Fytronutriënten uit groentes
Fytronutriënten hebben zeer veel gezondheidsbevorderende eigenschappen. Iedereen kent tegenwoordig wel de gezondheidsvoordelen van vitamines en mineralen, maar fytronutriënten zijn minstens zo belangrijk en deze vinden we voornamelijk in groentes en fruit. Fytronutriënten zijn stoffen die voornamelijk voorkomen in planten wanneer ze volgroeid zijn. Daarom komen ze weinig voor in planten die onrijp geplukt worden. Ook komen ze weinig voor in bespoten planten, omdat de plant hierdoor ‘niet getriggert’ wordt om deze belangrijke fytronutriënten aan te maken. Tegenwoordig is het landbouwproces inclusief bespuiten tot aan de eettafel van zulk matig niveau dat er voor maar liefs 50 tot 90% aan fytronutriënten verloren gaat. Wil je ervoor zorgen dat dit proces minder belemmert wordt kun je een aantal dingen doen:
- Start je eigen groente tuintje
- Koop bij de lokale boer omdat het proces van de landbouw tot aan de eettafel minder lang is, vergeleken met de supermarkt
- Zorg voor biologisch eten (dit scheelt iets)
Nogmaals fytronutriënten hebben zeer belangrijke gezondheidsbevorderende eigenschappen hebben voor het menselijk lichaam die niet onderschat mogen worden.
Al een eeuwigheid is de geneeskrachtige werking van fytronutriënten bekend. We gaan in dit artikel enkele belangrijke met je doornemen.
Van te voren willen we aankaarten dan Nederland het slechtst etende groente land van Europa is. Eerder schreven we hier al over. Tijdens onze unieke aanpak van ons gezondheidsprogramma om gezondheid te stimuleren is het eten van veel groente één van de belangrijkste aandachtspunten. Dat zijn we in Nederland niet gewend en daarom is het in het begin soms even aanpassen. Lees in dit artikel over Nederland, het slechtst etende groente land van Europa.
In onze ogen gaat het er niet alleen om wat je eet, maar het gaat er juist om: wat je opneemt. Hierin speelt de rol van je maagzuurniveau een belangrijke rol. Wanneer je maagzuurniveau nog maar voor 20% werkt (wat heel realistisch is bij de gemiddelde mens in Europa) dan neem je dus ook maar voor 20% op wat je eet. Hierdoor moet je in verhouding HELE GROTE PORTIES eten wil je de minimale hoeveelheid binnenkrijgen.
Het is dus belangrijk om je maagzuurniveau up tot date te brengen. Voor meer informatie over je maagzuurniveau en hoe we je hierbij kunnen helpen kun je bovenstaand artikel lezen.
Belangrijke werkingen van fytronutriënten
Belangrijke werkingen van fytronutriënten zijn:
- Ze dienen als antioxidanten. In dit artikel kun je de belangrijke rol van antioxidanten lezen.
- Vergroten de immuun respons.
- Ze verbeteren de communicatie van cel tot cel.
- Tegenwoordig is een oestrogeen disbalans meer ‘normaal’ dan een uitzondering zowel bij mannen als vrouwen. Fytronutriënten kunnen grote invloed hebben in het balanceren hiervan. Lees hier meer over de oorzaken en symptomen van een oestrogeen disbalans.
- Bètacaroteen omzetten in vitamine A.
- Ze zorgen ervoor dat kankercellen afsterven. Ze activeren het eerste verdedigingssysteem van het lichaam tegen kanker.
- Repareren schade aan DNA door blootstelling aan gifstoffen uit het dagelijkse leven.
Hieronder nemen we enkele specifieke fytronutriënten met je door:
Allicine
Allicine heeft antivirale en anti-bacteriële eigenschappen oftewel bacterie bestrijdende of bacterie dodende eigenschappen.
