Wat zeggen de cijfers over corona en overgewicht
Corona en overgewicht hebben een link. Er is van alles te zeggen over corona, iedereen heeft er een mening over. Het is tijd om naar de cijfers te kijken.
Toevallig (of niet) zijn er eind november nieuwe cijfers naar voren gekomen over corona patiënten op de intensive care (IC) in Nederland. Door inzet van alle IC’s in Nederland is dit rapport tot stand gekomen. Wij delen verderop in het artikel het onderzoek versie: 07-12-2021.
Één ding valt ons en ook de Nederlandse Hartstichting op: Er liggen veel mensen op de IC met overgewicht.
De cijfers over corona en overgewicht zeggen het volgende:
Ongeveer 80% van de corona patiënten op de IC heeft overgewicht. In 2020 had zo’n 50% van de volwassen Nederlanders overgewicht. Dit was bij 14,7% van de kinderen tussen de 4 en 17 jaar het geval.
Je krijgt de ’term’ overgewicht bij een BMI van 25 of meer.
40% van de corona patiënten op de IC heeft ernstig overgewicht. In 2020 had zo’n 13,9% van de volwassen Nederlanders obesitas (zwaar overgewicht).
Je krijgt de ’term’ ernstig overgewicht (obesitas) bij een BMI van 30 of meer.
Nu weten we dat een BMI (Body Mass Index) niet alles zegt over je gezondheid. Wanneer je erg veel spiermassa hebt kun je een ’te hoog’ BMI gehalte hebben, wat in dat geval ‘nergens op slaat’ omdat je niet te dik, in de vorm van ongezond, bent. Wanneer je een hele dikke buik hebt en verder heel dun bent, kan je BMI juist goed uitvallen, ook in dat geval geeft dit een vertekend beeld. Je BMI geeft dan: gezond, aan, maar dat staat niet in verhouding met je ‘dikke buik’. Voor meer informatie over je BMI of om je BMI te berekenen klik op de onderstaande knop.
Waarom loop je meer risico met betrekking tot corona als je overgewicht hebt
De Hartstichting geeft de volgende oorzaken waarom je meer risico loopt met betrekking tot gezondheid als je overgewicht hebt:
- Wanneer je overgewicht hebt staat het lichaam altijd ‘aan’. Je lichaam is constant bezig om jou zo goed mogelijk te laten functioneren ondanks alle ‘mankementen’ (overgewicht is hierbij een flink mankement). Vaak is hierdoor je afweersysteem (immuunsysteem) minder sterk. In buikvet komen ‘slechte hormonen’ en stoffen die zorgen voor ontstekingen vrij. Heel veel klachten in het lichaam beginnen met ontstekingen. Je lichaam is constant bezig met deze problemen ‘proberen te herstellen’ omdat je lichaam je gezond wilt houden. Het roeit met de riemen die het heeft en krijgt. Doordat je lichaam te ‘druk is’ met deze ‘overgewicht-problemen’, heeft je lichaam niet de tijd om zich ook nog eens actief bezig te houden met virussen en bacteriën, die je lichaam binnen dringen. Hierdoor ben je kwetsbaarder. Wanneer je je lichaam gezonde voeding van natuurlijke bron met voldoende vitamines en mineralen (zorg dat je deze ook goed op kunt nemen) geeft. Je er daarnaast voor zorgt dat je fit, in shape en in beweging blijft, wat ook zeker een verband heeft met overgewicht, is je lichaam minimale tijd kwijt aan alle processen binnen het lichaam, waardoor je lichaam weerbaarder is tegen ‘indringers’.
- Mensen met overgewicht hebben meer moeite met ademen, ook zijn ze lastiger te beademen op de IC.
- Heb je ernstig overgewicht dan heb je een grotere kans op hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk, slaapapneu of diabetes. Deze aandoeningen verhogen de kans op een ernstiger ziekte verloop. Dit gaat weer gepaard met de informatie die je ook kon lezen bij het eerste punt. Als je lichaam meer ’tijd’ kwijt is om normaal te functioneren, kan het minder weerbaar zijn ten opzichte van andere indringers.
Via de Hartstichting kun je nog 2 mogelijke oorzaken lezen over waarom mensen met corona en overgewicht een groter risico lopen om op de IC terecht te komen. Ze hebben het bij deze 2 punten wel de hele tijd over ‘mogelijk’, dus waarschijnlijk is er nog meer onderzoek nodig om deze punten definiet te bevestigen, daarom vermelden we ze hier niet.
