

Voordelen van 6x per dag eten
Onderwerp van dit artikel: de invloed van insuline en 6x per dag eten
Leestijd: 7 minuten
6x per dag eten, de één zweert erbij, de ander zweert het af. Vaak hoor als tegengeluiden van 6x per dag eten, dat je je insuline ‘levels’ en bloedsuikerspiegel in balans wilt houden. En dat is zeker belangrijk om ‘gezond te blijven’. In dit artikel over 6x per dag eten, gaan we iets dieper in op of 6x per dag eten nu gezond of ongezond is en wanneer het ongezond of gezond is? Daarnaast geven we je veel informatie over het insuline hormoon en wat de invloed van dit, en andere hormonen is, op onze gezondheid.
Insuline en voeding
Bij 6x per dag eten, denken mensen vaak aan het hormoon insuline. Insuline is het hormoon dat direct beïnvloed wordt door het geen wat je eet (voeding). Insuline heeft meer invloed op dit gebied dan andere hormonen. Als we naar het hormoon insuline kijken, zien we dat insuline één van de hormonen is die gemaakt wordt door de alvleesklier. Naast insuline is de alvleesklier ook verantwoordelijk voor: glucagon en somatosatin, deze zijn verantwoordelijk voor het metabolisme (de stofwisseling) van voeding en enzymen. Deze zijn van grote noodzaak voor de vertering van hetgeen wat je eet.
Alle hormonen die gemaakt worden door de alvleesklier werken samen om de bloedsuikerspiegel, ons metabolisme, honger en ons lichaamsgewicht te reguleren.
Insuline wordt ook wel een hongerhormoon en een vetopslag hormoon genoemd en is verantwoordelijk voor onze bloedsuikerspiegel.
Wat doet het hormoon insuline
Insuline, het hormoon wat vaak in één adem wordt genoemd als mensen zeggen: 6x per dag eten is niet goed voor je, zorgt er voor dat glucose (suikers) uit het bloed wordt gehaald en bij cellen terecht komt die het nodig hebben. Heb je problemen met je insuline levels? Dan kan dit resulteren in diabetes, het metabolic syndrom en dit zal ook invloed hebben op een (te) hoge bloedruk, beroertes, een hartaanval of vroegtijdig overlijden.
Daarnaast: heb je in je lichaam, constant insuline levels die (veel) te hoog zijn, dan is het zo goed als onmogelijk om af te vallen of om een goede lichaamssamenstelling te krijgen (spiermassa gaat omhoog / vetmassa gaat omlaag).
Niet alleen koolhydraten hebben invloed op je insuline levels
Vaak hoor je mensen zeggen dat alleen het eten van koolhydraten effect hebben op je insuline levels, maar dat is niet het geval. Eiwitten en vetten hebben ook een effect op je insuline levels. Simpel gezegd:
Koolhydraten zorgen voor een snelle stijging van de insuline levels. Eiwitten en vetten zorgen voor een minder snelle stijging van je insuline levels. Deze minder snelle stijging houdt wel langer aan.
Veel diëten adviseren om geen koolhydraten te eten
Veel diëten adviseren om helemaal geen koolhydraten te eten, zodat je jouw insuline levels zo laag mogelijk houdt. Dit kan inderdaad tot zeer goede resultaten zorgen als je kijkt naar gewichtsverlies. Dus als dat je doelstelling is, kun je dat zeker doen. Het consumeren van koolhydraten is wel van essentieel belang wanneer je kijkt naar een hormonale balans, omdat het eten van koolhydraten ervoor zorgt dat je geen spiermassa verliest. En voldoende spiermassa is de nummer 1 biomarker of aging om gezond oud te worden (lees daar meer over in ons artikel over testosteron verhogen). Daarnaast verhoogt (meer) spiermassa je insuline gevoeligheid. Zo zie je dat je van allerlei manieren en kanten gezondheid kunt benaderen. In onze ogen is er geen: one way fix all (één manier om die alle problemen oplost). In onze ogen moet je altijd kijken naar de persoon die voor je staat en kijken hoe die persoon reageert op het product wat je eet.