Waar zit allicine in? | Soort groente: |
1. | Knoflook |
2. | Ui |
Carotenoïden
Carotenoïden hebben eigenschappen om maculadegeneratie tegen te gaan ook zijn het zeer krachtige antioxidanten. Maculadegeneratie wordt ook wel ‘de gele vlek’ in het netvlies genoemd waardoor je steeds minder goed gaat zien. Meestal vindt dit plaats vanaf je 50e levensjaar.
Waar zitten carotenoïden in? | Soort groente: |
1. | Spinazie |
2. | Roze grapefruit |
3. | Peterselie |
4. | Sinaasappelen |
5. | Tomaten |
6. | Diep groene, rode, oranje, en donker gele groene |
Verschillende carotenoïden zijn:
Betacaroteem
Betacaroteem is het voorstadium van de vitamine A en is goed voor je gezichtsvermogen. Deze zitten vooral in wortels, pompoen en zoete aardappel.
Astaxantine
Astaxantine zorgt voor een toename van kracht en uithoudingsvermogen (bij mannen) volgens een studie aan het Karolinski Instituut van de Universiteit in Stockholm. Ook heeft astaxantine een beschermende werking tegen UV licht. Waar wordt astaxantine voornamelijk uit gewonnen?
Waar zit astaxantine in? | Diersoort: |
1. | Microalgen |
2. | Krab |
3. | Zalm |
4. | Kreeft |
5. | Krill |
6. | Bij deze dieren zorgt het voor de roze kleur |
Luteïne
Luteïne is cruciaal voor de gezondheid van ogen en kan maculadegeneratie en staar voorkomen. Bij staar is de lens niet meer helder waardoor je wazig ziet.
Waar zit luteïne in? | Soort groente / product: |
1. | Eigeel |
2. | Groene bladgroenten als andijvie en spinazie |
3. | Rode paprika |
Lycopeen
Lycopeen is een zeer sterke antioxidant en wordt in verband gebracht met bescherming tegen prostaatkanker. Ook beschermt lycopeen de huid tegen UV straling en het gaat veroudering van de huid tegen. Lycopeen komt voornamelijk voor in: watermeloen, rode sinaasappels en tomaten.
Indolen
Indolen hebben sterke anti-oxidatieve en anti-carcinogene eigenschappen.
Waar zitten indolen in? | Soort groente: |
1. | Spruitjes |
2. | Bloemkool |
3. | Broccoli |
4. | Boerenkool |
5. | De kruisbloem-familie |
Polyfenolen
Polyfenolen is een benaming voor een grote groep aan: fytronutriënten. Deze hebben een anti-carcinogene werking en beschermen tegen ziekten aan hart en vaten. Ook hebben ze een anti-inflammatoire en anti-oxidatieve werking. Ze komen voornamelijk voor in fruit, kruiden groentes en noten.
Flavonoïden
Flavonoïden hebben meerdere werkingen, namelijk een:
- Anti diarree
- Anti virale
- Anti kanker
- Anti microbiële (levende wezentjes die alleen door een microscoop te zien zijn, als bacteriën)
- Anti inflammatoire (beschermingsreactie van het lichaam op een infectie)
- Anti allergisch
- Ook ondersteunen ze de werking van vitamine C wat ongelofelijk belangrijk is voor een gezond lichaam (lees je hebt meer nodig dan wordt aangegeven als algemene dagelijkse behoefte).
Flavonoïden spelen een belangrijke rol tussen de interactie tussen de plant en de omgeving. Wanneer een plant wordt bespoten (wat zo goed als altijd voorkomt), waardoor het niet wordt blootgesteld aan schimmels, zal weinig noodzaak ondervinden om flavonoïden ‘aan te maken’. Door het hele proces van voedsel maken tot aan de eettafel gaan helaas 50 tot 90% van de broodnodige flavonoïden verloren.
Hieronder nemen we enkele belangrijke flavonoïden met je door:
Anthocyanen
Anthocyanen komen voornamelijk voor in blauwe en rode groente en fruitsoorten, denk hierbij aan frambozen en bosbessen. Daarnaast hebben ze een antioxidatieve werking en verlagen de kans op ziekten aan het hart. Ook hebben ze eigenschappen die ontstekingen remmen. Vanuit de vroegere geneeskunde werden anthocyananen gebruikt tegen leverproblemen en tegen een te hoge bloeddruk. Blauwe bosbessen werden voornamelijk ingezet tegen stoornissen met betrekking tot het zicht, infecties en tegen diarree.
