Het belang van vetten en visolie
Onderwerp: Het belang van vetten en visolie
Leestijd: 7 minuten
Het belang van vetten en visolie is ENORM! Dit kan oprecht een life-saver genoemd worden. Wanneer je een grote invloed wilt hebben op je eigen gezondheid is het belangrijk om het belang van vetten en visolie op ons menselijk lichaam te begrijpen. Je kunt namelijk letterlijk het leven van mensen veranderen wanneer ze het belang van vetten en visolie begrijpen een goede vorm van (vloeibare) visolie nemen. Verderop in het artikel over het belang van vetten en visolie nemen we met je door waar je op kunt letten voor een goede vorm van visolie Maar voordat we het belang van vetten en visolie gaan uitleggen leggen we kort iets uit over vetten.
Vet stamt af van het Griekse woord lipos. De betekenis van lipos is letterlijk: vet. Wanneer we spreken over vloeibare vetten dan hebben we het over olie en wanneer we spreken over niet vloeibare vetten dan hebben we het over ‘gewoon vet’.
Vetten leveren energie. Ter vergelijking: vetten leveren twee keer zo veel energie als eiwitten en koolhydraten.
Vetten en de huidige maatschappij
Waarom hebben in onze ogen zo veel mensen lichamelijke klachten in de huidige maatschappij? Leefstijl speelt daar een belangrijke rol in maar ook zeker het niet begrijpen van het belang van vetten en visolie. Daarom leggen we het belang van vetten en visolie in dit artikel haarfijn uit.
Maar nu eerst de aller belangrijkste boodschap uit dit artikel over het belang van vetten en visolie:
De afgelopen 20 jaar heeft de hele bevolking te horen gekregen om vet zo veel mogelijk te vermijden. Het advies was en is vaak nog steeds: eet zo veel mogelijk vetvrij en vetarme voeding. Het grote probleem is alleen dat het lichaam vetten nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Daarnaast hebben de vetarme producten die aangeraden worden, vaak een veel te hoge dosis omega 6, want nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid als omega 3 en omega 6 niet meer in balans zijn. De broodnodige omega 3 vetten zitten juist in de voeding (niet de transvetten) wat niet vetvrij en vetarm is,
Waarom zijn vetten belangrijk
Wij kunnen uren praten over het belang van vetten en visolie, maar je kunt er pas over meepraten als je het belang van vetten en visolie zelf gaat ervaren. Dit kun je ervaren door visolie of essentiële vetzuren te nemen / vaker te gaan eten. Het belang van vetten is groot, maar waarom eigenlijk? Vetten zijn belangrijk omdat ze onder andere zorgen voor:
- Een opslagplek voor energie
- Ze hebben een ondersteunende functie voor de huid
- Isolatie van het lichaam
- Een onderdeel van elke celmembraan (beschermend omhulsel van je cel)
- De bouwstenen van myeline (bouwstenen van zenuwen, hier vindt de aansturing plaats waardoor je als mens kunt functioneren, bewegen etc.)
- Bescherming voor organen
- Het zijn de bouwstenen voor hormonen en de hersenen.
Welke vetten kun je uit voeding halen
Er zijn meerdere soorten vetten die je uit voeding kunt halen, namelijk:
- verzadigde vetzuren (boter)
- enkelvoudig onverzadigde vetzuren (olijfolie)
- meervoudig onverzadigde vetzuren (visolie, lijnzaadolie)
In onze huidige samenleving en als je kijkt naar het gemiddelde eetpatroon van de gemiddelde Nederlander is de balans tussen deze 3 soorten vetten ver te zoeken. Omega 3 en omega 6 vetzuren (meervoudig onverzadigd) worden ook wel essentieel genoemd. Dat houdt in: je hebt deze nodig uit voeding, want het lichaam kan deze niet zelf aanmaken. Wanneer deze omega 3 en omega 6 in balans zijn is er niks aan de hand.
