een oestrogeen hormonale disbalans bij mannen kan zich uiten in men-boobs of mannenborsten.

Als voorbeeld: oestrogenen staan bekend als het vrouwelijke hormoon, maar wanneer mannen een slechte leefstijl hebben en niet de juiste sportieve prikkel geven aan hun lichaam, kunnen oestrogenen de overhand nemen. Hierdoor ontstaan bij mannen letterlijk men-boobs. Er is een hormonale disbalans en hierdoor krijgen mannen letterlijk kenmerken van een vrouwen lichaam (men-boobs).

“Geen opgeblazen gevoel meer na het eten. Het is niet normaal dat je dit voelt, ook al heeft half Nederland hier last van”

Symptomen oestrogeen disbalans

Wanneer je last hebt van een oestrogeen hormonale disbalans kun je de volgende symptomen ervaren:

 • Voor vrouwen: ‘een dikke(re) onderkant’ vergeleken met de bovenkant van je lichaam (veel) vetmassa). Veel vet vasthouden op de kuiten, bovenbenen en billen.
 • Voor mannen: man-boobs of mannenborsten (veel)vetmassa). Veel vet vasthouden op de borsten.
 • Stemmingswisselingen
 • Cellulitis
 • Nervositeit
 • Prikkelbaar
 • Vocht vasthouden
 • Snel(ler) oud worden
 • Langzaam herstel
 • Slaapproblemen
 • Snelle gewichtstoename in relatief korte periode(s).

Oorzaken van een oestrogeen hormonale disbalans

Enkele oorzaken van een oestrogeen hormonale disbalans kunnen zijn:

 • (Veel) alcohol gebruik
 • Weinig spiermassa hebben
 • Regelmatig aan ‘crash diëten’ doen
 • Voedingstekorten
 • (Regelmatig) cardio training doen
 • Gebruik van de anticonceptiepil
 • Piercings
 • (Veel) stress
 • Overmatige suiker inname
 • Overmatige koolhydraat inname

Dit is een voorbeeld van een hormonale disbalans. Wanneer wij aan de slag gaan met je hormonen in balans brengen kijken we naar veel meer hormonen als: testosteron (mannelijk hormoon), groeihormoon, insuline, cortisol, en de schildklier.

Hormonale disbalans met vervelende gevolgen

Hormonale disbalans kan zelfs zo vervelend worden dat je niet meer weet wat je ermee aan moet. Je hebt al van alles geprobeerd om van je ‘klachten’ af te komen, maar je komt er maar niet vanaf. Dan is het tijd om je hormonen in balans te brengen, maar hoe?

Als je niet weet wat je moet doen kan het super ingewikkeld zijn, maar bij BuitenFit Haarlem kunnen we je de juiste tools meegeven waardoor je zelf gaat ervaren dat je hormonen weer in balans kunnen komen.  Waardoor je weer stukken beter in je vel gaat zitten! En VEEL minder tot geen klachten meer ervaart

Hoe brengen we je hormonen weer in balans?

We stemmen alles af op JOUW persoonlijke hormonale disbalans. Aan de hand van een vragenlijst en een huidplooimeting op 12 verschillende punten van je lichaam.

De resultaten van de verschillende huidplooimetingen geven een beeld van jouw hormonale disbalans / situatie. Uit de metingen wordt bepaalde informatie gehaald. Welk hormoon op het moment van meten het meeste uit balans is en een invloed heeft op jouw specifieke klacht(en).

Op basis van deze meetgegevens, gecombineerd met een door jezelf ingevulde vragenlijst. Zal er een Hormonaal systeem worden ingezet. Dit systeem zal door middel van de ontvangen informatie en enkele berekeningen, tot een heel specifiek en voor jou persoonlijk protocol / plan van aanpak komen.

Na 4 tot 6 weken zal dit proces worden herhaald om de vorderingen in kaart te brengen en om te kijken of we hier en daar kunnen bijsturen. Het kan heel goed zo zijn, dat de geconstateerde disbalans van 4 tot 6 weken geleden al zo goed ‘bijgetrokken’ dat het zinvol is om het één en ander aan te passen. Misschien voert op dat moment een andere hormonale disbalans de ‘boventoon’, waar we onze focus op gaan richten.

Laag voor laag pakken we je hormonale disbalans aan

“Je kunt het vergelijken met een laag voor laag afpellen van een ui. Hormoon voor hormoon (op een natuurlijke wijze) zal op deze manier in balans worden gebracht. Terwijl je dit mentaal zult gaan voelen en fysiek, voor de spiegel, zul je steeds meer het gewenste resultaat gaan zien.