Flavonen
Flavonen komen voornamelijk voor in peterselie en in selderij, deze worden voornamelijk in verband gebracht met het remmen een een oestrogeen disbalans. Bovenin het artikel kun je meer lezen over de oorzaken en symptomen van een oestrogeen disbalans. Hierdoor hebben flavonen een remmende werking op borst- prostaat aandoeningen. Ook bevatten ze ontstekingsremmende factoren en hebben flavonen een positief effect op je hart en bloedvaten.
Isoflavonen
Isoflavonen komen voornamelijk voor in soja bonen (al is het de vraag met betrekking tot de huidige productie van soja bonen of deze bevorderlijk zijn om regelmatig te eten, voor je gezondheid). Ook komen isoflavonen voor in kikkererwten en in pinda’s. Vrouwen in de overgang kunnen baat hebben bij het regelmatig eten van isoflavonen, hierbij heeft het effect op je hart en je bloedvaten.
Quercetine
Quercetine heeft een positief effect op:
- Ontstekingen
- Oxidatieve stess
- Ongewenste celgroei
Dr. A.M. Ekström kwam tot de conclusie dat quercetine maagkanker kon voorkomen, vanuit een grootschalig onderzoek in Zweden. Quercetine komt onder andere voor in groene bladgroentes en in appels.
Liganen
Liganen helpen voornamelijk mee aan het voorkomen van prostaatvergroting. Ook verlagen ze de cholesterolwaardes, bezitten ze antioxidanten en ontstekingsremmers en ze verbeteren de glucosestofwisseling doordat weefsels gevoeliger worden voor insuline.
Salvestrolen
Salvestrolen zijn waarschijnlijk de meest interessante fytronutriënten. Ze komen voornamelijk voor in onbespoten groente en fruit. Als het je tegenwoordig nog lukt om aan onbespoten groente en fruit te komen: go for it!
Waar zitten salvestrolen in? | Soort groente: |
1. | Vijgen |
2. | Basilicum |
3. | Zwarte bessen |
4. | Avocado |
5. | Peterselie |
6. | Sperziebonen |
Salvestrolen worden succesvol ingezet bij kanker en schimmels in en op het lichaam.
Moderne landbouwmethodes
De moderne landbouwmethodes beperken de planten behoorlijk om fytronutriënten te maken, dit komt omdat alle planten bespoten worden. Hierdoor bevatten hedendaagse groentes niet meer de volledige voedingstoffen en bouwstoffen die voor mensen van groot belang zijn voor hun gezondheid.
Uiteindelijk helpen alle kleine beetjes en daarom is het nog belangrijker om de tips uit dit artikel toe te passen voor een betere gezondheid.
Grote tekorten van fytronutriënten, vitamines en mineralen zijn in veel gevallen de voorlopers van chronische ziektes.
Waar is de kwaliteit van voeding van afhankelijk
De kwaliteit van voeding is van de volgende factoren afhankelijk:
- Landbouwmethoden als: de kwaliteit van kunstmest, de kwaliteit van de bodem, bespoten producten als pesticiden, genetische modificatie (hierdoor kunnen ze eigenschappen van een plant aanpassen door een stukje DNA over te brengen van het ene organisme naar de andere), het moment van de oogst en wanneer en na hoe lang het op je bord beland.
- De weg van de landbouw tot je bord: opslagduur, temperatuur van de opslaglocatie, duur van de transport, gewassen of gesneden, zijn er toevoegingen en bewerkingen aan de planten, hoe zijn de planten verhit
Informatie uit dit artikel is verkregen via het boek: Dodelijke leugens, artsen en patiënten misleid. Vind je dit interessant kun je meer over dit onderwerp lezen in het boek zelf.