Verderop in dit artikel nemen we enkele punten met je door wat je kunt doen tegen overgewicht.
Bekijk hier het hele onderzoek van Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie, over alle informatie van de afgelopen jaren met betrekking corona en overgewicht op de Nederlandse IC’s.
Het hele onderzoek van Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE)
Overzicht gegevens over afgelopen 2 jaar van NICE
Corona en overgewicht – de cijfers:
- 80% van de corona patiënten op de IC heeft overgewicht (BMI 25+). In Nederland had in het jaar 2020 gemiddeld 50% van alle volwassen inwoners overgewicht. In 2020 had 14,7% van de kinderen tussen 4 en 17 jaar overgewicht.
- 40% van de corona patiënten op de IC heeft ernstig overgewicht (BMI 30+). In Nederland had in het jaar 2020 gemiddeld 13,9% van alle volwassen inwoners obesitas (zwaar overgewicht).
- Afgelopen 2 jaar heeft de gemiddelde corona patiënt op de IC een BMI van 29,6. Dat zit tegen obesitas (zwaar overgewicht) aan.
- Heel veel mensen met een BMI van 25+ of meer overleven Corona. Met goede en gezonde leefstijl adviezen zijn deze mensen ook in staat hun leven weer, redelijk snel, op te pakken als voorheen.
Enkele kanttekeningen onderzoek NICE
Corona en overgewicht – enkele kanttekeningen:
- We zien dat over de afgelopen 2 jaar ongeveer 20% van de mensen met corona op de IC’s in Nederland een ‘gezond BMI’ heeft van tussen de 18,5 en 25. Uit dit onderzoek is niet af te leiden de mensen uit deze categorie eerder neigen naar een BMI van 25 dan naar een BMI van 18,5. Omdat de afgelopen 2 jaar gemiddeld maar 0,58% van de mensen met een BMI van 18,5 of minder op de IC’s lagen, neigen we ernaar dat ook deze groep mensen (met een BMI tussen 18,5 en 25) eerder neigen naar een BMI die tegen de 25 (overgewicht) aan zit. We kunnen dit niet met 100% zekerheid garanderen.
- Ook zijn er in dit onderzoek grafieken te zien met betrekking tot leeftijd. Ouder worden speelt zeker een rol in ‘kwetsbaarder’ worden voor virussen. Maar in de term ‘leeftijd is maar een getal’ kunnen wij ons ook in vinden. Uiteindelijk speelt de manier hoe je met je lichaam om gaat (hoe je leeft, of je aan beweging doet en wat je in lichaam stopt) ook een grote rol. Daarom is deze grafiek voor ons niet heel veel zeggend.
- Overigens is een BMI van 18,5 ook niet per definitie gezond en komt een BMI van minder dan 18,5 gemiddeld genomen erg weinig voor in de samenleving.
Lees hier waarom een BMI niet alles zeggend/allesbepalend is. Het geeft wel een richtlijn.
De Hartstichting geeft ook de onderstaande boodschap mee: De meeste mensen die besmet raken met het coronavirus krijgen milde klachten en herstellen goed. Dat geldt ook voor mensen met overgewicht. Schiet dus niet gelijk in paniek als jou BMI hoger is dan 25. Alles gaat en staat met een sterk, gezond en fit lichaam. Het is belangrijk om je te verdiepen in een gezonde leefstijl.
Wat kun je zelf doen tegen overgewicht
Het klinkt vrij logisch en wij vermelden het eigenlijk al jaren aan mensen die bij ons sporten of een voedingsprogramma volgen, maar inderdaad:
- Investeer in je gezondheid door zo veel mogelijke producten te eten van natuurlijke bron en zo min mogelijk bewerkte voeding (ja, dat kan een flinke uitdaging zijn in de huidige maatschappij, maar het is mogelijk!). Neem je gezondheid zelf in de hand en ga overgewicht tegen met onze interessante en goed bedoelde adviezen. We hebben al onwijs veel mensen geholpen richting een gezonder, fitter en sterker lichaam. In onderstaande artikelen staan veel tips over gezondheid, overgewicht tegengaan en afvallen.
Ga sporten!