Daarnaast is het volledig uitbannen van koolhydraten voor heel veel mensen (voor de rest van hun leven) niet vol te houden. Je kunt je afvragen hoe realistisch dit dus is.
Glycemische index
In onze ogen kun je beter koolhydraten eten die een beperkte invloed hebben op de insuline levels. Hier zou je bijvoorbeeld de glycemische index voor kunnen gebruiken. Wat is de glycemische index? Dit is een waarde die bepaald wordt, door de bloedsuikerspiegel op dat moment te meten, na het eten van 50 gram koolhydraten van een specifiek voedingsmiddel wat (veel) koolhydraten bevat.
De hoeveelheid voeding is afhankelijk van de hoeveelheid koolhydraten wat het product bevat wat je op dat moment eet. Deze waardes worden dan vergeleken, met waardes van de bloedsuikerspiegel, door het eten van 50 gram glucose (suiker).
Koolhydraten die snel verteren en koolhydraten die langzaam verteren
Koolhydraten die snel verteerd worden zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Koolhydraten die langzaam verteerd worden zorgen voor een langzame(re) stijging van de bloedsuikerspiegel. De glycemische index meet dan de hoeveelheid glucose in het bloed.
In onze ogen is het belangrijker om hoeveel insuline er vrij komt. De insuline gevoeligheid van de cellen speelt hier een belangrijke rol in.
Hoewel er een duidelijke relatie bestaat tussen de hoeveelheid glucose (suikers) in het bloed en de hoeveelheid insuline die vrij komt kan de glycemische index alleen gebruikt worden als graadmeter voor het effect van een bepaald voedingsmiddel op de insuline levels. Ook moet er rekening worden gehouden met: het percentage koolhydraten die aanwezig zijn in het voedingsmiddel wat je eet. Hiervoor is eventueel de glycemic load ontwikkelt. Om een lang verhaal kort te maken.
Er heerst veel discussie over de glycemische index
Er heerst veel discussie over de glycemische index en of deze wel of niet bruikbaar is. Wel zijn veel mensen het over één ding eens:
Langzaam verteerbare koolhydraten hebben meer voordelen ten opzichte van snel verteerbare koolhydraten.
Wanneer jouw lichaam goed werkt en gezond is, moet het in principe prima in staat zijn om 6x per dag te eten. In onze ogen is het altijd belangrijker om specifieke lichaamsfuncties te herstellen in plaats van het lichaam te ontlasten door minder vaak op een dag te eten. Voor alles is een tijd en plaats en voor alles is iets te zeggen. Maar wij vinden het te simpel om te zeggen dat een bepaalde manier van eten voor iedereen werkt of goed is voor iedereen. Wij kijken altijd naar de persoon die voor ons staat en passen daar het programma op aan.
Voordelen van 6x per dag eten en dan vooral relatief kleine maaltijden kan een uitstekende manier zijn om de bloedsuikerspiegel en insuline levels uit te balanceren (verdeeld over de dag). Je lichaam wordt constant voorzien van energie en zo voorkom je dat de insuline levels snel stijgen en dalen.
In 1x heel veel eten wat doet dat met je lichaam
Wanneer je maaltijden ‘over slaat’ en dan opeens een hele grote portie eet. Reageert ons lichaam door alles zo veel mogelijk ‘op te slaan’ en je metabolisme te verlagen. Ons lichaam doet er namelijk alles aan om in elke situatie ’te overleven’. Mensen merken ook regelmatig dat grote maaltijden hun slaperig maken omdat je metabolisme verlaagd wordt.
Is het je wel eens opgevallen dat slanke mensen de hele dag door eten? En dat juist de ‘dikke mensen’ zich dan afvragen: ik eet amper wat.. hoe kan het nou dat jij de hele dag door eet en geen gram aankomt? Dit komt dus omdat de stofwisseling van de mensen die vaker op een dag eten ‘wel goed werkt’. Het lichaam gaat niks opslaan ‘voor later’ en zal alles wat erin komt, direct verbruiken. In onze voedingsprogramma’s mag je daarom ook zo veel mogelijk eten als je wilt, en wil je geen honger hebben. Wel zul je niet alles tegelijk mogen eten, maar dit is niet zo ingewikkeld als het klinkt.