Wat zien we in Nederland
Alleen zien we in Nederland bij de huidige maatschappij dat er een overschot aan omega 6 geconsumeerd wordt en veel te weinig omega 3 binnen komt. Als je het ons vraagt wordt het belang van vetten en visolie veel te weinig ‘aangekaart’ / bekend gemaakt. Het belang van vetten en visolie moet veel meer ‘in the picture staan’.
Leggen we onze hedendaagse voeding onder een vergrootglas dan kunnen we er bijna blind vanuit gaan dat we een tekort hebben aan omega 3 vetzuren. Het supplement omega 3 in de vorm van (vloeibare) visolie is in heel veel gevallen dan ook aan te raden.
Het supplement van visolie (dierlijke vorm) heeft de voorkeur qua gezondheid boven de plantaardige vorm omdat de plantaardige vorm nog omgezet dient te worden naar DHA en EPA.
Enkele eigenschappen van Omega 3 (visolie)
- EPA en DHA zorgen voor een verminderde vetopslag in vetcellen.
- Visolie activeert de ‘vetverbranding genen’.
- Omega 3 is essentieel voor de energie productie.
- Visolie deactiveert de ‘vetopslag’ in de genen.
- De DHA in ‘visolie’ heeft de mogelijkheid om een verhoogde bloeddruk te verlagen.
- Visolie verhoogt het gebruik van de hoeveelheid opgeslagen vet in vetcellen.
- Visolie zorgt voor verminderde ontstekingsverschijnselen als gevolg van bijvoorbeeld fysieke training.
- Omega 3 verbetert de huidconditie.
- Visolie zorgt voor afname van pijn als gevolg van verminderde ontstekingsverschijnselen (de oorzaak/gevolg van bijna alle klachten / ziektes).
- Omega 3 is essentieel in de absorptie van vet-oplosbare vitamines.
- De EPA in visolie reguleert de bloedvoorziening in de hersenen, welke noodzakelijk is voor onder andere een goede focus.
- Omega 3 is essentieel voor gezonde gewrichten.
- Visolie verhoogt de hoeveelheden serotonine (gelukshormoon) in het lichaam. Hierdoor kan visolie de kans op depressies en paniekaanvallen verminderen.
- Omega 3 verbetert het zuurstoftransport (zuurstofopname).
- Visolie kan de kans op hart- en vaatziekten verminderen.
- Omega 3 verbetert de groei.
- Visolie is de perfecte ‘stress fighter’. Het vermindert de productie van de diverse stresshormonen. Dit betekent dat bij eenzelfde hoeveelheid stress minder stresshormonen zullen worden geproduceerd.
- Omega 3 verhoogt de stofwisseling.
- Omega 3 verbetert de insuline gevoeligheid van cellen.
Met andere woorden: THE MISSING LINK in een optimaal voedingsprogramma. Of het nu gaat om afvallen, aankomen, vitaliteit of betere prestaties, deze vetzuren spelen een hele grote rol. Zonder ‘omega 3’ vetzuren is het optimaal functioneren van het menselijk lichaam onmogelijk.
TOTOX waarde visolie
Kies altijd een visolie waarbij de TOTOX waarde laag is. De TOTOX waarde staat voor de toxische waarde van de visolie. In Nederland wordt een TOTOX waarde van 26 nog benoemd als ‘goed’. We zullen eerder een visolie aanraden met een TOTOX waarde van rond de 10 of minder.
Hoge oxidatie waarde visolie
Ook de oxidatie waarde van visolie is belangrijk voor een goede werking ervan in het menselijk lichaam. Oxidatie waarde staat voor versheid van de olie. Waar herken je een visolie aan met een hoge oxidatie waarde? Bij een visolie met een hoge oxidatie waarde stinkt de olie naar vis en boer je het vaak op (dit kan in het begin bij elke visolie soms gebeuren). Wil je een hoge oxidatie waarde voorkomen? Ga voor een lage TOTOX waarde en bewaar de visolie dicht en gesloten in de koelkast.