“Je hebt minder wc papier nodig na het toilet bezoek. Het is niet normaal dat je een halve wc rol gebruikt, ook al hebben je broers/zussen, ooms en tantes dit ook”

Leefstijl speelt een grote rol bij een hormonale disbalans

Een hormonale disbalans is vervelend en kan verschillende oorzaken hebben. Uiteindelijk speelt leefstijl een hele grote rol hierin. Maar juist daarom is er ook een hele hoop mogelijk om je klachten weer te herstellen. Alleen moet je hiervoor weten wat je moet doen. Bij BuitenFit Haarlem werken gaan we samen aan de slag en leren we je:

 • Hoe je op een natuurlijke wijze je hormonen kunt uitbalanceren
 • Een plan van aanpak voor een voedingsplan en de invloed van voedingstiming op prestaties en fysieke klachten
 • Hoe je hormonen kunt controleren door middel van training, voeding en supplementen (onze supplementen zijn van natuurlijke biologische vorm). Veel mensen schrikken van het woord: supplementen. Terwijl ze wel ieder weekend 2 flessen wijn naar achter gooien of de geraffineerde suikers en junk food regelmatig in de supermarkt kar te vinden zijn. Het is de wereld op zijn kop.
 • Dat afvallen of krachttoename eindelijk weer een realistische doelstelling zijn, als je hormonen in balans zijn.
 • Omega 3 is ’the missing link’
 • Dat bijna niemands maagzuurniveau op het niveau is wat het zou moeten zijn, waardoor een goede opname van voeding haast onmogelijk is en gezondheidsklachten het (lange termijn) gevolg zijn.
 • Wat de echte superfoods van vroeger zijn, die opa en oma altijd aten.
 • Waarom scheiden van voeding veel meer naamsbekendheid moet krijgen dan het nu heeft.

En veel meer!

Met wie ga je je hormonale disbalans herstellen?

 

hormonale disbalans

Duncan Berends is personal trainer bij BuitenFit Haarlem en begeleid al jaren effectief mensen met hormonale klachten. Trainen en voeding spelen een cruciale rol bij het herstellen van een hormonale disbalans.

Mensen voelden zich slanker, kregen meer energie en zaten een stuk lekkerder in hun vel.

Tijdens jouw Hormonale disbalans route zoomen we in! Hoe werkt het menselijk lichaam nu eigenlijk? Hoe haal je je gewenste resultaten zonder ‘honger diëten’ of ander behandelingen? En misschien wel het aller belangrijkste: Hoe zorg je dat je niet in het jojo-effect terecht komt, waarbij je van dieet, naar dieet leeft (Deze zijn funest voor je hormonen balans en metabolisme). Je raakt gewicht kwijt, maar bent binnen ‘no-time’ weer terug bij af. Met waarschijnlijk meer vetmassa en minder spiermassa.

Bij welke gezondheidsklachten kunnen we je uitermate effectief helpen

Bij de onderstaande gezondheidsklachten kunnen we je uiterst effectief helpen! Het zijn onwijs veel verschillende soorten gezondheidsklachten, dat zit hem in het volgende: omdat we investeren in de basis van gezondheid. We kijken puur naar welke lichamelijke functies we moeten herstellen zodat het lichaam weer optimaal kan gaan functioneren. Geef je het lichaam wat het nodig heeft, dan gaat het lichaam doen wat het wilt doen: leven. Wanneer je bepaalde lichaamsfuncties weer optimaal laat werken (denk hierbij aan het maag- en darmstelsel, vertering en opname) dan heeft het lichaam voldoende energie en kracht over om:

 • te herstellen
 • giftige stoffen ‘naar buiten te werken’
 • energie over om weerbaar te zijn tegen virussen en bacteriën
 • de toevoer om op vanaf cel niveau te herstellen
 • ontstekingen te voorkomen of te herstellen (deze zijn vaak de basis van klachten)

Bij de volgende klachten kunnen we je uiterst effectief helpen / ondersteunen / laten herstellen:

1. Slaapproblemen (Groeihormoon disbalans), 2. Hormonale disbalans, ‘een dikke onderkant’ of ‘men boobs’ (oestrogeen disbalans), 3. Burn out (focus op de darm), 4.Depressie (focus op de darm), 5. Afvallen, 6. Vaak verkouden zijn, 7. Fysieke klachten, 8. Aankomen in gewicht / spiermassa, 9. Moeite om op gewicht te blijven (focus op de darm), 10. Veel zweten (focus op mineralen), 11. Diabetes, 12. Buikvet verminderen, 13. Gluten allergie (focus op darm in combinatie met magnesium tekorten), 14. Darmklachten, 15. Sneller herstellen tijdens revalidatie training, 16. Testosteron disbalans, 17. Migraine (focus op darm in combinatie met magnesium en taurine), 18. Herstellen van ziekte (focus op weerbaar immuunsysteem), 19. Smaakverlies (focus op vitamines en mineralen), 20. Hooikoorts (focus op voeding en zuurstof), 21. Meer energie voor jong en oud, 22. Long covid klachten (focus op darm in combinatie met zuurstof binden), 23.Epilepsie (focus op minder koolhydraten + detox), 24. ADHD klachten (focus op darm en minder koolhydraten), 25. Opgeblazen gevoel (focus op voeding van het 21 dagen programma), 26.Slecht maag- en darmstelsel (focus op maag- en darmstelsel herstellen), 27. Concentratie problemen (focus op voeding en zuurstof), 28. Weinig rust (focus op voeding en zuurstof), 29. Focusproblemen (focus op voeding en zuurstof), 30. Laag libido (focus op testosteron profiel), 31. Moeite met zwanger raken, 32. Geheugen en focus problemen (focus op testosteron profiel in combi met zuurstoftoename), 33. Oorsuizen (mineralen en nek losmaken), 34. Insuline gevoeligheid vergroten, 35. Spieropbouw, 36. Bierbuiken en mannenborsten, 36. Overgangsklachten (focus op oestrogeen profiel), 37. Prostaat klachten (focus op testosteron profiel), 38. Alcohol problemen (focus op detox programma), 39. Thyroid disbalans (schildklier problemen herstellen) 40. Oogproblemen (focus op voeding en behandeling), 41. Bloeddruk verlagen (focus op het 21 dagen programma), 42. ‘Ik word minder slim’ klachten (heeft een verband met zuurstof), 43. Klachten aan je zenuwstelsel (focus op voeding / koolhydraten en detox), 44. Ademhalingsklachten, 45. Veel stress (cortisol disbalans), 46. Examenstress (focus op voeding), 47. Angstaanvallen (focus op voeding: passiebloem en rhodiola of behandeling), 48. Mentale stress (focus op de darmen), 49. Echtscheiding klachten (focus op 21 dagen programma), 50. Slecht immuunsysteem (focus op het 21 dagen programma immuunsysteem versterken), 51. Kramp in je kuiten (focus op magnesium, vocht en eiwitten in de nacht), 52. Mitochondriën herstellen (focus op antioxidanten en de zon), 53. Chemicaliën uit lichaam krijgen (nagel stylistes, mensen die in een parfumzaak werken), 54. Meer witte bloedlichamen krijgen en meer!

Heb je andere klachten die hierop lijken? Of ben je benieuwd of je kunnen ondersteunen bij jouw gezondheidsklachten?

Via ons online formulier kun je al je vragen vrijblijvend aan ons stellen

Je persoonlijke gezondheid staat centraal

Je hormonale disbalans herstellen dat willen we bereiken. Tijdens deze weg staat gezondheid centraal. Er zijn een aantal punten die je al vrij snel (binnen enkele weken) kunt gaan merken tijdens ‘mijn PHP’. Resultaat is de beste motivator!

 • Je verliest vet op plaatsen waar jij dat wilt, als een geheel. Ook wel eens fijn om niet alleen in je gezicht ‘vet te verliezen’.
 • Een slankere taille of eindelijk een platte buik (of zelfs een sixpack).
 • Meer energie.
 • Je slaapt beter.
 • Een betere conditie, meer ‘zuurstof’.
 • Geen opgeblazen gevoel meer na het eten (het is niet normaal dat je dit voelt, ook al heeft half Nederland hier last van).
 • Minder wc papier nodig na het toilet bezoek (Het is niet normaal dat je een halve wc rol gebruikt).
 • Strakkere benen en billen.
 • Je stressniveau gaat omlaag.

Een paar simpele aanpassingen met GROOT resultaat

Om je hormonale balans te herstellen zijn er meerdere processen die een rol spelen. Hoe voel je je, hoe zie je eruit op het strand, wat is je leefstijl, alles speelt mee en heeft effect op je hormonen. Hieronder geven we je alvast enkele kleine tips mee, die in het totaal plaatje van grote invloed kunnen zijn.

