Alle gezondheidsnormen worden bijgesteld
Onderwerp: Alle gezondheidsnormen worden bijgesteld omdat iedereen dikker wordt
Leestijd: 4 minuten
Alle gezondheidsnormen zijn de afgelopen jaren bijgesteld omdat ‘iedereen’ dikker wordt.
‘Wat nu maat 38 is, was vroeger maar 40/42’
‘De BMI meter van nu die een normaal gewicht aangeeft gaf vroeger overgewicht aan’
‘Vroeger was de norm 20.000 stappen per dag, niemand komt daar meer aan, dus passen we het aantal maar aan naar 10.000 stappen per dag’
Functie bepaalt het orgaan! Wat je je lichaam geeft, daar vormt het zich naar. We denken dat we gezonder worden, maar als alle gezondheidsnormen omlaag worden aangepast, is dat dus eigenlijk niet zo.
Een voorbeeld:
‘Algemeen bekend’ is of ‘uit onderzoek blijkt dat: “Je testosteron niveau zakt vanaf een bepaalde leeftijd, want dat zie je in ‘de onderzoeken’ bij iedereen terug”.
Dat is precies de reden waarom je makkelijk kunt verzuipen in onderzoek.
Er wordt een gemiddelde genomen, de uitersten worden ‘weggestreept’ en dat is het resultaat. Terwijl wij juist onwijs veel winst halen uit het resultaat van de uitersten, die mensen zijn interessant, want WAARDOOR vallen ze buiten het gemiddelde.
Onze conclusie zou zijn: Iedereen leeft op dezelfde manier, dus daardoor zakt je testosteron niveau. Daarom kijken we naar de uitersten, die leven anders.
Dat kun je heel mooi terugzien door bepaalde stammen te bestuderen, waar ze op een bepaalde manier leven en waar testosteron niveau niet zakt vanaf ‘deze jonge leeftijd’ bij de gemiddelde Nederlander. We hebben een tijd geleden ingezoomd op stammen waar ze ouder dan 100 jaar worden, de welbekende bleu zone gebieden. Lees meer over de bleu zones gebieden via de link.
Testosteron is belangrijk voor je spiermassa
Testosteron is belangrijk voor de hoeveelheid spiermassa die je hebt om je metabolisme (stofwisseling) hoog te houden, waardoor je in rust meer calorieën verbrand. Het overgrote deel ben je ‘actief in rust’ dus dat is super belangrijk om op gewicht te blijven.
Daarnaast geldt kort door de bocht: als testosteron hoog is, is je groeihormoon (het verjongingshormoon) ook hoog en is cortisol (het stress hormoon) laag. Cortisol staan ook in verband met de hoeveelheid buikvet, dus hoe lager deze is, hoe minder buikvet.
Wil je meer lezen over het belang van testosteron? Bekijk het artikel.
Zo zie je dat alles een verband met elkaar heeft.