- Ga sporten! Sport heeft een onlosmakelijk verband met overgewicht. Samen met gezonde voeding is sport een onderdeel van de oplossing om corona en overgewicht op de IC’s tegen te gaan. Hoe minder overgewicht er is in de samenleving, hoe minder mensen er op de IC terecht zullen komen. Vanuit het onderzoek wat Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) heeft gedaan (we zullen hem nogmaals met je delen) komt naar voren dat:
Afgelopen 2 jaar hebben de gemiddelde corona patiënten op de IC een gemiddeld BMI van: 29,6. Dit zit tegen obesitas (zwaar overgewicht) aan. Vanaf een BMI van 25 krijg je de ’term’: overgewicht, vanaf 30 krijg je de ’term’: obesitas.
Wij van BuitenFit Haarlem vinden het daarom onbegrijpelijk, dat de overheid de burgers van Nederland beperkt in (buiten) sport. Afgelopen jaar hebben we buiten op afstand veilig sport aangeboden op de onderstaande manier (zie het stuk hieronder). Voor ons is het onbegrijpelijk dat we nu geen buiten sport lessen kunnen aanbieden aan sporters.

De cijfers de afgelopen 2 jaar op de IC’s met betrekking tot corona en overgewicht. Bron: Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie.
Hoe kun je veilig buiten sporten op afstand van elkaar tijdens corona?
Nogmaals, sport en gezonde leefstijl zijn een groot onderdeel om corona en overgewicht op de IC’s tegen te gaan. De manier hoe wij bij BuitenFit Haarlem de afgelopen jaren veilig buiten hebben gesport, op afstand van elkaar, tijdens corona, is de volgende manier:
- Er is geen binnen locatie dus sporters komen niet binnen.
- Van te voren worden er buiten vierkanten van pionnen neergezet waar de sporters in kunnen sporten met een eigen kettlebell of het eigen lichaamsgewicht. In dit vierkant is het mogelijk dat iedereen op 1,5e meter van elkaar sport.
- 3 meter verderop staat nog zo’n vierkant. Het park, een bos, het strand, een pleintje buiten, een grasveldje, sportlocaties met grasvelden hebben genoeg ruimte waar je dit uit kunt zetten, buiten in de natuur.
- Er staan meerdere vierkantjes van te voren klaar, op ruime afstand van elkaar.
- Alle sporters zijn van te voren via de mail, whatsapp etc. voorafgaand aan de training geïnformeerd in welk vak ze de aankomende training sporten. Ook is er een plattegrond toegestuurd van de sportlocatie, zodat ze precies weten naar welk vak ze kunnen lopen.
- Iedereen sport met een eigen sportattribuut, die alleen jij aanraakt tijdens de training of je traint alleen met het eigen lichaamsgewicht.
- Na de training kunnen de sporters om de beurt weer naar huis en zijn ze met niemand in contact geweest.
De huidige maatregelen voor buiten sport
De huidige maatregelen voor buiten sport zijn op moment van schrijven (7-12-2021): dat mensen voor 17:00 met bewijze van 30 mensen samen binnen en buiten kunnen sporten, maar na 17:00 mag je maximaal met 4 personen buiten sporten (exclusief trainer). Een trainer mag dus alleen buiten sport lessen aanbieden aan mensen waar maximaal 4 sporters aan deelnemer.
Zolang het niet mogelijk is om aan meerdere groepen van 4 tegelijk, op afstand, training te verzorgen is dat erg moeilijk haalbaar voor veel sportaanbieders en sporters.
Veel mensen werken van 09:00 tot 17:00 wat erin resulteert dat mensen overdag niet kunnen sporten onder professionele begeleiding (dat is wat veel mensen fijn vinden, anders hadden ze wel al zelf gesport). Tijdens de groepslessen ervaren we, dat we veel mensen moeten corrigeren met betrekking tot sporten in een goede houding en met de juiste techniek. Ook kunnen ze nu na 17:00 niet sporten omdat dit maximaal in groepjes van 4 is toegestaan per trainer of sportaanbieder. Om nog maar te zwijgen hoe sportaanbieders dit moeten organiseren als er 50+ mensen bij hun organisatie sport. Dan heb je heel veel trainers nodig en het is nog maar de vraag of dit rendabel is.
