Blue zones – Er zijn 5 plekken op de wereld die blue zone genoemd worden. En dit zijn zeer bijzondere plekken. Hier leven mensen op een bepaalde manier waardoor ze gemiddeld gezond(er) oud worden vergeleken met de ‘rest’ van de wereld. Leven mensen in de blue zones heel anders vergeleken met bijvoorbeeld Europa of de Verenigde Staten? En wat zijn hun ‘geheimen’? Hebben gezondheid en geluk daarmee te maken? In dit artikel gaan we in op de leefstijl van mensen uit de blue zones.
De 5 blue zones
Over heel de wereld zijn er 5 gebieden bekend om de naam: blue zone. En wat opvalt is dat de mensen in deze gebieden gezond en gelukkig oud worden. Denk hierbij aan leeftijden rond de 90 en 100 of zelfs nog ouder! Het gaat om de volgende plaatsen in de wereld:
- Ikaria in Griekenland
- Loma Linda in Californië
- Nicoya in Costa Rica
- Okinawa in Japan
- Sardinië in Italië
Blue zones dieet
Wat is er dan zo bijzonder aan deze blue zones? Leven ze volgens een bijzonder dieet of hebben ze bepaalde geheimen? Hieronder nemen we bepaalde eigenschappen en gewoontes met je door die we in de ‘blue zones’ in alle gebieden terug zien komen.
Plantaardige voeding
De mensen in de blue zones eten veel pure en plantaardige voeding, denk hierbij aan bladgroen, fruit (citrusvruchten), noten en zaden. In het bijzonder wordt de zoete aardappel veel gegeten. Deze voeding is onbewerkt en planten, verzorgen en plukken ze zelf in hun eigen kweektuinen. Veel mensen uit de blue zones van boven de 100 jaar geven aan op regelmatige basis bonen te eten.
Stressloos
In de blue zones hebben mensen een relatief gezien stressloos leven. Ze worden niet geleefd door overvolle agenda’s met de ene deadline na de andere deadline. Komen ze een bekende tegen, dan maken ze rustig tijd vrij voor een ontspannen gesprekje zonder dat ze ‘er snel weer vandoor moeten’. Hebben ze zin in een middagdutje dan doen ze dat. Ook gaan ze vroeg naar bed wanneer ze die behoefte voelen en slapen ze nachten van minimaal 8 uur slaap.
Ze kiezen een goede sociale omgeving. Dit houdt in: een omgeving met mensen die net zo leven en denken als zij. In een documentaire over de Blue zones op tv werd zelfs gezegd dat ze geen vrienden kiezen met overgewicht, omdat deze mensen vaan anders denken dat de mensen uit de blue zone zelf doen. Ze kiezen deze omgeving/vrienden bewust. Mensen uit de blue zones zijn sociaal, hebben veel goede contacten waardoor ze zich ook goed voelen.
Pensioen kennen ze niet
Mensen uit de blue zones gaan niet met pensioen, ze blijven werken en blijven maatschappelijk actief. Hierdoor verouderen lichaam en geest minder snel en blijven bezig en zichzelf uitdagen. Lichamelijk en geestelijk blijven ze hierdoor actief.
Stel jezelf een doel
Stel jezelf een doel. Ze staan altijd op met een doel voor de desbetreffende dag. Dit kan zowel een lichamelijk of geestelijk doel zijn waardoor je lichaam en je geest actief blijven. Dat ze geen pensioen kennen en hierdoor blijven werken helpt hieraan mee.
Bewegen
De mensen uit de blue zones doen aan functioneel bewegen. Denk hierbij niet aan sportscholen maar aan wandelen, in de tuin werken of dansen.
De natuur
Mensen uit de blue zones zijn veel actief buiten in de natuur. Alle 5 de gebieden zijn gebieden met veel zon waardoor ze ook de positieve vitamines van de zon meepakken.
Ontspanning
Ontspanning is iets anders dan stressloos leven. Naast inspanning, bijvoorbeeld werken in de tuin, kiezen ze ook hun momenten om te ontspannen. Alles hoort in balans te zijn dus inspanning ten opzichte van ontspanning ook.
