Buikspieroefeningen
Buikspieroefeningen worden in elke sportschool, sportclub of bootcamp groep getraind. Maar hebben al die buikspieroefeningen het gewenste effect? En hoe weet je welke buikspieroefeningen goed zijn voor jouw doelstelling en welke buikspieroefeningen minder goed zijn voor jouw doelstelling? Moet je buikspieroefeningen juist zwaar, licht, langzaam of heel snel trainen voor het gewenste resultaat? En is het belangrijk om buikspieroefeningen over de heel bewegingsuitslag te trainen of juist niet? En bestaan buikspieroefeningen vooral uit type 1 of uit type 2 spiervezels?
Alle antwoorden op deze vragen kunnen ervoor zorgen dat jij:
- Juist WEL
- Of juist NIET
Het gewenste resultaat behaald tijdens het trainen van je buikspieren
Lees in dit artikel over buikspieroefeningen alle do’s en dont’s en in’s en out’s over buikspieroefeningen. Daarnaast lees je in dit artikel over buikspieroefeningen DE oefening voor een ijzersterke ‘core’ (de dubbele kettlebell clean). We leggen je verderop in het artikel uit waarom en waardoor de dubbele kettlebell clean één van de beste buikspieroefeningen is.
We nemen in dit artikel gelijk de beste en meest effectieve buikspieroefeningen met je door voor een ijzersterk lichaam. En we nemen buikspieroefeningen met je door waar je vanaf de basis het beste mee kunt starten om te gaan trainen. Ook geven we je advies hoe je je buikspieren het beste kunt trainen.
Het zijn buikspieroefeningen voor beginners en gevorderde sporters. Ook zijn er buikspieroefeningen te zien die je in duo’s kunt uitvoeren. Voor elk niveau of trainingsdoel zijn er meerdere opties voor ijzersterke buikspieren. We gebruiken de kracht vanuit het lichaam optimaal en willen tijdens de buikspieroefeningen zo min mogelijk gebruik maken van ‘het momentum’. Behalve bij de oefening der oefeningen voor een ijzersterkte ‘core’. Deze buikspieroefening nemen we als eerste met je door.
Maar voordat je buikspieroefeningen gaat trainen is het belangrijk om de functie te begrijpen van je buikspieren. Dus welke bewegingen kunnen je buikspieren maken, zodat je ze optimaal kunt trainen.
Buikspieroefeningen kun je het beste of heel zwaar of heel snel trainen over de gehele bewegingsuitslag. Spiergroepen die voornamelijk goed reageren op zware en/of snelle bewegingen bestaan voornamelijk uit type 2 spiervezels.
Eerst vertellen we je wat meer informatie over welke buikspieren je hebt en met welke bewegingen je je buikspieren traint.
Welke buikspieren zijn er
Welke buikspieren zijn er? Het menselijk lichaam heeft 4 soorten buikspieren, namelijk:
- Rectus abdominis (voorste buikspieren)
- Obliquus externus (buitenste schuine buikspieren)
- Obliquus internus (binnenste schuine buikspieren)
- Abdominis transversus (dwarse buikspieren)
Met welke beweging train ik mijn buikspieren
Met welke beweging train ik mijn buikspieren? Dat leggen we nu uit. Met andere worden: welke bewegingen maken je buikspieren, zodat je je buikspieren optimaal traint voor resultaat. Er zijn 4 ‘soorten buikspieren’. Deze 4 buikspieren hebben verschillende functies. Maar in zijn algemeen kunnen je buikspieren alleen de onderstaande bewegingen maken. De bewegingen zul je dus moeten maken wil je je buikspieren trainen met buikspieroefeningen. Het zijn de volgende functies / bewegingen:
- Flexie (buigen)
- Rotatie (draaien)
- Lateroflexie (naar de zijkant bewegen)
Wat is belangrijk tijdens buikspieroefeningen
Voor optimaal resultaat is het heel belangrijk om de buikspieren die je traint maximaal te verlengen en te verkorten (dat is de beweging die je maakt tijdens het trainen). Hoe groter de bewegingsuitslag is hoe meer resultaat er komt. Vaak is het wel zo: hoe groter de bewegingsuitslag is van je buikspieroefeningen, hoe zwaarder de oefening is. Daarom zie je vaak dat mensen een kortere bewegingsuitslag maken omdat dit minder zwaar voelt.
In onze ogen kun je beter 3 goede herhalingen maken, dan 15 halve herhalingen. Zorg er dus voor dat je weet hoe je buikspieren optimaal verlengen en verkorten.
Als je je buikspieren goed traint zul je ervaren dat enkele herhalingen al heel zwaar zijn. In deze video geven we een kort voorbeeld van een schuine buikspieroefening waarbij we over de gehele range of motion (bewegingsuitslag) trainen.
De bewegingsuitslag van je rechte buikspieren
Wanneer je je rechte buikspieren traint is het belangrijk om je buikspieren en wervelkolom altijd in flexie (buiging) te houden. Strek je buikspieren niet helemaal uit, want dan wordt het meer een rug oefening. Wil je je rechte buikspieren trainen? Zorg er dan voor dat je voorste buikspieren zo traint dat de bovenste en onderste buikspieren naar elkaar toe komen. En verleng ze dus niet te ver. Bekijk je straks de video’s, dan zul je hier een duidelijker beeld bij krijgen.