Eet regelmatig zodat de motor blijft branden
Wanneer je regelmatig eet, gaat ons lichaam dus uit deze overlevingsstand (van alles opslaan bij grote maaltijden). Het gaat letterlijk de energie gebruiken in plaats van opslaan, dit zal resulteren in:
Minder honger, meer energie en vetverbranding.
Voor alle intermittend fasting fanatiekelingen: voor alles is een tijd en plaats, ook dat kan op bepaalde momenten zinvol zijn om te doen. Maar in onze ogen: niet voor iedereen op elk moment.
Hoe meer maaltijden je eet hoe minder de kans op overgewicht
Ook zijn er studies die aantonen dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Ook daarover verschillen de meningen gigantisch. Als je de 10 biomarkers of aging hebt bekeken zie je dat ‘het goed werken van je metabolisme’ op nummer 3 staat. In onze ogen is dit dus belangrijk.
Meerdere studies laten zien dat er een verband is met overgewicht / zwaarlijvigheid en het overslaan van je ontbijt. De gedachte hierachter is de volgende:
Wanneer je wakker wordt heeft je lichaam vaak al 6 tot 10 uur geen voeding gehad, waardoor je lichaam jouw metabolisme / de stofwisseling zal verlagen. Wanneer je ontbijt zal jouw lichaam de stofwisseling weer verhogen. Daarnaast is ook aangetoond: hoe meer maaltijden iemand op een dag eet, hoe lager de kans op overgewicht is.
Ik heb geen honger na het slapen
De belangrijkste reden dat iemand geen honger heeft na het slapen is dat de avond maaltijd te groot is geweest. Dit is vaak het geval. Hierdoor kom je in een cirkel terecht van: het ontbijt overslaan, overeten tijdens de lunch en avondeten om de volgende dag weer wakker te worden zonder honger.
We raden mensen ook aan om altijd te starten met eiwitten, dit vermindert het hongergevoel gedurende de dag en je zorgt niet gelijk voor een piek in je insuline levels.
Wat kun je qua voeding doen om je insuline levels laag te houden
Wat kun je qua voeding doen om je insuline levels laag te houden?
- Eet voeding met veel vezels (voornamelijk groente en fruit). Vezels zorgen ervoor dat de glycemische index van voedingstoffen laag blijven doordat je vertering vertraagd wordt.
Meer voordelen van vezels eten?
- Ze geven een verzadigd gevoel
- Zijn goed voor de darmen en verminderen de kans op darmkanker
- Vezels verlagen je LDL cholesterol met zo’n 10%
- Wanneer je veel vezels eet zorgt dit ervoor dat je eenvoudiger op gewicht kunt blijven en dat de samenstelling van je lichaam verbetert (meer spiermassa / minder vetmassa). Dus je ziet er beter uit in je blote kont voor de spiegel.
Hoe veel vezels zijn aan te raden om te eten per dag?
25 tot 35 gram vezels uit groente en fruit.
De gevolgen van in één keer veel eten
– Een voordeel van 6x per dag eten, is als je te veel in 1x eet, denk aan de kerst maaltijden waarbij mensen vaak veel te veel in 1x eten, reageert het lichaam als:
- Last van buik
- Een opgeblazen gevoel
- Boeren
- Winderigheid
- Slechte ontlasting
- Etc.
Het idee van 6x per dag eten is onder andere dat je continue kleine beetjes (voeding) geeft om de paar uur. Net als bij een open haard. Gooi je er te veel in 1x bij dan dooft het. Gooi je er te weinig op dan dooft het ook. Geef je het telkens kleine beetjes dan blijft het mooi branden. In dit artikel over 6x per dag eten, gaan we wel uit van 6x per dag eten in de gezonde vorm. Inclusief het scheiden van maaltijden om je spijsvertering te optimaliseren, wat belangrijk is om lichaamseigen (orgaan)functies weer te herstellen. 6x per dag eten met een frikandellen dieet heeft waarschijnlijk niet het gewenste effect waar we het in dit artikel over hebben.