Weinig afleiding
De mensen uit de blue zones zitten niet 24 uur per dag voor een tv of op hun mobiele telefoon waar om de 5 minuten reclame wordt gemaakt voor frisdrank, fast food, producten met ongezonde suikers en vetten.
Conclusie
Hierbij de belangrijkste punten over mensen die in blue zones leven. Er is dus geen geheime voeding of speciaal super drankje wat ervoor zorgt dat je gezond 100 jaar oud wordt. Het is een samenkomst van:
- Bewegen
- Weinig stress
- De juiste omgeving van veel buiten zijn en goede vrienden en familie met dezelfde gedachten en leefstijl
- Gezonde voeding als: bladgroen, fruit, noten, zaden en zoete aardappel in het bijzonder, allemaal onbewerkt
De bovenstaande gewoontes zijn leefstijl gewoontes die we in alle gebieden van de blue zones terug zien. Natuurlijk wordt er in het ene gebied net iets meer vis gegeten, of net iets meer wijn gedronken. Maar over het algemeen zijn bovenstaande eigenschappen degene die het meeste overeenkomen.
Hoe kun je de eigenschappen van de blue zones toepassen in Nederland
Nu kan het zomaar zijn, dat als je dit leest, je denkt van: Ja, allemaal heel leuk! Maar hier in Nederland hebben we WEL afleiding.
- Op elke hoek van de straat hebben we een fastfood restaurant
- De supermarkten liggen vol met producten met slechte suikers en vetten.
- Mijn omgeving, vrienden en familie houden WEL van feestjes, alcohol etc. en vinden me ongezellig als ik er niet bij ben.
Hoe pas je bovenstaande gewoontes nu toe in je eigen leven in Nederland? We nemen de punten stuk voor stuk met je door.
Hoe kan ik plantaardig gaan eten?
Van de één op de andere dag de switch maken naar een plantaardige leefstijl is lastig. Het hoeft ook niet van de één op de andere dag. Je kunt beginnen met kleine stapjes. Denk bijvoorbeeld aan:
- Iedere ochtend eet je naast je ontbijt iets van fruit
- Begin de dag met een gezonde smoothie met bladgroen(te), zaden en fruit
- Neem fruit als tussendoortje mee naar je werk
- Eet veel groente tijdens je avond eten.
Zo kun je steeds wat meer groente en fruit toevoegen en wat anders schrappen. Proef veel verschillende groentes en fruit, er zijn zo veel opties. En hier zitten echt opties tussen die jij ook lekker vindt en vaker wilt eten!
Verdiep je in de plantaardige opties
Elke verandering kost tijd. Neem ook de tijd om je te verdiepen in deze plantaardige opties, denk aan:
- Hoe maak ik simpele gerechten.
- Zoek uit welke supermarkten deze plantaardige producten hebben en doe daar je boodschappen.
- Bestel je boodschappen als je de verleiding tot al dat lekkers niet kan weerstaan in de winkel.
- Volg plantaardige social media kanalen op Instagram en Facebook zodat je hier elke dag iets van meekrijgt.
- Bouw af met het eten van elke dag vlees. Begin met 1 dag minder, na een tijdje 2 dagen minder enzovoort.
- Vraag tips aan een personal trainer in die alle veranderingen met betrekking tot alles eten tot een plantaardig eetpatroon al heeft meegemaakt.
Hoe zorg ik voor minder stress?
Hierbij is het belangrijk om te achterhalen waardoor of waarvan je stress krijgt.
- Kom het door je eigen keuzes?
- Durf je geen nee te zeggen tegen keuzes van anderen waardoor je stress krijgt?
- Ben je in een omgeving, denk aan werk, relatie, vrienden, waarin je te veel dingen tegen je zin in moet doen en durf je hier geen afstand van te nemen?
- Heb je te weinig uitdaging op je werk?
- Ben je toe aan een nieuwe hobby met meer uitdaging?
