In Nederland eten we weinig groente
Waarom is het belangrijk om groente te eten? Er zitten vitamines, vezels en mineralen in. Het eten van voldoende groente heeft volgens verschillende onderzoeken een positief effect op je gezondheid. Ze verlagen onder andere je bloeddruk, je cholesterol en verkleinen de kans op hart- en vaatziekten.
Bij BuitenFit Haarlem zijn we op dit moment sinds een jaar bezig met het aanbieden van 21 dagen programma’s voor een gezond, sterk en vitaal lichaam. En groente eten staat hierin centraal, we adviseren om voor de groene varianten te gaan. Binnen 21 dagen leren mensen super veel over hoe het maag en darmstelsel werkt, hoe je je eten het beste kunt opnemen en verteren en wat voor effect dit heeft op je gezondheid en vitaliteit. Uiteindelijk gaat het er niet om, wat je eet, maar wat je opneemt. Of je doelstelling nu: afvallen, aankomen in spiermassa, meer energie, beter slapen, betere ontlasting, minder depressie klachten enzovoort, voor onwijs veel klachten is ons 21 dagen programma een must do! Super leerzaam en een aanrader voor iedereen. Wil je meer lezen over ons 21 dagen programma, druk dan op de link.
“Hoe vaak we het van te voren ook zeggen en benoemen, iedereen gaat keer op keer ‘de mist in'”
Na een jaar vonden we het leuk om eens te kijken naar wat ons is opgevallen aan het afgelopen jaar, het 21 dagen programma aanbieden. Één ding is ons overduidelijk opgevallen. Iedereen maakt in het begin dezelfde ‘fouten’. En die ‘fouten’ hebben met groente te maken. Hoe vaak we het van te voren ook zeggen en benoemen, iedereen gaat keer op keer ‘de mist in’. Daarom is het maar goed dat we onze deelnemers de eerste dagen van het 21 dagen programma foto’s laten maken van wat ze elke maaltijd eten. Zodat we ze goed kunnen corrigeren en attenderen op het feit dat ze: meer groente moeten eten!
Ook horen we in het begin bijna altijd: “Moet ik ook in de ochtend groente gaan eten?” Met soms de opmerking erachter aan: “Dat kan ik niet hoor”. Nadat we de ‘wat’s en waarom’s uitleggen gaat eigenlijk iedereen er wel mee aan de slag. En eigenlijk horen we van iedereen aan het einde van de 21 dagen challenge: “Ohhhh, was dit het nou, het was allemaal goed te doen”. Laatst zei iemand zelfs een keer: “Ik kan niet meer zonder m’n stukje groente in de ochtend”. Van dat soort berichten worden we altijd hartstikke vrolijk!
“Moet ik ook in de ochtend groente gaan eten?”
Als iedereen keer op keer dezelfde fouten maakt, zet dat ons aan het nadenken. In toeval geloven we niet zo daarom zijn we op onderzoek gegaan. We zijn gaan zoeken of we misschien wat informatie konden vinden over Nederlanders en dit onderwerp. En we hebben de volgende informatie gevonden.
Hoe veel groente eten we gemiddeld in Nederland
In 2018 is er een onderzoek gedaan over hoe veel groente verschillende landen gemiddeld per jaar eten. Nederland was vanuit dit onderzoek het slechtst etende groente land van heel Europa, veruit zelfs! De volgende statistieken kwamen daaruit:
- Nederlanders aten volgens dit onderzoek gemiddeld 58 kilo groente per jaar.
- Dat komt neer op gemiddeld 1,12 kilogram per week.
- Per dag is dat: 160 gram groente per dag. Dit is in onze ogen erg weinig.
Dat is zelfs minder als het voedingscentrum adviseert, het voedingscentrum adviseert 250 gram groente per dag en dat vinden we al aan de lage kant. Het WHO adviseert 400 gram groente per dag te eten. In dit artikel, op iglo.nl, vind je een overzicht van cijfers die bovenstaande partijen adviseren.
Hoe veel groente eet Europa
Vergeleken met de rest van Europa aten we in Nederland tijdens dit onderzoek echt heel erg weinig groente. We vragen ons af of dat in de afgelopen jaren is toegenomen. Zelf dragen we ons steentje bij in Haarlem en omstreken om dit percentage te doen stijgen. Groente heeft een verband met vitaliteit, hoe meer bladgroen je eet, hoe vitaler je bent en blijft. Vitamines en mineralen spelen hier een belangrijke rol in.
“Uiteindelijk gaat het er niet om, wat je eet, maar wat je opneemt”
Wil je dus meer vitamines en mineralen binnenkrijgen, dan zul je heel veel meer bladgroen (afwisselend) moeten eten. Je zou er ook voor kunnen kiezen om supplementen toe te voegen aan je voedingspatroon of je gaat voor beide opties. Supplementen zijn nooit een vervanging voor een gezonde leefstijl, maar kunnen wel een goede aanvulling zijn voor bepaalde periodes.
De landen die het meeste groente aten in dit onderzoek waren:
- Kroatië, eet gemiddeld 302 kilo per jaar. Dit komt neer op bij bijna 6 kilo per week.
- Albanië, eet gemiddeld 298 kilo per jaar. Dit komt neer op 5,7 kilo per week.
- Noord Macedonië, eet gemiddeld 269 kilo per jaar. Dit komt neer op ruim 5 kilo per week.
Wat kun je doen om meer groente te gaan eten
We geven je enkele tips om meer bladgroente te gaan eten. Veel ziektes ontstaan door tekorten aan vitamines en mineralen. Dit zou een verband kunnen hebben met het weinig eten van groentes. We geven je enkele tips om meer groentes te gaan eten in je leven. We begrijpen heel goed, als je niet gewend bent om veel groente te eten, dat dit in het begin lastig kan zijn. Daarom hebben we ook wat eenvoudige tips voor, zodat je hier op korte termijn toch profijt van kunt hebben.
- Doe meer met ons super leerzame 21 dagen programma waarbij bladgroente eten één van de belangrijkste dingen is die centraal staat.
- Schep elke avond een extra opscheplepel groente op.
- Begin je dag met een omelet met bladgroen of champignons erdoorheen.
- Eet vaker een kop soep. Je kunt voor de hele week een grote kom soep maken en hier elke dag een beetje van eten.
Breng je maagzuurniveau up tot date
Nogmaals, daarnaast is het super belangrijk om ervoor te zorgen, dat je alles wat je eet, je ook daadwerkelijk op kunt nemen. Zorg ervoor dat je je opname niveau ‘up to date brengt’. Tijdens ons 21 dagen programma gaan we hiermee aan de slag. Je maagzuurniveau speelt hier een belangrijke rol in. Dat je geen last hebt van maagzuur, wilt niet zeggen dat je maagzuur doet wat het moet doen.
In ons 21 dagen programma hebben we een testje waaruit blijkt voor welk percentage je maagzuurniveau nog doet wat het moet doen. Werkt je maagzuurniveau nog maar voor 20% (wat heel realistisch is in deze maatschappij). Reken maar uit hoe veel kilo groente je dan moet eten om vitaal te blijven. Dan kun je namelijk ook maar 20% opnemen van alles wat je eet.
We leggen je graag uit hoe dit werkt en vertellen je daar veel meer over tijdens ons super leerzame 21 dagen programma.