Op tv is de overheid heel warmhartig met steunpakketten uitdelen, maar in de praktijk blijkt dit heel anders te werken. Heb je de afgelopen jaren hard gewerkt en een kleine spaarrekening, dan kom je 0,0 in aanmerking voor een steunpakket. Heb je een partner met een modaal inkomen? Ook dan kun je fluiten naar een steunpakket. Dit zijn enkele voorbeelden. Helaas wordt dat er niet bijgezegd, wanneer er een persconferentie is.
Om nog even terug te komen over de ondoordachte maatregelen: Er gaan nu meer mensen (binnen) sporten tussen 09:00 en 17:00 wat resulteert in meer mensen samen in een korter tijdsbestek. Wat blijkt enkele weken nadat deze regel is ingevoerd. We stimuleren het dat mensen tussen 09:00 en 17:00 uur kunnen sporten maar op deze manier pak je het probleem corona en overgewicht op de IC’s niet aan.
Een minimale toezegging zou als zijn om in de avond buiten sport op afstand toe te staan. Zoals we dat veilig kunnen aanbieden, hoe we in dit artikel omschrijven.
Eigenlijk is het te belachelijk voor woorden, dat we moeten smeken om sport op zo’n bijzondere manier door te laten gaan….
NOC*NSF roept kabinet op om lockdown voor sport aan te passen
NOC*NSF heeft samen met andere sportbonden een poging gedaan om het kabinet op te roepen om de sportlockdown aan te passen. Zie het artikel.
“”Alle sportverenigingen en ondernemende sportaanbieders hebben de afgelopen anderhalf jaar laten zien dat zij een veilige setting kunnen bieden, daar is fors in geïnvesteerd, we werken met strikte protocollen”, zegt Marc van den Tweel, algemeen directeur van NOC*NSF. “Uit de cijfers van het RIVM blijkt dat besmettingen slechts zeer beperkt binnen de sport plaats vinden.”
Ook Diederik Gommers en Erik Scherder roepen op om sport toe te staan
“NOC*NSF, de sportbonden, de VSG en de POS roepen nogmaals op sport als onderdeel van de oplossing te zien. Intensivist en OMT-lid Diederik Gommers gaf al aan dat de focus van het kabinet minder op thuisblijven en meer op het stimuleren van sporten en bewegen had moeten liggen.
Ook wetenschapper Erik Scherder is het daarmee eens: “uit meerdere onderzoeken blijkt dat door inactiviteit je afweersysteem verzwakt.” Van den Tweel wijst daarnaast ook op de uitlaatklep die sport de jeugd biedt, in de gestructureerde setting van een sportaccommodatie”
Ook de Telegraaf deelt op (18-12-2021) nieuwe inzichten over corona en overgewicht: “Wetenschappers wisten al dat obesitas een onafhankelijke risicofactor is voor een ernstig ziekteverloop na besmetting met het coronavirus. Maar nu is in de VS ook aangetoond waarom: het coronavirus nestelt zich in de vetcellen én in het lichaamsvet. Vanuit daar tast het de andere organen aan”.
Het antwoord van Rutte
Een deel van de Tweede Kamer heeft dit opgepakt en kwam ook tot de conclusie: sporten is gezond. Het antwoord van Rutte was: “Ik heb hier grote moeite mee. Je krijgt dan weer grote groepen mensen die gaan bewegen met brengen en halen. Dat kunnen we niet hebben”.
Hij vraagt de Tweede Kamer om op zijn minst met alternatieve maatregelen te komen om het sporten in de avond te compenseren.
Dit artikel staat volgens ons VOL met overtuigende redenen waarom sport van groot belang is met het ook op corona en overgewicht. Daarnaast is het zo dat het overgrote deel (lees bijna iedereen) van de sportende burger met de auto of fiets naar de sportlocatie gaat, zonder veel gezamenlijke reisbewegingen.
In dit artikel beschrijven en onderbouwen we het belang van (buiten) sport en geven we duidelijke en overtuigende argumenten hoe het veilig mogelijk is en waarom het essentieel is.
De gevolgen zijn gelijk zichtbaar
Door deze maatregelen is voor een grote groep mensen sport niet meer bereikbaar. Ruim een kwart van de Nederlanders geeft aan:
- minder te sporten
- of zelfs helemaal gestopt zijn met sporten tijdens de laatste lockdown (begin december 2021)
Lees er meer over op de website van: NOC*NSF.