Ga altijd voor een goede betrouwbare optie, de goedkoopste is zeker niet altijd de beste, maar de duurste optie ook niet! Kies een vloeibare vorm van visolie waarbij de EPA en DHA waarde.
Welke visolie raden wij aan
Wij raden de visolie aan van deze link. Deze visolie is iets hoger in prijs maar van zeer goede kwaliteit met een lage TOTOX waarde van 9,4, geen hoge oxidatie waarde en met een goede dosis aan EPA en DHA..
“High-dose Pharmaceutical-grade fish oil is as close to medical miracle as we will see in the 21st century”
Een beperkte inname van deze vetzuren zal dan ook leiden tot diverse problemen in het lichaam. Supplementen zijn aan te raden omdat, zoals eerder aangegeven, er in de huidige maatschappij tekorten van omega 3 inname is.
Hoe veel vloeibare visolie neem je
We raden iedereen aan die bij ons een leefstijl programma volgt om de eerste 3 weken 2 eetlepels vloeibare visolie per dag te nemen. Ben je heel groot/zwaar of heb je zichtbaar tekorten (denk bijvoorbeeld aan een hele slechte huid of weinig glanzend haar), dan geven we er 3 per dag.
Daarna volstaat 1 eetlepel per dag.
Kun je vloeibare visolie ook aan kinderen geven
Het belang van vetten en visolie geldt ook voor kinderen. Je kunt jonge kinderen (6+) een theelepeltje visolie per dag geven, bij bepaalde klachten. Je kunt dit altijd in overleg met de huisarts doen.
Vergelijk visolie met levertraan
Het belang van vetten en visolie was vroeger WEL duidelijk. Misschien ken je de verhalen van vroeger van oma, die aan haar kinderen altijd een theelepeltje / eetlepeltje levertraan gaf. Hiermee kun je visolie vergelijken.
Waarom vloeibare visolie
Veel mensen hebben in de huidige maatschappij een slecht maag en darmstelsel, daar gaan we hieronder iets verder op in. Wanneer je een slecht maag en darmstelsel hebt (lees je neemt je verteert en je voeding niet optimaal op) zorgt dit voor een slechte opname van hetgeen je in je mond stopt.
Vloeibare visolie neem je makkelijker op dan niet vloeibare visolie. Eigenlijk om speel je eigenlijk een niet optimaal werkend maag en darmstelsel. Zo kun je toch profijt hebben van de voordelen van visolie.
Bij mensen die weinig merken van supplementen van goede kwaliteit, kan dat een reden zijn waarom ze niks merken van supplementen.
Uiteindelijk is het belangrijk om de functies van je maag en darmstelsel te herstellen.
Ook je opname speelt een belangrijke rol
Het belang van vetten en visolie is groot maar speelt zeker een rol met een goede vertering en opname van voeding. Veel mensen en sporters die serieus met hun voeding bezig zijn, boeken weinig tot geen resultaten. Dit is vaak het gevolg van een beperkte opname van voedingsstoffen. Het is dus belangrijk alvorens met een supplement of voedingsprogramma te starten, ervoor te zorgen dat de opname van voedingsstoffen optimaal is.
Er zijn meerdere testen die laten zien dat een beperkte opname onder andere het gevolg is van een tekort aan maagzuur. Hierdoor worden eiwitten, vetten en koolhydraten (die afkomstig zijn uit je voeding) niet voldoende afgebroken en daardoor dus NIET opgenomen. Dit geldt voor diverse vitamines en mineralen afkomstig uit onze voeding maar ook uit supplementen.
Een tekort aan maagzuur kan dus leiden tot een tekort aan essentiële vitamines en mineralen. Deze tekorten kunnen veel klachten opleveren waaronder slaapproblemen als gevolg van een tekort aan zink en/of magnesium. Maagzuur is tevens ons primaire verdedigingsmechanisme tegen schadelijke bacteriën.
Lees via dit artikel alles over je maagzuur niveau
Vond je het artikel over het belang van vetten en visolie interessant? Laat ons weten wat je van het artikel vond in de reacties onderaan dit artikel.