6x per dag eten afvallen
6x per dag eten afvallen – Een ander voordeel van 6x per dag eten is dat je verbranding (metabolisme) omhoog gaat. Ga je dit doen zul je ervaren dat je meer honger krijgt omdat je lichaam meer verbrandt. Ideaal als je wilt afvallen of je metabolsime omhoog wilt krijgen.
Één van onze effectieve programma’s
Je mag heel veel gaan eten, bij voorkeur 6x per dag eten en zult gaan afvallen! Lees spiermassa aankomen (niet op bodybuilder niveau) en vetmassa verbranden. Hoe mooi klinkt dat.
Als je lichaam goed werkt, je spijsvertering, je eet gescheiden (tijdelijk!) en je helpt je lichaam een beetje met het verteren door middel van enzymen. Kan je lichaam 6x per dag eten goed handelen (ook je alvleesklier). En als je lichaam gezond is en goed werkt, moet het in principe in staat kunnen zijn om mixed meals en meerdere keren per dag te eten.
Met dit programma lossen we je klachten op dit gebied op, zodat je lichaam het straks zelf weer goed kan reguleren.
Ook geven we continue een steady stream aan je lichaam. Je krijgt continue kleine beetjes in je lichaam. Dat is precies dezelfde manier zoals een baby eet. Een baby is maximaal in de groei en in principe maximaal gezond.
Slanke mensen en baby’s eten 6x per dag
Misschien herken je van slanke mensen wel dat ze de hele dag door aan het eten zijn? Ze stoppen van alles in hun mond en komen maar niet aan. De wat dikkere collega’s zijn altijd snik jaloers op die mensen, terwijl ze zelf amper eten. Dan is je metabolisme ‘er dus aan’.
Een andere belangrijke reden is de volgende en die herken je misschien bij kinderen (als je die hebt). Het idee van de 6x per dag eten is dat die maaltijden continue gaat drukken (in de darm). Hij drukt letterlijk de andere maaltijd door.
Bij kinderen, waar alles nog goed werkt, merk je dat als ze gaan eten of net hebben gegeten, dat ze juist naar de wc moeten. Bij kinderen doet het maag/darmsysteem vaak nog precies wat het moet doen (is nog gezond en werkt goed).
Waarom 6x per dag eten?
Het belang van 6x per dag eten? Hier kun je natuurlijk een beetje mee spelen afhankelijk wat je ook wilt bereiken. Een kleine vrouw van 50 kilo kan makkelijker richting de 4 maaltijden en een bodybuilder van 130 kilo zal eerder naar de 8 of 9 maaltijden per dag gaan.
Je zou dan ook kunnen kiezen voor grotere maaltijden maar je zult zien dat sommige mensen (niet allemaal) daardoor juist weer last van de darmen krijgen en dat willen we juist niet.
Waar herken je aan dat 6x per dag eten goed gaat?
- Heeft te maken met: ervaar je honger. Op het moment dat je weinig tot geen honger ervaart zit je goed.
- Hoe je alles verteert. Zit er bijvoorbeeld voedsel tussen je ontlasting.
- En hoe voel je je na een maaltijd? Moe? Opgeblazen gevoel? etc.
- Is je ontlasting goed? Obstipatie, diarree of juist als een bruine sigaar?
Regelmaat voor je lichaam
Regelmaat voor je lichaam is heel belangrijk, hoe slechter je lichaam is, hoe belangrijker regelmaat is.
Door regelmaat haal je meer energie uit je voeding en het kost minder energie.
Waar merk je aan dat 6 keer per dag eten werkt?
- Je hebt meer focus
- Niet meer smachtten in de ochtend rond 10 uur (zin in zoetigheid)
- Minder zoetigheid na de maaltijd
- Middag dip is minder.