Je schuine buikspieren trainen
Je schuine buikspieren lopen meer schuin, aan de zijkant van je lichaam. Om deze optimaal te verkorten en te verlegen zul je dus ook een beetje moeten indraaien en uitdraaien om optimaal te verkorten en verlengen. Houd wel spanning op je schuine buikspieren.
Wil je je schuine buikspieren trainen? Zorg er dan voor dat je alle 3 de functies traint van je buikspieren. Je kunt in dit artikel nu precies zien voor welke oefeningen je ‘welke buikspieren’ gebruikt. Zijn je buikspieren niet sterk genoeg? Pas dan alle tips uit dit artikel toe over buikspieroefeningen en je buikspieren worden zeker weten sterker.
Hoe worden mijn buikspieren zichtbaar?
Om je buikspieren zichtbaar te laten zijn is er één ding zeker, hiervoor moet je vet verbranden en weinig buikvet hebben. Plaatselijk buikvet verbranden is lastig maar niet onmogelijk. Aan de hand van voeding advies en focus op specifieke trainingen is het mogelijk om buikvet bewust te verbranden.
Buikvet heeft een connectie met een hoog stresslevel. Wanneer je voor langere tijd, een hoog stressniveau hebt, zul je meer buikvet op gaan slaan. Aan de hand van specifieke ‘cortisol trainingen’ kunnen we ervoor zorgen dat je minder cortisol aanmaakt in je lichaam. Daarnaast zal het ook belangrijk zijn om te focussen op het trainen van grote spiergroepen. Denk hierbij aan oefeningen voor je billen en benen.
Wil je hier meer over weten, klik dan op de call to action bovenaan de pagina. Dan kunnen we een programma op maat verzorgen zodat je een trainingsschema krijgt voor een strakke buik.
Hoe kun je je buikspieren het beste trainen?
Je weet nu dat het belangrijk is om tijdens buikspieroefeningen over de gehele bewegingsuitslag te trainen. Daarnaast zijn er voor optimaal resultaat om je buikspieren te trainen 2 componenten van belang, je traint je buikspieren:
- Train je buikspieren heel snel of train je buikspieren heel zwaar (voor de één kan een sit up zonder gewicht al heel zwaar zijn en voor de ander is een hangende knee raise met gewicht heel zwaar, bekijk dit per persoon).
Train je buikspieren vanaf je eigen niveau
Wat wel belangrijk is om te onthouden is dat je: eerst moet kunnen lopen voordat je gaat rennen. Dus het is belangrijk om:
- Eerst een bepaalde basis te hebben om te trainen, dus: je traint al enkele maanden met (zware) gewichten of met je eigen lichaamsgewicht.
- Je kunt de buikspieroefeningen die je uitvoert: pijnvrij uitvoeren.
- Een voorwaarde om snel te trainen is dat je de oefening ook heel zwaar en langzaam hebt uitgevoerd. Dus eerst de oefening langzaam en zwaar uitvoeren, voordat je snelheid gaat maken. Vaak als je een (buikspier)oefening langzaam uitvoert wordt deze al een stuk zwaarder.
- Voor optimaal resultaat met betrekking tot spiergroei en vetverbranding, wat tevens belangrijk is voor zichtbare buikspieren, is het belangrijk om: te trainen over de gehele range of motion (bewegingsuitslag) en om lactaat te voelen (dat de spier verzuurd).
Nu je deze ‘basis’ weet om buikspieren te trainen kun je aan de slag! Bekijk snel alle buikspieroefeningen uit het artikel en begin met trainen.
Activeer je buikspieren voordat je ze gaat trainen
Je kunt je buikspieren activeren voordat je ze gaat trainen. Hierdoor weten we zeker dat je meer herhalingen kunt uitvoeren tijdens je buikspieroefeningen. Dit doe je door 30 tot 40 seconden aan de binnenkant van je bovenbenen te kloppen of te wrijven. Dit zijn de neurologische punten met betrekking tot het activeren van je buikspieren. In deze video geven we een voorbeeld om je bovenbeenspieren te activeren. Nogmaals de activatiepunten van je buikspieren lopen aan de binnenkant van je bovenbenen tot aan de bovenkant van je knie.
Wil je meer leren hoe je nog meer profijt kunt hebben door het activeren van je neurologische punten en indirect dus je lymfestelsel. Lees dan dit artikel over je lymfestelsel.
Dubbele kettlebell clean
De absolute knalleer om je buikspieren te trainen en om een ijzersterke core te krijgen is de dubbele kettlebell clean. Het is een zeer lastige oefening en de dubbele kettlebell clean heeft met timing te maken.
Met de dubbele kettlebell clean train je je totale core, denk hierbij aan:
- buikspieren
- billen
- heupen
Voor de uitleg en uitvoering van de clean, bekijk dit artikel: Uitleg kettlebell clean.