Er kunnen 100 verschillende factoren zijn waardoor je stress ervaart. Probeer deze te achterhalen en als een stressfactor hebt gevonden, kun je actie ondernemen om dit te veranderen. Elk eind is een nieuw begin, vaak groei je als persoon als je zo’n (moeilijke) stap durft te zetten. Luister hierin goed naar jezelf, wat jouw behoeftes en verlangen zijn waar je vrolijk, blij en gezond van wordt. Ga op zoek naar dingen die jij leuk vindt en waar jij blij van wordt. Of ontspan door:
- Een wandeling in de natuur.
- Lees een boek.
- Doe ademhalingsoefeningen.
- Kom buiten sporten in de natuur.
- Investeer in een nieuw bed en slaap beter.
- Ga in bad zitten.
- Zorg voor je lichaam, door middel van rek- en strekoefeningen of een massage.
Ontspan je door de mensen in je sociale omgeving? In een wereld vol met prikkels en afleiding, een werkgever die dingen van je verlangd sta je constant op een actieve modus. Recht tegenover een actieve modus staat ontspanning. Denk eens aan de volgende punten:
- Is jouw woning een plek waar je op kunt laden? Of sta hier nog steeds op een actieve modus?
- Een avondje op stap met vrienden is dat ontspanning? Of doe je dit omdat dit de norm is voor gezelligheid?
- Heb je veel lol met je vrienden/vriendinnen? Of ben je een soort uitlaatklep over dat je partner weer iets onbegrijpelijks deed?
Kies een omgeving waarin je helemaal jezelf kunt zijn. Met mensen die zijn zoals jij. Als jij opeens je leven wilt veranderen en gezonder wilt leven, kan het zomaar zo zijn dat je ook een deel van je omgeving hiervoor moet veranderen. Je kan ook niet verwachten dat iedereen maar met je mee verandert. Ga voor een omgeving waarin mensen jou op je best en op je slechtst accepteren. Kun je je omgeving accepteren en ben je hier happy mee, dan zit je goed. Een omgeving waarin je telkens op je tenen moet lopen is niet een plek waar je tot rust kunt komen. Denk eens na over de volgende zin:
Je kan elke avond naast iemand slapen, maar toch eenzaam zijn
Moet ik nu mijn hele leven werken?
Mensen in de blue zones kennen geen pensioen ze blijven hun hele leven of zo lang als mogelijk werken. Ze blijven dus actief en stellen zichzelf een doel. Wanneer je jezelf elke dag een doel stelt blijf je lichamelijk een geestelijk actief. Dit is volgens mij heel belangrijk. Wanneer je jezelf zowel lichamelijk als fysiek blijft uitdagen heeft dit een positief gevolg op je geluk en welzijn.
Blijf jezelf dus uitdagen op ‘gebieden’ waarin je interesses liggen. Voor de één is dat in zijn werk, voor de ander in sport. Iemand anders heeft weer een heel uitdagende hobby. En voor jou zijn dat misschien rebussen die je hersenen dag in en uit laten kraken.
Doe dingen die je leuk vindt en wees niet snel tevreden. Kies een meer uitdagende hobby, sport, baan, opleiding, truc die je wilt leren etc. Maar kies hiervoor vooral een gebied die je interesseert en of boeit.
Kom in beweging
De mensen uit de blue zones doen aan functionele beweging zoals ze dit zelf noemen, denk aan dansen, tuinieren wandelen. Hier in Nederland kun je ervoor kiezen om lopend of met de fiets naar je werk te gaan. Of loop elke avond na het avond eten een half uurtje door een park. Ga met de fiets naar je vriend, vriendin, oma of opa. Of zet een home trainer in je woonkamer neer. Er zijn 100 opties om meer in beweging te komen. Je kan ook een eigen ’tuintje’ kopen waarin je je eigen groentes en fruit plant en laat groeien. Of ga een rondje lopen met je opa en of oma. Vaak kun je ook een heleboel leren van oudere mensen. Wat ze het leukste vonden in hun leven of wat ze graag anders hadden gedaan.