Het blijven allemaal richtlijnen. Sport je 2x per dag? Dan heb je meer nodig voor je lichaam dan als je niet sport of een paar keer per week.
Wat is het effect van insuline op andere hormonen in ons lichaam
Veel mensen geloven dat vooral het hormoon insuline verantwoordelijk is voor vetopslag, maar wat blijkt, er zijn veel meer hormonen betrokken bij ‘vetopslag’, lichaamsgewicht, lichaamssamenstelling en gezondheid, namelijk:
- Testosteron
- Groeihormoon
- Cortisol
- De schildklier
- Oestrogeen
- Meer uitgebreide over deze hormonen en het effect op je gezondheid, lees dit artikel.
Is gezondheid je doel? Dan is het ook belangrijk om te kijken wat het effect van deze hormonen is op jouw gezondheid. 6x per dag eten kan een belangrijk onderdeel zijn om gezondheid ‘onder controle’ te krijgen.
Insuline en cortisol
Hogere levels van insuline zorgen voor een stress situatie in ons lichaam. Cortisol (het stresshormoon) komt vrij bij stress. Hoge insuline levels zorgen dus voor stress, net als veel overgewicht, een ongezonde leefstijl, een slecht werkend maag en darmstelsel of stress op je werk. Zo zie je dat jouw lichaam van alle kanten stress kan ervaren (en deze lijst is nog niet eens compleet). Blijvende verhoging van stress / cortisol levels verlagen de insulinegevoeligheid van onze cellen, wat kan zorgen voor insulineverhoging.
Zo zie je dat niet alleen voeding van invloed kan zijn op je insuline levels / insulinegevoeligheid.
Insuline en het schildklier hormoon
Hoge(re) insuline levels zorgen voor meer (over)gewicht. Overgewicht of meer gewicht is voor veel mensen een reden om een dieet te volgen. Vaak is het gevolg van een dieet volgen dat je jouw stofwisseling negatief aanpast (je stofwisseling gaat dan omlaag). Ons lichaam zal daarop reageren door minder schildklier hormonen aan te maken, wat een negatieve invloed heeft op de stofwisseling. Ook worden hoge(re) insuline levels door ons lichaam gezien als: stress, daardoor wordt de functie van de schildklier verlaagd.
Insuline en testosteron het mannelijke hormoon
Als ‘regel’ mag gezien worden: als insuline (en cortisol) hoog is, is testosteron laag. Mannen met insuline ongevoeligheid hebben dus vaak lage testosteron levels. Lage testosteron levels zorgen onder andere voor minder spiermassa (biomarker of aging nummer 1), last van vermoeidheid, depressieve klachten en een lager libido. Minder spiermassa houdt in: minder receptoren (ontvangers) voor insuline waardoor er meer insuline vrij moet komen.
Insuline en oestrogenen het vrouwelijke hormoon
Insuline kan de gevoeligheid van de insuline cellen verminderen en vergroten. Vlak voor de menstruatie merken vrouwen vaak dat ze symptomen hebben als vocht vasthouden, een opgeblazen gevoel of drang naar zoetigheid. Deze symptomen kunnen verbeteren als de insuline gevoeligheid vergroot wordt, door bijvoorbeeld (specifieke oestrogeen) training en/of gescheiden eten.
Insuline en het groeihormoon
Insuline en het groeihormoon zijn elkaar tegenpolen. Wanneer insuline hoog is, is groeihormoon laag. Het groeihormoon staat bekend als het verjongingshormoon en het vetverbrandingshormoon. Het insuline hormoon staat dus voor het tegenovergestelde als het groeihormoon.. Hoge insuline levels zorgen ervoor dat: je sneller veroudert, je langzamer herstelt en dat je vet opslaat op plekken waar je dat liever niet wilt.
Bronnen die je kunt lezen voor meer informatie over het onderwerp insuline of 6x per dag eten
Bronnen die je kunt lezen voor meer informatie over het onderwerp insuline of 6x per dag eten.