De regels voor buiten sporten zijn niet meer te onderbouwen
De regels voor buiten sporten zijn onnavolgbaar en ook niet meer te onderbouwen, omdat er nergens cijfers te vinden zijn dat buiten sporten besmettingscijfers flink verhoogd. We hebben echt ons best gedaan om deze cijfers te vinden.
Zoals je verder kunt lezen in dit artikel over corona en overgewicht (inclusief onderbouwde bronnen en artikelen) is sport onderdeel van het probleem: de meeste mensen op de IC’s hebben flink overgewicht.
Waarom zou je dan nog meer belemmeren op veilig (buiten) sporten, wat mogelijk is volgens bovenstaande manier, terwijl dit (buiten) sporten een onderdeel is van het probleem?
Mochten wij de informatie en bronnen met betrekking tot het gevaar van buiten sporten op afstand en mensen op de IC’s in Nederland over het hoofd hebben gezien, dan ontvangen we deze graag.
Onderzoek RIVM bevestigt belang van luchten
Het belang van luchten was al bekend, maar nog niet officieel bevestigt. Tot vandaag 15-12-2021 (bron: nu.nl). Als het belang van ventileren groot is om de corona besmettingen omlaag te brengen, dan moet buiten op afstand van elkaar sporten (wat ook nog eens een bijdrage heeft aan gezondheid) helemaal een optie zijn.
Het is voor burgers onmogelijk om antwoorden te krijgen
Het is voor een burger van Nederland haast onmogelijk om goed onderbouwde antwoorden te krijgen en op te vragen. Dat kan aan twee dingen liggen:
- Er zijn geen goed onderbouwde antwoorden te krijgen. Als dat zo is, zegt het eigenlijk al genoeg.
- Het is tijd voor meer openheid op elk gebied, ook met betrekking tot de besluiten die worden genomen. Maak overleg met het OMT (Outbreak Management Team) zichtbaar voor de burgers en accepteer dat er meerdere wegen naar Rome leiden met betrekking tot gezondheid. Zet meer in op preventie, gezondheid en welzijn in plaats van enkel stimuleren (dwingen) tot vaccineren (dat werkt niet). Je kunt mensen niet dwingen tot iets waar ze niet achterstaan. Hoe graag wij ook zouden willen dat iedereen gaat leven volgens onze gezonde richtlijnen, we kunnen niemand dwingen. We begrijpen dat leefstijl verandering tijd nodig heeft, maar in 2 jaar tijd hadden we al een stuk verder kunnen zijn dan we nu zijn. Elke dag dat we hiermee wachten is een dag te lang. Openheid en eerlijkheid zal een groot aantal problemen oplossen.
Wij hebben:
- Meerdere malen proberen te bellen met het RIVM en we werden meerdere malen doorverbonden. Niemand kon antwoord geven op onze vragen met betrekking tot (buiten) sport en wat het negatieve verband is met betrekking tot buiten sporten en veel mensen die nu op de IC terecht komen.
- Contact gehad met onze eigen gemeente (Haarlem). Het koste moeite om iemand te vinden die niet alleen maar verwees naar de website van het RIVM, maar bereid was mee te denken. Maar uiteindelijk kwam het neer op de volgende boodschap: we begrijpen wat je zegt, dit zijn de regels waar we ons aan moeten houden. In onze ogen zijn dit ’te simpele’ antwoorden voor iets wat al ruim 2 jaar duurt en waarschijnlijk nog veel langer gaat duren. Iedereen wijst naar elkaar en een goede onderbouwing krijg je niet. Het is in onze ogen tijd voor verandering.
Wij willen vragen of er gemeentes zijn die ons verhaal/verzoek landelijk neer willen leggen? En we zijn benieuwd of er gemeentes, provincies of instellingen zijn die het samen met ons aandurven om ’tegen de stroom in te zwemmen’ en (buiten) sport onder (onze voorwaarden) toe durven te staan. Er zullen ongetwijfeld meer partijen zijn die het belang van sport met betrekking tot corona en overgewicht inzien.
Heb je enig idee of suggesties die kunnen bijdragen aan de oplossing van het probleem: Hoe we (buiten) sport en gezonder leven kunnen bevorderen in tijden van een gezondheidscrisis (mogelijk beide essentieel maken), dan vernemen we het graag!