 • Drink minimaal 2 a 3 liter water per dag (bij voorkeur wat wat gefilterd is, BRITA). Het overgrote deel van Nederland drinkt te weinig water. Wist je dat je door water te drinken je kracht met 10-15% kan toenemen en dat je uithoudingsvermogen zelfs 20 tot 30% kan toenemen. En heb je weleens van de uitspraak gehoord: “The solution to pollution is dilution” of “De oplossing voor vervuiling is verdunning”. Wanneer je hormonen uit balans zijn kan een grote oorzaak zijn dat je lichaam ‘vervuild’ is (door bijvoorbeeld een jarenlange niet bevorderlijke leefstijl voor gezondheid).
 • Omega 3 en 6 vetzuren. Veel Nederlanders hebben een tekort aan deze ‘geweldige’ vetten. Visolie (in vloeibare vorm) heeft zo ontzettend veel voordelen voor een gezond lichaam. Dit kan de ‘missing link’ zijn voor een gezond lichaam.
 • Drink matcha thee. Matcha thee bevat veel antioxidanten. Ook kan matcha thee DE reden zijn waardoor je wel of niet doorslaapt. Word je elke nacht tussen 01:00u en 03:00u wakker? Dan zou het goed kunnen dat je lever overuren maakt om je lichaam te ‘ontgiften’. Matcha thee kan er een hele belangrijke rol in spelen dat je weer door slaapt. (Mogelijk in combinatie met vitamine C).
 • Zorg dat je voor 22.00u gaat slapen. Slaap en rust zijn daarnaast SUPER belangrijk om je hormonen weer in balans te brengen.
 • DE ECHTE SUPERFOODS! Tegenwoordig word je platgegooid met nieuwste super foods, maar de echte super foods vind je gewoon in de SUPERMARKT. Namelijk: Bloemkool, Broccoli en Spruitjes. Vraag maar eens aan grootmoeders wat ze van deze groenten vindt.

Enkele richtlijnen tijdens de 21 dagen challenge gezondheid optimaliseren

Tijdens het 21 dagen programma ga je eten en leven volgens enkele van de volgende richtlijnen.

 • Je eet zes keer per dag, waarvan 3 keer een hoofdmaaltijd en 3 keer een tussendoortje.
 • Alles mag gegeten worden alleen bepaalde combinaties niet, denk aan: geen eiwitten samen met koolhydraten (uitgezonderd van groentes, die eten we heel veel!).
 • Houd een logboek bij van alle voeding die je eet en van de trainingen die je uitvoert.
 • Train gemiddeld 5 keer per 14 dagen.
 • Je mag zo veel eten als je wilt, honger, willen we zo graag mogelijk vermijden.
 • Alcohol is een NO GO de eerste 21 dagen (daarna maximaal 1 a 2 glazen per week)
 • Vermijd zo veel mogelijk producten met veel suikers.
 • Alles wat vlieg, zwemt, rent, en groen is maar geen ‘barcode’ heeft mag!

Neem contact op of start je 21 dagen programma zelf

Ben je geïnteresseerd geraakt hoe we jouw hormonen weer in balans kunnen brengen? Ik help je graag verder, het is tijd voor resultaat!

Wat gaan we doen tijdens het 21 dagen programma

Tijdens het 21 dagen programma krijg je iedere dag een mailtje met daarin informatie en opdrachten, hoe we je hormonen in balans gaan brengen. Het is belangrijk om tijdens het 21 dagen programma rekening te houden met de volgende punten:

 • In de 21 dagen mails staat SUPER VEEL interessante informatie over gezondheid. Deze informatie krijg je helemaal gratis. Je kunt ervoor kiezen om alles zelf te doen of onder begeleiding van een PHP instructeur.
 • Er zit een voorbereidingstijd aan vast. Het hangt er vanaf in hoeverre je al bekend bent met bepaalde voeding en sport/training. Aan de hand van voeding ‘scheiden’ en een bepaalde manier van trainen komen je hormonen weer in balans. Dit is niet na 21 dagen het geval, dit is een start / kennismaking over hoe het werkt om je hormonen weer in balans te brengen. Afhankelijk van je klachten volg je dit programma langer of korter. Wanneer je tevreden bent over hoe je je voelt of genoeg hebt geleerd, zit het programma er voor jou op.
 • De eerste 7 dagen ben je een beetje zoekende, daar moet je doorheen, daarna zal alles veel meer een gewoonte worden. Na 7 dagen horen we deelnemers vaak zeggen: ‘Oh, is dit het’.
 • De trainingen zijn andere trainingen dan je gewend bent, dit zijn puur trainingen om je hormonen in balans te brengen.
 • We gaan heel veel natuurlijke producten eten + één en al groenten, SUPER GEZOND! (Omdat groenten in verhouding de duurdere producten zijn in de supermarkt, is het handig om dit in te calculeren van te voren).
 • Naast het scheiden van voeding en training, start je met de supplementen: Visolie, fundazymes (enzymen om je vertering te optimaliseren, dit is bij de meeste mensen een MUST DO en multivitamine. (Houd er rekening mee, dat je voor dit starterspakket aan supplementen ongeveer €110,00 kwijt bent, dit is inclusief de totale prijs van €250,00).

De ervaring leert dat er tijdens deze 21 dagen veel vragen komen. Het is aan te raden dit onder begeleiding van een PHP trainer te doen.

 • Wil je meer weten over hormonen en wat voor effect ze kunnen hebben op je gezondheid? Lees het hier!