Of kies een sport die investeert in de natuurlijke en functionele bewegingen van het lichaam. Denk hierbij aan kettlebell training.
Trek de natuur in
Ga naar het strand, een duingebied, het park of naar het bos om de hoek. Buiten zijn heeft veel mentale en fysieke voordelen en het helpt je ontspannen. Wist je dat kijken naar groen, wat veel voorkomt in bossen en of parken, zorgt voor een geluksgevoel. En dat 20 minuten buiten zijn gelijk staat aan de hoeveelheid energie als een kop koffie?
Kies groene omgevingen als een bos en of park, hier is de lucht vaak net iets schoner. Of ga naar het strand, de zeelucht schijnt ook gezond voor je te zijn. In de lucht van de zee zitten algen en bacteriën die een gezonde werking hebben op je gezondheid. Adem deze lucht in en je neemt deze op in je lichaam.
Weinig afleiding
In de blue zones zitten de mensen niet 24/7 op hun telefoon of kijken ze tv. Leg je telefoon ’s avonds na werk weg. Je hoeft echt niet de hele dag bereikbaar te zijn. Het leven gaat ook door zonder dat jij 24/7 beschikbaar bent voor jan en alleman. Mocht je het hier niet mee eens zijn, want je moet toch beschikbaar blijven voor die, die en die. Dan moet je misschien toch een met iemand gaan praten die je wijs kan maken dat de wereld niet om jou draait ;). Door middel van een heel simpel trucje, komt dat besef misschien binnen:
Ga eens met een vriend of vriendin op een minder mooie dag naar het strand. Op dat moment gaan jullie 100 meter uit elkaar staan. En doe het volgende:
- Kijk vanaf 100 meter naar je vriend of vriendin. Kijk ook naar de zee en het strand zelf en besef hoe groot dat gebied is.
- Bedenk je dan, dat dit alleen het strand is.
- Dat je daarnaast nog wegen, winkels en straten hebt.
- De hele plaatst waar jij woont.
- Plus de gehele provincie waar je in woont.
- Het land waar je in woont.
- De andere landen in de wereld die er zijn, plus alle mensen die daarin leven.
En besef je dan ook dat planeet aarde een kleine planeet is van het gehele universum.
Dan ben je echt niet zo belangrijk dat je 24/7 beschikbaar moet zijn voor jan en alleman en je telefoon niet regelmatig weg kunt leggen. Ontspan en je zal zien dat dit ten goede komt van je gezondheid en geluk.
Daarnaast kun je jezelf ook nog bedenken: Hoe vaak als ik op mijn telefoon zit of als ik tv kijk, heb ik ECHT iets gezien wat ik niet kon missen. Of zag ik echt iets wat SUPER interessant was?
Het antwoord hierop ligt niet hoog. Je zit vaak op je telefoon uit verveling en dan krijg je weer allemaal prikkels binnen terwijl je die al de hele dag binnen hebt gekregen op bijvoorbeeld je werk. Naast inspanning is ontspanning ook heel belangrijk, kies hier soms bewust voor.
De conclusie
Precies zo leven als mensen uit de blue zones is lastig, maar je kunt er wel voor zorgen dat 70 a 80% van hun gewoontes, gewoontes in je eigen leven worden. Belangrijk daarbij is, dat het wel gewoontes zijn waar jij gelukkig van wordt. Het klimaat van de blue zones is zonniger dan in Nederland. Dus als de zon schijnt, pak altijd een paar zonnestraaltjes mee. Of kies ervoor om naar een warmer land op vakantie te gaan. Misschien staan er 1 of 2 tips in dit artikel die handig voor je zijn of die je aan het denken zetten.
Zorg goed voor jezelf, geluk en gezondheid zijn je belangrijkste bezit!
Belangrijke tip met betrekking tot gezondheid
Optimaliseer je maagzuur niveau! Dat je geen maagzuur voelt wilt niet zeggen dat je maagzuur doet wat het moet doen.