Ik maak me ook ernstig zorgen over het feit dat we niet meer na 17:00 uur buiten mogen sporten in groepsverband en onder begeleiding van de instructeur. Begrijp me goed, ik volg trouw alle maatregelen om uit deze pandemie te komen. Wat ik alleen niet begrijp en wat wel een zeer sterk negatief effect heeft, is het niet mogen buiten sporten. Ja, dat mag overdag, maar ’s avonds niet in groepsverband. En dat begrijp ik niet. Ik ben onder begeleiding van Duncan ruim 40 kilo afgevallen en van obesitas naar een gezond gewicht gekomen. En ik ben niet de enige in onze groep. Door Duncans trainingen worden resultaten gehaald die simpelweg gewoon niet alleen te behalen zijn. Zo flexibel als Duncan is, biedt hij nu ook overdag meer trainingen aan maar dan werk ik. Ik snap echt niet waarom deze maatregel ook geldt voor buiten sporten. Buiten sporten draagt bij aan het vergoten van onze weerstand en in mijn geval op een gezond gewicht blijven waardoor ik nog eens minder vatbaar ben voor COVID-19. Ik heb sinds de pandemie geen COVID-19 gehad en ik geloof er echt in dat dit komt door de voorzorgsmaatregelen en werken aan een gezond lichaam en geest. Buiten kunnen sporten onder begeleiding van Duncan is daarbij cruciaal.
Zoals hij het tijdens de vorige lock down heeft aanpakt, is het ook gewoon veilig. In meerdere groepjes van 4 personen (deze 4 blijven op 1.5 m afstand) en tussen de groepen meer dan 1,5 meter afstand.
Ik hoop van harte dat er nog eens goed wordt gekeken naar de negatieve impact van deze maatregel en dat we weer snel verantwoord buiten mogen sporten na 17:00 uur.
We blijven ons inzetten omdat sport en leefstijl een belangrijke rol spelen met betrekking tot gezondheid.
Sinds een paar jaar sport ik, vrouw van 57 jaar met en fulltime kantoorpand, 2 tot 3 keer per week bij BuitenFit Haarlem, ‘s avonds na mijn werk in Amsterdam.
Ik, en velen met mij, heb dit nodig om gezond en fit te blijven en ben nog even lekker buiten na een hele dag binnen!
Maar nu met de huidige coronamaatregelen mogen we ‘s avonds niet meer in groepen van meer dan 4 mensen sporten. Dit kan toch niet goed zijn!
Juist nu, nu we ons er steeds bewuster van worden dat we gezond moeten leven, met gezonde voeding en beweging, om een beetje goed door deze Corona tijd heen te komen.
Het noodgedwongen meer aan huis gekluisterd zijn in deze tijd doet de mens geen goed. Kijk ook naar de cijfers van de afgelopen 2 jaar t.a.v. Corona en overgewicht; sporten/bewegen is zo belangrijk om de mensen te helpen afvallen en hiermee waarschijnlijk een ziekenhuisopname te besparen!
Ik maak me hier zorgen over, niet alleen voor mezelf maar ook voor mijn medesporters. Het zou juist nu fijn zijn als we, uiteraard rekening houdend met de 1,5 meter afstand, ook na 17.00 uur buiten kunnen sporten bij BuitenFit Haarlem en andere sportbedrijven. Dat is ook heel goed voor onze mentale gesteldheid, ook niet onbelangrijk.
Sandra Heems
Hoi Sandra, dank je wel voor het delen van je verhaal. Hoe meer mensen zich uitspreken, hoe duidelijker de zorgen van iedereen zichtbaar worden. (Buiten) Sport is belangrijk en kan buiten veilig op afstand van elkaar en zorgt niet voor gezamenlijk reizen. We blijven ons hiervoor inzetten
Momenteel studeer ik full-time, ik volg colleges op de universiteit en moet hard studeren voor tentamens. Om stress te voorkomen, heb ik hier een routine in, ik begin om 9:00 uur en ik ben uiterlijk 17:00 uur klaar. Al een tijd sport ik drie keer in de week buiten, in de avond, altijd op afstand van elkaar (zelfs al voor corona). Ik doe dit met super veel plezier en dit is voor mij echt een uitlaatklep. Daarom raakte ik licht in paniek toen in de maatregelen te horen kreeg: niet meer sporten in groepen na 17:00. Gelijk het eerste wat ik dacht: “Kan het virus nu ook al klokkijken? We moesten toch juist naar buiten?” Ik was vooral teleurgesteld in ons systeem, waarin we er alles aan willen doen om de burgers zo gezond mogelijk te laten leven.
Ik ben nog jong en fit, maar heel veel Nederlanders zijn dat niet. En een groot deel van die Nederlanders wil er wat aan doen. Helaas hebben zij, net als ik, een vol programma in de weekenden en doordeweeks tussen 9:00 en 17:00 uur. Het is voor het grootste gedeelte van de Nederlanders ontzettend moeilijk om uit jezelf naar buiten te gaan en te sporten. Helaas is dit doordeweeks nu de enige optie als we niet tijdens ons werk/onze studie kunnen sporten.
Ik maak mij, vooral tijdens deze donkere dagen waar velen moeite mee hebben, zorgen om hoe nu verder. Ook maak ik mij zorgen om het feit dat het gemiddelde BMI maar blijft stijgen (ook met het oog op de toekomstige zorg), wat er nu gebeurt helpt natuurlijk niet mee. Daarom hoop ik van harte dat er nog eens goed naar de huidige maatregelen kan worden gekeken en er wellicht verstandige aanpassingen kunnen worden gedaan.
Bedankt voor het delen van je verhaal. We hopen dat we de gemeente in kunnen laten zien, dat er verstandige en veilige aanpassingen gedaan kunnen worden met betrekking tot (buiten) sport en het belang hiervan. Corona en overgewicht hebben een onlosmakelijk verband met gezondheid en een sterk en weerbaar immuunsysteem. Bedankt voor je verhaal!
Erg slecht voor me om niet te kunnen sporten!
We begrijpen het en zullen ons blijven inzetten om buiten sport voor iedereen en op elk moment van de dag toegankelijk te maken. Het is te gek voor woorden dat het erop lijkt dat we op onze knieen moeten om op elk moment van de dag buiten te kunnen sporten…
Onbegrijpelijk dat (zelfs buiten) sporten aan banden wordt gelegd. Sporten is niet deel van het probleem, maar een groot deel van de oplossing voor deze gezondheidscrisis lijkt mij. Ik hoop dat er snel ruimte komt voor meer mogelijkheden om (buiten) te sporten, ook na 17 uur.
Onbegrijpelijk inderdaad, andere woorden hebben we er niet voor. Als mensen dat niet inzien, is er echt iets heel heel heel vreemds aan de gang
Tijdens de lockdown merk ik dat sport ontzettend helpt om niet alleen lichamelijk gezond te blijven maar dat het ook om mentaal alles op een rijtje te hebben. Het lijkt me ontzettend belangrijk om sport door te laten gaan, zeker als het buiten is. Dan kun je afstand houden en buiten zijn is gezond. Ik heb het geluk dat ik overdag kan sporten vanwege mijn flexibele baan maar ik vrees dat niet iedereen deze luxe heeft. Ik ben onder de indruk hoe Duncan zijn best doet om desontdanks alle maatregelen toch flexibel te zijn en mensen te helpen maar ik hoop dat er weer een mogelijkheid komt zodat anderen het genot van sport kunnen inplannen, ook als ze pas vanaf 17:00 tijd hebben.
Bedankt voor je reactie! Buiten is sporten veilig, kan het op afstand van elkaar en er ontstaat geen tot weinig reisbeweging omdat iedereen op de fiets, met de auto of hard(lopend) naar onze buiten sport locatie komt.
Ik vind het heel belangrijk om de buitensport na 17:00 uur te laten doorgaan. Het zorgt ervoor dat ik na mijn werk me kan ontspannen. Ik werk in het onderwijs en ben niet in de gelegenheid om voor 17:00 uur te sporten. Ik kan me tijdens de bootcamp van BuitenFit Haarlem heerlijk leegmaken. Dit gebeurd in de buitenlucht, hoe heerlijk en verfrissend is dat. Dit wordt nu onmogelijk gemaakt. Buiten sporten in groepjes is goed te realiseren. Tijdens de vorige lockdown verliep dat prima.
We blijven ons inzetten om sport essentieel te maken!! Buiten sport is en kan ten alle tijde veilig, daarnaast kun je sport onmogelijk los zien van gezondheid.